Českem se prohání silný vítr, na horách hrozí orkán

Dagmar Honsová, Meteopress
30. 10. 2010 11:47
Vítr dosáhne rychlosti až 125 kilometrů za hodinu
Foto: Dagmar Honsová, Meteopress

Praha - Tento víkend je především ve znamení větru.

Zatímco na jihozápadě území a ve Středočeském kraji vane jen slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 4 m/s, ojediněle je dokonce bezvětří, ve vyšších nadmořských výškách na severu a severovýchodě území fouká čerstvý převážně jihovýchodní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s.

V horských oblastech Jeseníků, Beskyd, Krkonoš, Jizerských a Orlických hor fouká silný vítr, na hřebenech dosahuje rychlosti až kolem 20 m/s, tj. 72 km/h. V Jeseníkách na Šeráku během sobotního dopoledne vítr dosáhl v nárazech rychlosti vichřice 112 km/h, v Beskydech 105 km/h.

 

Během dnešního odpoledne a noci na neděli bude silný vítr na vrcholcích hor dosahovat v nárazech rychlosti 25 až 35 m/s tj. 90 až 125 km/h, tedy orkánu. 

Během nedělního odpoledne a první poloviny noci však bude ještě sílit a jeho rychlost na vrcholcích Jesníků může v nárazech dosáhnout rychlosti až kolem 40 m/s, tj. 144 km/h. Silný vítr bude slábnout až během noci na úterý.

Sobotní ráno bylo mrazivé místy nejen v horských oblastech, kde teplota vzduchu klesala až k -5 °C, ale také v nížinách. Na Šumavě - na Churáňově bylo už během rána až +8 °C a na Horské Kvildě -8 °C (přitom vzdálenost těchto míst je cca 4 km).

Na Horské Kvildě konfigurace terénu vytváří tzv. mrazovou kotlinu. Což je mělké údolí nebo deprese víceméně uzavřená, v níž se hromadí při zemi v průběhu noci studenný vzduch.

 

Právě se děje

Další zprávy