Chladna zrána: Na Jizerce spadla teplota na nulu

Dagmar Honsová, Meteopress
27. 7. 2010 10:20
Den po svaté Anně se ranní teploty v horských oblastech přiblížily na několik stupňů k bodu mrazu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Den po svaté Anně se ranní teploty v horských oblastech přiblížily na několik stupňů k bodu mrazu. Přineslo je chladné a vlhké severozápadní proudění v kombinaci s malou oblačností.

Nejchladněji bylo v Jizerských horách v osadě Jizerka, kde nejnižší noční teplota klesla právě k nule. O 4 °C více bylo na Luční boudě, 5 °C na Šindelové a Labské boudě. Stanice Bedřichov a Nepomuk hlásily 7,5 °C, Plzeň-Bolevec, Vyšší Brod a Desná-Souš 8 °C.

S chladnými rány za jasného počasí se v poslední červencové dekádě už počítat musí - noc se prodlužuje a zemský povrch a nižší vrstvy vzduchu rychle chladnou.

Také středeční ráno bude v místech s malou oblačností podobně chladné, od čtvrtka ale už očekáváme v nočních hodinách oblačnosti více, a tak nebude v horských oblastech teplota klesat pod 8 °C.

Ve zmíněné osadě Jizerka bylo také nejchladnější ráno letošního července - 8. 7. - zde klesla teplota na -2,5 °C.

Velké teplotní výkyvy charakterizují počasí v posledních dnech . Jsou dobře vidět na průměrných denních teplotách - například v Praze ve čtvrtek pohybovala kolem 25 °C, v pátek na 19,5 °C , v neděli dosáhla jen 14 °C, v pondělí 18 °C.

Přitom z dlouhodobého normálu se průměrná denní teplota pohybuje kolem 20 °C a do konce pracovního týdne ji očekáváme mírně podprůměrnou.

 

Právě se děje

Další zprávy