Meteorologové: Zase přijdou lijáky. Ale nevíme kde

Pavel Baroch
10. 8. 2010 14:50
Tento typ deště se nedá předpovědět. Klidně nakonec může pršet u Drážďan, říká expert.
Zatopené Liberecko, meteorologové do poslední chvíle nevěděli, že se nejvíc srážek vyprší právě tady
Zatopené Liberecko, meteorologové do poslední chvíle nevěděli, že se nejvíc srážek vyprší právě tady | Foto: Martina Machová

Praha - Meteorologové sice předpovídají, že se ze čtvrtka na pátek nad Českem znovu roztrhnou mraky, ovšem už nedokážou říct, kde naprší a jak silné lijáky nás čekají.

Problémem je, že tento typ deště se s předstihem určuje jen velmi těžko, přestože zbývají jen dva dny, než propuknou.

Opakuje se tak situace z konce minulého týdne, kdy sice Český hydrometeorologický ústav už od čtvrtka vydával výstrahu na prudké deště a povodně, ale ještě v pátek nedokázal přesně stanovit oblast, kam se voda z mraků vylije.

"To se skutečně nedá takhle dopředu předpovědět," řekl Aktuálně,cz náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz.

"Teď víme akorát to, že voda spadne v oblasti České republiky, ale to může být třeba i u Drážďan," dodal meteorolog.

Problém s pohybem tlakové níže

Problém se současnou předpovědí lijáků nastává v okamžiku, kdy střed tlaková níže - "viník" dešťů - leží příliš blízko Česka nebo přímo nad jeho územím. Pak stačí jeho relativně malý pohyb, třeba o pár desítek kilometrů, a dešťový pás se také rázem posune.

V podmínkám malé České republiky to ovšem znamená, že místo na východních svazích Vysočiny prší třeba v západní části Šumavy. Taková byla i situace na konci minulého týdne a taková je i situace teď.

První varování přišlo ve čtvrtek

Náměstek Radim Tolasz připomněl, že před víkendovými dešti a povodněmi vydal ústav ve čtvrtek. Varování se týkalo pásu od severních Čech, přes Vysočinu až po jižní Čechy. "Netajili jsme se tím, že to je nejistota," poznamenal náměstek Tolasz.

Ovšem paradoxně právě severní Čechy, kde pak byly záplavy největší, nebylo varování v té nejsilnější kategorii. Do té se tento region dostal až v pátek. Ovšem to, že nejintenzivnější srážky budou právě na Liberecku, věděli meteorologové teprve v noci na sobotu.

Mníšek, sobota 7. srpna 2010
Mníšek, sobota 7. srpna 2010 | Foto: Ludvík Hradilek

"Pak jsme okamžitě burcovali hasiče a rozběhl se celý systém," poznamenal Tolasz. Mnozí obyvatelé vyplavených obcí si samozřejmě stěžovali, že je nikdo na hrozbu povodně neupozornil.

"Ráno jsme se probudili a voda byla všude. Nikdo nás nevaroval," líčila reportérům Aktuálně.cz například Monika Hoffmanová z Hrádku nad Nisou.

200 milimetrů? To jsme nevěděli

Meteorologové přesně neodhadli ani množství srážek, které napadne v podhůří Jizerských hor. Na některých místech přitom napršelo za 24 hodin tolik, co běžně za čtvrt roku.

"Předpovídali jsme 40 až 60 milimetrů, místy až 100 milimetrů. Ale že spadne 200 milimetrů? To se v předpovědích odhadnout nedá," řekl Aktuákně.cz Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování před velkou vodou vydáme ve čtvrtek

Podle Tolasze budou meteorologové předpověď na nebezpečí srážek postupně upřesňovat. První upřesnění by měl ústav vydat ve středu.

"Předpokládám, že ve čtvrtek vydáme výstrahu," dodal Tolasz.

 

Právě se děje

Další zprávy