Počasí tento týden: Slunce si moc neužijeme

Dagmar Honsová, Meteopress
13. 9. 2010 0:06
Oblačnosti začne ubývat až v pátek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tento pracovní týden přinese opět velkou oblačnost a přeháňky. Zatímco v Čechách jsme si užívali slunečný víkend, na Moravě a ve Slezsku bylo oblačnosti více, ojediněle i s přeháňkami.

Dnes se situace začně obracet - počasí v Čechách bude ovlivňovat slabá studená fronta, postupující  z Německa a přinese převážně velkou oblačnost a místy přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku bude převážně polojasno.

Pondělní nejnižší ranní teploty budou klesat k 12 až 8 °C, odpolední se zastaví mezi 19 až 23 °C.  Zítra v úterý očekáváme oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Po ránu ojediněle s mlhami. Ranní teploty klesnou na 11 až 7 °C, odpolední se zastaví mezi 16 až 20 °C.

Také ve středu a ve čtvrtek očekáváme převážně velkou oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejnižší ranní teploty budou klesat ke 13 až 9 °C, odpolední se zastaví v intervalu 15 až 20 °C.

 

Oblačnosti začne ubývat  během pátečního dne - bude polojasno až oblačno a přeháňky pouze ojediněle.

Foto: Michal Žák
 

Odpolední teploty se zastaví mezi 18 až 22 °C. Také víkend bude zřejmě ve znamení polojasné oblohy, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle s přeháňkami. Odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 18 až 22 °C.

Letošní září prozatím mnoho slunečných dnů nepřineslo. O babím létě ve střední Evropě hovoříme na přelomu září a října. 

Oblast vysokého tlaku vzduchu, která přináší slunečnou oblohu, se ale může nad střední Evropou ustálit, jen s malými přestávkami, až na sedm týdnů. Pokud bereme za slunečný den, den kdy se délka slunečního svitu pohybuje nad 6 hodin a nevyskytnou se žádné srážky, potom v Praze-Libuši bylo slunečných dnů za období od 1.září do 31. října v roce 2005 hned dvaatřicet, v roce 2006 o tři méně, v roce 2007 osmnáct, o rok později devatenáct a vloni znovu jen osmnáct..

 

Právě se děje

Další zprávy