Chladné deště skončí v úterý, od čtvrtka může i mrznout

Dagmar Honsová, Meteopress
27. 9. 2010 9:20
Zima bude připomínat spíše polovinu října, říká předpověď počasí na týden
Kachní otužilci. Díváte se na jezero v běloruské metropoli Minsk. Venkovní teplota činila minus osmnáct stupňů Celsia.
Kachní otužilci. Díváte se na jezero v běloruské metropoli Minsk. Venkovní teplota činila minus osmnáct stupňů Celsia. | Foto: Reuters

Česká republika - Začátek posledního zářijového týdne proprší a podprůměrné denní teploty budou připomínat druhou polovinu října.

Na vrcholcích hor tak meteorologové očekávají smíšené srážky, od čtvrka bude mrznout i v nížinách.

Litry vody

Srážky za posledních 24 hodin (mezi nedělním a pondělním ránem) byly velmi vydatné, nejsilnější déšť byl pozorován v "horských" krajích.

Na Liberecku na některých stanicích spadlo až 45 mm, na Pardubicku 40 mm, v Moravskoslezském kraji 30 mm, v Olomouckém a Ústeckém 35 mm a na Královéhradecku 30 mm vody.

Také v Praze spadlo za posledních 48 hodin 45 mm.

Vydatný déšť bude ustávat až během úterního večera.

Jak bude

Během pondělí očekáváme nejvyšší srážkové úhrny na severu území až kolem 40 mm, na zbytku území od 2 do 15 mm. Během odpoledne budou srážky v jižní polovině území ustávat. Odpolední teploty vystoupí jen na 8 až 12 °C, na jižní Moravě ke 14 °C.

Na sv. Václava druhé léto nastává - tak tato pranostika se letos nevyplní. Úterní Sv. Václav proprší. Očekáváme, že bude převážně zataženo, zejména v první polovině dne na většině území s deštěm. Na severu území se srážkové úhrny zastaví kolem 30 mm, na zbytku území od 5 do 15 mm. Večer bude docházet od jihozápadu k ubývání oblačnosti. Odpolední teploty vystoupí jen na 9 až 13 °C, naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s až o 2 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno na většině území občasné přeháňky, v horských oblastech smíšené. Ranní teploty klesnou na 7 až 3 °C, odpolední vystoupí na 9 až 13 °C.

Čtvrteční nejnižší ranní teploty budou ojedniněle klesat pod bod mrazu i v nížinách - očekáváme 3 až -1 °C, odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 °C. Obloha bude polojasná, jen přechodně oblačná s přeháňkami, v horských oblastech smíšenými.

Od pátku do konce týdne bude převládat oblačno s občasnými přeháňkami nebo deštěm, rána budou chladná s teplotami jen mezi 5 až 0 °C, odpolední teploty se zastaví mezi 12 až 17 °C.

Aktuální předpověď počasí sledujte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy