Příští týden opanují ledové dny, sníh i v nížinách

Dagmar Honsová, Meteopress
18. 11. 2010 17:01
Do konce týdne bude typický listopad, pak se výrazně ochladí
Už to přijde.
Už to přijde. | Foto: Reuters

Praha - Do konce tohoto týdne bude počasí jak vystřižené z učebnice pro listopad. Kromě soboty, kdy bude oblačnosti přechodně méně, bude spíše zataženo, mlhavo s občasným deštěm nebo mrholením.

Odpolední teploty se budou nejčastěji zastavovat do 10 °C, ale už o víkendu už budou nejnižší ranní teploty klesat i pod bod mrazu a v dalším týdnu se výrazně ochladí.

Podle dlouhodobého výhledu počasí bude konec listopadu ve znamení ledových dnů, kdy teplota vzduchu nevystoupí nad 0 °C a sněžit bude i v nížinách.

Výhled počasí na následujících 30 dnů už zahrnuje období těsně před vánocemi. Z předpovědi, jejíž pravděpodobnost je 65 procent, by mělo být spíše počasí s teplotami kolem nuly, spíš několik stupňů nad ní.

Celek příštích třiceti dní má být teplotně podprůměrný (průměrná teplota vzduchu pro toto období 0,6 °C) a srážkově průměrný (průměrné srážkové úhrny 46 mm).

Jak tedy bude?

21.-30.11.2010

Zataženo až oblačno, místy přeháňky, které budou zpočátku sněhové pouze v horských oblastech, postupně sněžení ve všech polohách. V druhé polovině období částečné ubývání oblačnosti i srážek. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty zpočátku období 6 až 1 °C, postupně -2 až -7 °C. Denní teploty zpočátku 4 až 9 °C, postupně -4 až 0 °C.

1.-10.12.2010

Zpočátku období převážně oblačno až zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, které budou postupně v nížinách a středních polohách přecházet ve srážky smíšené nebo deštové. Postupně částečné ubývání oblačnosti a srážky jen místy. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 2 až -4 °C. Denní teploty -1 až 5 °C.

11.-20.12.2010

Převážně polojasno, v nížinách zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Jen přechodně oblačno se sněhovými přeháňkami, v nižších polohách převážně srážky smíšené nebo deštivé. Ranní teploty 1 až -4 °C. Denní teploty -1 až 5 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy