Nejteplejší den týdne je tu. Večer Česko zchladí bouřky

Dagmar Honsová, Meteopress
22. 7. 2010 9:40
Bude až 35 stupňů Celsia, pak přijde podstatné ochlazení
Foto: Reuters

Praha - Připravte se na tropické teploty. Ještě před přechodem výrazné studené fronty dnes vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu.

V Polabí, v Praze a v Jihočeském kraji se odpolední teploty zastaví až na 35 °C.

Teplotní rekord z pražského Klementina, který má hodnotu 35 °C z roku 1995, bude mít zřejmě "co dělat", aby odolal. Už večer ale očekáváme na západě první bouřky.

Tropických dnů v Česku přibývá

Statistiky ukazují, že v posledních let stoupá počet letních (s teplotou vzduchu nad 25 °C) a tropických dnů (s teplotami nad 30 °C).

V letech 1961 až 1990 bylo průměrně 45 letních a 8 tropických dnů ročně. Za posledních pět letech ale například stanice Brno-Tuřany hlásí průměrně 55 letních a 11 tropických dnů ročně. V pražské Libuši je to dokonce 59 letních a 15,5 tropického dne.

Noc na pátek ještě bude na Moravě a ve Slezsku místy tropická - nejnižší ranní teploty tudíž neklesnou pod 20 °C. Konec pracovního týdne se ale ponese ve znamení velkých teplotních rozdílů.

Zatímco v Ústeckém či Karlovarském kraji bude odpoledne jen kolem 20 °C, na východní Moravě se teploty vyšplhají na 34 °C.

Dopoledne navíc západní polovinu Česka zasáhnou silné bouřky. Podle numerických modelů by ty nejintenzivnější měly potrápit kraje Ústecký, Pardubický, Královéhradecký a Vysočinu.

Na Moravě a ve Slezsku bude oblačnosti přibývat během odpoledne, intenzivní bouřky tam dorazí podle předpovědi večera a neustanou až do sobotního dopoledne.

Místy je budou doprovázet kroupy, nárazy větru o rychlosti 100 km/h a přívalový déšť, kdy může napršet až 40 milimetrů srážek za hodinu.

Víkend bude ve znamení polojasné až oblačné oblohy, místy s přeháňkami, v sobotu bude ještě na východě území oblačnosti více a ojediněle se vyskytnou i bouřky.

Odpolední teploty se nejčastěji zastaví v intervalu 20 až 24 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy