Tropy končí, blíží se bouřky a přívalové deště

Dagmar Honsová, Meteopress
22. 8. 2010 11:24
Západní Čechy se musí připravit na krupobití a silný vítr
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Lukáš Hamáček

Praha - Teplé jihozápadní proudění, které přineslo tropický víkend, ukončí během pondělí přechod vlnící se studené fronty. Zejména západní Čechy čekají intenzivní bouřky, doprovázené přívalovými dešti, krupobitím a nárazy větru o rychlosti 70 kilometrů za hodinu.

Během noci na úterý bude fronta postupovat dále na Moravu a do Slezska. Intenzivní bouřky budou v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském a Libereckém kraji. Nejteplejším dnem z celého týdne bude pondělí, to se odpolední teploty ve východní polovině území zastaví až na 32 °C. Po přechodu studené fronty se ochladí místy až o 10 °C.

Týden odstartuje jasnou až polojasnou oblohou, během odpoledne ale začne v Čechách od západu přibývat oblačnosti až na zataženo, postupně s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C, na západě do 26 °C.

 

V úterý bude oblačno až zataženo s přeháňkami nebo deštěm, na východě se mohou místy vyskytnout  bouřky. Noční teploty klesnou na 18 až 14 °C, denní vystoupí ke 20 až 24 °C, na východě na  26 °C.

 

Ve středu bude převážně polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat v intervalu 16 až 12 °C, denní vystoupí na 18 až 22 °C, na východě na 24 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s.

 

Převážně polojasnou oblohu, pouze ojediněle s přeháňkami očekáváme také v druhé polovině pracovního týdne. Odpolední teploty se budou pohybovat  na letních hodnotách 23 až 27 °C. Na více oblačnosti, místy s přeháňkami nebo občasným deštěm a bouřkami s teplotami mezi 18 až 22 °C, se musíme připravit o víkendu.

Také hned počátek dalšího pracovního týdne opět přinese velké teplotní skoky. V červnu bylo největší ochlazení za 48 hodin pozorováno mezi 16. a 18. dnem měsíce, to teplota klesla ze 34 °C na 19 °C. V srpnu jsme teplotní šok zažili 15.8., kdy teplota kulminovala na 30 °C a 17.8. naopak nepřekročila 18 °C. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy