Vzduch padl na -22 °C, teď se k mrazu přidá chumelenice

Dagmar Honsová, Meteopress
28. 11. 2010 15:26
V osadě Jizerka klesla v noci na neděli teplota k -22 °C, ledový bude celý týden
Postup sněžení přes Českou republiku v noci z 28. na 29. 11. 2010, jak ho načrtla meteoroložka Dagmar Honsová. Varuje, že napadnout mezi nedělí a pondělím může od 5 do 30, na horách až 50 cm.
Postup sněžení přes Českou republiku v noci z 28. na 29. 11. 2010, jak ho načrtla meteoroložka Dagmar Honsová. Varuje, že napadnout mezi nedělí a pondělím může od 5 do 30, na horách až 50 cm. | Foto: Aktuálně.cz

Česká republika - Víkendová noc byla nejchladnější z celého uplynulého týdne.

Předznamenala nadcházející období velkého chladu a také nástup sněžení, které by mělo celou republiku zasáhnout mezi nedělí a pondělím.

Připravte se na chladna z rána

Vůbec nejnižší teplota byla v noci na neděli naměřena v osadě Jizerka: -22 °C.

V Černé v Pošumaví, na Šindelové a v Deštném bylo -15 °C, ve Vyšším Brodě klesla teplota k -13 stupňům, v Pardubicích k -9,3 a v Praze-Ruzyni k -9,1 °C.

Ledová rána místy s teplotami až kolem -15 °C nás budou provázet také novým pracovním týdnem. Oproti dlouhodobému teplotnímu normálu je období pod průměrem až o 6 °C.

A ochlazovat se bude i nadále.

TIP: Kolik sněhu napadlo u vás? A komplikuje počasí život ve vašem okolí? Informujte ostatní a napište na naši stránku na Facebooku nebo s námi komunikujte na Twitteru.

Varování: 5-30, nebo až 50 cm sněhu

Během nedělního večera začne počasí ovlivňovat tlaková níže Jenna spojená s frontálním systémem, která bude postupovat dále do severovýchodní Evropy. V noci přinese sněžení na celé území Česka (odhadovaný postup sněžení je zakreslen v mapce - pozn red).

Ustávání srážek očekáváme od jihu až během pondělního odpoledne. Avšak pozor: do té doby může napadnout od 5 do 30 cm sněhu a v horských oblastech až 50 cm.

Předpověď na týden

Pondělní odpolední teploty vystoupí na -4 až 0 °C. V úterý bude oblačno až polojasno, místy se sněžením - srážkové úhrny se zastaví do 2 cm. Ranní teploty budou klesat k -6 až -10 °C, místy k -15 °C. Odpolední zůstanou mezi -7 až -3 °C.

Ve středu bude převládat velká oblačnost, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Ráno bude opět ledové -7 až -11 °C, místy -16 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi -6 až -2 °C.

Také ve čtvrtek a v pátek bude převážně oblačno, místy se slabým sněžením, ranní teploty budou klesat až k -15 °C a odpolední zůstávat pod bodem mrazu mezi -8 až -2 °C.

Ani na víkend neočekáváme výraznější změnu počasí, ledové dny budou pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy