Kdy skončí ta vedra? Meteoroložka on line

Domácí Domácí
13. 7. 2010 11:28
Dagmar Honsová a vaše otázky na rekordní vedra.
Dagmar Honsová snad řekne, kdy bude normálně teplo.
Dagmar Honsová snad řekne, kdy bude normálně teplo. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vypadá to, že Česko prožívá červenec, který se dostane do historie.

Teploty těchto dnů jsou sedm stupňů nad dlouhodobým normálem a délka sluečního svitu se ophybuje kolem 15 hodin denně.

Porovnání pak ukazuje, že sedmý měsíc letošního roku dosáhne maxim z července 2006. V něm se průměrná měsíční teplota pohybovala 4,5 stupně nad normálem a byl to prozatím nejteplejší červenec historie.

Teploty o víkendu se zastavily až na hranici 35 stupňů a v pondělí bylo v Řeži u Prahy naměřeno 37 stupňů.

"Podle numerických modelů to prozatím vypadá, že také nejbližší dny budou teplotně výrazně nadprůměrné a budeme přepisovat výsledky dosavadních teplotních rekordů," uvedla včera ve své zprávě o počasí meteoroložka Dagmar Honsová. Dnes odpovídala na vaše otázky.

Odpovězeno: 13. 07. | 09:57Autor: Janka

Otázka: Dobrý den, nedá mi to, abych se neoptala: nejsou tyto teploty extrémní především kvůli větší medializaci? Je věk internetu, v TV i rádiích nás neustále informují o katastrofických scénářích... přitom dozajista již podobné výkyvy teplot byly dříve, jen se o nich tolik nepsalo...

Dagmar Honsová: Přeji dobrý horký den a zdravím z Prahy, kde teploměr ukazuje už nyní přes 21 °C. Zvláštní pozdrav platí pro Ostravsko, kde je nyní už skoro 26:-). K Vaší provní otázce - je pravda, že o počasí se v současné době "zajímáme" daleko více a to jednak kvůli fenoménu klimatická změna a kvůli daleko většímu objemu zpráv v médiích. Je sice pravda, že takto horké dny jako panují letos se samozřejmě na našem území vyskytly i v minulosti, ale pokud se vyplní předpovědi na následujících 14 dní, které stále ukazují na takto vysoké teploty, pozornost si to jistě zaslouží, pak to bude událost která rozhodně není běžná a pozornost si zaslouží.

Odpovězeno: 13. 07. | 09:58Autor: Mirka

Otázka: Hezký letní den,mohu se zeptat,jestli i srpen bude takto pěkný?Konečně teploučko a hezky po tak dlouhé zimě,kteří ještě máme živě v paměti.
Děkuji

Dagmar Honsová: Numerické modely dnes "předpovídají" počasí do konce července. To jaký bude srpen opravdu ještě nelze odhadnout - žádná závislost mezi počasím v jednotlivých měsících neexistuje, tj. po teplém červenci může přijít studený srpen a naopak.

Odpovězeno: 13. 07. | 09:59Autor: Ivanka

Otázka: Dobrý den, zajímá mě předběžná předpověď počasí na přelomu srpen/září. Jedeme na dovolenou do Jižních Čech a mám obavy, aby bylo hezky. Děkuji za odpověď.

Dagmar Honsová: Taková předpověď počasí bohužel neexistuje.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:04Autor: Martina

Otázka: Preji krasny Dobrý den. mam dotaz kdy skončeji takovydle vedra? nemuze se stat ze steh veder co jsou tet ze bude dlouha zima?

Dagmar Honsová: S teplotami až na 33 °C musíme počítat nejméně do konce pracovního týdne, o víkendu by se mělo "ochladit" na 27 až 31 °C. Větší úlevu a ochlazení ale prozatím neočekávejte. Jen pro zajímavost - včerejší průměrná teplota vzduchu se v Praze pohybovala skoro na 28 °C, což je skoro o 8 °C nad dlouhodobým normálem.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:06Autor: bobina

Otázka: Dobrý den, nepřijdou vám otázky typu "kdy už bude konečně léto a teplo" či "kdy už skončí ta zima" nebo "kdy skončí ta vedra" unavné? Máme konečně léto jak má být a zase problém? Obdivuji vás a držím vám palce. Musíte mít hodně trpělivosti. Přeji vám hezký den paní Dagmar ;-)

Dagmar Honsová: Vůbec ne - právě naopak. Mám ráda "extrémy" v počasí. Hlavně, že se pořád něco děje. Představte si týden předpovídat polojasno, 22 °C a mírný vítr....:-). Děkuji.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:07Autor: vlastazvany

Otázka: znáte pranostiku: Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima zaskvěje? Je tedy už rozhodnuto a budou tentokrát opravdu bílé??

Dagmar Honsová: Jde pouze o pranostiku a jejich verifikace zrovna moc příznivě nevychází. To jaká bude letos zima a Vánoce opravdu žádnou souvislost s červencovým počasím mít nebude.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:11Autor: Lucka

Otázka: Dobrý den, ráda bych věděla, jaké máme čekat počasí do konce tohoto měsíce?

Dagmar Honsová: I nadále očekáváme převážně suchý a teplý průběh červencového počasí - srážky budou spojeny především s bouřkami a odpolední teploty se budou i nadále zastavovat na tropických hodnotách. S tím souvisí i nebezpečné jevy - tj. sucho, nebezpečí požárů, překročení imisních limitů přízemního ozónu....

Odpovězeno: 13. 07. | 10:14Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, co může způsobovat takové výkyvy teplot, může si za to člověk sám, nebo je to naprosto přirozený jev? Předem děkuji za odpověď :-)

Dagmar Honsová: Vysoké teploty těchto dnů nám přineslo teplé jihozápadní proudění do střední Evropy a vzduch se v oblasti vysokého tlaku vzduchu rychle prohříval - tolik vysvětlení z meteorologického hlediska.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:15Autor: MB

Otázka: Dobrý den,
o víkendu mám konečně volno. Užiju si taky nějaký ten pařák, nebo už mám smůlu? Děkuji Milan

Dagmar Honsová: Víkend by měl být příjemný - očekáváme převážně polojasno, jen přechodně oblačno a přeháňky a bouřky. Odpolední teploty se zastaví v intervalu 27 až 31 °C.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:17Autor: Pleva

Otázka: Dobrý den,

jak dlouho dopředu jste dnes schopni předpovědět počasí a kdy klesá pravděpodobnost Vámi předpověděného k 50%.
Děkuji a hezký a méně teplý den všem :-)

Dagmar Honsová: Maximum jsou měsíční výhledy počasí tj. 30 dnů dopředu, kde se úspěšnost pohybuje na 65 %. Nejvyšší úspěšnost mají samozřejmě předpovědi počasí na jeden den dopředu.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:23Autor: Bohdan

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda nám hrozí takové bouřky, jaké nastaly minulý rok, které zapříčinily bleskové povodně. Vzpomínám si, že takovým bouřkám předcházelo počasí, jaké je teď. Děkuji za odpověĎ

Dagmar Honsová: K tropickým dnům bouřky patří - aˇuž jsou to lokální z tepla, nebo ty, které se vyskytují na přechodu frontálních systémů. Právě dnes v Čechách počasí ovlivňuje slábnoucí studená fronta, na které se bouřky vyskytnout mohou - srážkové úhrny by se ale měly zastavit do 30 mm. Tzv. bleskové povodně byly způsobeny naprosto rozdílnou synoptickou situací - tj. kolem tlakové níže nad jihovýchodní Evropou k nám proudil velmi vlhký vzduch.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:31Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké bude počasí v týdnu od 25. července na Jižní Moravě. Děkuji Jana

Dagmar Honsová: Určitě přibalte plavky - vypadá to na slunečnou oblohu, jen při přechodně zvětšené oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Odpolední teploty tropické.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:36Autor: Jaroslav

Otázka: Dobrý den paní Honsová! Chci se jen zeptat jestli se v dohledné době alespoň trochu ochladí na rozumných 25-29C? A co způsobuje tato dlouhodobá vedra na která nejsme my Češi zvyklí? Děkuji za odpověď

Dagmar Honsová: Začnu od zadu a dovolím si trochu oponovat - vzpomínáte na rok 2007, kdy ve dnech 15. až 17. července "vládly" teploty také až na 37 °C? To jen, že takové vedro jsme už "zažili". Vysoké teploty nám přineslo teplé jihozápadní proudění. Víkend bude snesitelnější než včerejšek - ořekáváme teploty do 31 °C.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:37Autor: Lucka

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala na to, jaké počasí ještě můžeme čekat do konce tohoto měsíce?Budou to opravdu stále tyto tropické teploty?

Dagmar Honsová: Ano, prozatím to vypadá, že i druhá polovina července bude teplotně výrazně nadprůměrná, suchá a že ještě přinese spoustu tropických dnů.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:42Autor: Karel

Otázka: Dobrý den, vím, že milujete extrémní počasí tak jako já. Když má přijít bouřka nebo něco, tak jsem ve svém živlu. Chtěl bych se zeptat, jak to bude vypadat s tou dnešní studenou frontou a jejími případnými nebezpečnými jevy. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den a hezké léto. :-)

Dagmar Honsová: Na slábnoucí studené frontě, se mohou během dnešního dne vyskytnout místy v Čechách bouřky - ojediněle pak počítejte s krzpobitím nebo přívalovými srážkami do 30 mm. V první polovině noci se ojediněle mohou bouřky vyskytnout i na Moravě a ve Slezsku. Nyní se přeháňky vyskytují místy na Liberecku, ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:52Autor: Petr

Otázka: Dobrý den - za takhle teplých dní se poměrně často dostavují intenzivní bouřky. Dokonce se vyskytovala i malá, lokální tornáda, s pár očitými svědky jsem mluvil. Jaká je pravděpodobnost, že se tornáda budou vyskytovat i letos? Přeji hezký den a děkuji za odpověď.

Dagmar Honsová: V letošním roce byly prozatím hlášeny a potrvzeny čtyři tornáda na našem území - poslední se vyskytlo 25. května na Děčínsku. Výskyt tornáda bohužel nelze přesně předpovědět a zároveň ho ale nemůžeme vyloučit - je spojen s konvektivní bouří tj. označením pro oblak typu cumulonimbus.

Odpovězeno: 13. 07. | 10:57Autor: ZR

Otázka: Dobry den, odkdy se teploty v Praze sleduji? Jaka by v techto dnech musela byt teplota, aby byl prekonan rekord celeho sledovaneho obdobi? Kdy to bylo a kolik to bylo? Lze vubec srovnavat mereni teplot pred - rekneme 200 lety a dnes? Dekuji.

Dagmar Honsová: Prozatím nejvyšší naměřená teplota vzduchu v pražském Klementinu je 37,8 °C z 27.7. 1983. Průměrná denní teplota je potom 31,9 °C z 27. 7. 1782. Je pravda, že určitou změnu v teplotách vzduchu naměřených dnes hraje zástavba a průmysl města.

Odpovězeno: 13. 07. | 11:00Autor: Bajusik

Otázka: Dobrý den, mám na vás skromný dotaz jaké počasí bude 23.7.2010 máme s přítelem svatbu a doufáme, že nebude pršet. Moc děkuji za odpověď

Dagmar Honsová: Hodně štěstí! Zřejmě budete řešit jiný problém - vysoké teploty vzduchu. Srážky by byly spojeny pouze s bouřkou a to ve večerních hodinách.
Děkuji všem za dnešní otázky - více jich bohužel nestihneme.
P.S. V Praze se nám za tu hodinku "oteplilo" na 23 °C, na Ostravsku na 28 °C a na jižní Moravě teplota stoupá i přes 29 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy