Užijte si chvíle chladu, ve středu tu budou opět tropy

Dagmar Honsová, Meteopress
18. 7. 2010 11:14
Od středy se teploty znovu vyšplhají nad 30 stupňů Celsia

Praha - Během soboty a noci na neděli přinášela zvlněná studená fronta postupující od západu přes Česko velmi silné bouřky, které byly místy doprovázeny přívalovým deštěm o intenzitě kolem 30 mm/h, nárazy větru o rychlosti až 110 km/h a krupobitím.

Studená fronta je spojena s tlakovou níží se svým středem nad Polskem, která nese název Olivia. Během noci na neděli se zejména v Čechách místy vyskytly vydatné srážky. Ojediněle se tak srážkové úhrny vyšplhaly přes 80 mm (př. Plzeňský kraj - Prášily 82 mm, Vysočina - Radostín 86 mm).

Přečtěte si aktuální online zpravodajství z celého Česka - ZDE

V povodí horní Vltavy jsou přechodně zaznamenávány na Malši, Blanici a Otavě první stupně povodňové aktivity. Během nedělního odpoledne budou od jihozápadu srážky ustávat a oblačnost se bude protrhávat.

Zatímco během soboty přinesla studená fronta velké teplotní rozdíly - kdy v 15 hodin bylo na Chebsku 21 °C a na Ostravsku 33 °C, v neděli už budou teploty vyrovnané v intervalu 20 až 24 °C.

Foto: Martina Feilhauerová

Ve středu se k nám vrátí tropy

Nejchladnějším dnem z celého pracovního týdne bude pondělí - odpolední teploty se zastaví v intervalu 21 až 25 °C, obloha bude skoro jasná až polojasná, pouze zpočátku dne na východě bude místy až oblačno, ojediněle s přeháňkami.

Také úterý a středa budou ve znamení skoro jasné až polojasné oblohy, večer se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty se zastaví v úterý na 23 až 27 °C, ve středu už bude 28 až 32 °C.

Převážně slunečné počasí očekáváme také v druhé polovině pracovního týdne, odpolední teploty se opět vyhoupnou až k 35 °C. Prozatím to vypadá, že více oblačnosti, intenzivní bouřky a ochlazení přijde opět na víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy