Víkend odstartují bouřky. A teploty klesnou pod 20°C

Dagmar Honsová, Meteopress
17. 6. 2010 11:15
Léto začne v pondělí po obědě, teplotami ale nepotěší

Praha - Zatímco ve čtvrtek na většině území ČR vystoupí odpolední teploty přes 20 °C, o víkendu se zastaví v intervalu 13 až 17 °C.

Denní teploty tak budou oproti dlouhodobému normálu podprůměrné až o 5 °C.

během pátku bude přes Česko postupovat oblast nízkého tlaku vzduchu, která přinese převážně velkou oblačnost, zejména odpoledne občasný déšť nebo přeháňky a místy bouřky. Odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 °C.

Před přívalovým deštěm a bouřkami varuje i výstraha Českého hydromoteorologického ústavu, která platí pro páteční odpoledne a večer pro Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Zlínský, Olomouký, Jihomoravský kraj a Vysočinu.

Hlavně na návětrných stranách Krkonoš a Orlických hor může spadnout až 45 mm srážek  za 24 hodin. Ojediněle hrozí také bouřky s větrem až 90 km/h a přívalovým deštěm.

Ráno bude jen 5 nad nulou

Sobota bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy s přeháňkami nebo občasným deštěm. Ranní teploty klesnou na 11 až 7 °C, odpolední vystoupí na 13 až 17 °C.

Také v neděli musíme počítat s velkou oblačností, místy s přeháňkami nebo občasným deštěm. Ráno bude poměrně chladné - nejnižší ranní teploty klesnou na 9 až 5 °C, odpolední zůstanou v intervalu 13 až 17 °C.

Počátkem nového pracovního týdne by mělo oblačnosti a srážek postupně ubývat, teploty ale porostou jen pomalu.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Chladný start léta

V pondělí ve 13.28 hod SELČ Slunce vstoupí do znamení Raka a začne astronomické léto. Máme před sebou nejdelší den a nejkratší noc v roce.

Pondělní odpolední teploty se zastaví v intervalu 14 až 18 °C, naši  pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s.

První letní dny tak budou podobně chladné jako vloni. Naproti tomu v roce 2000 se v prvních dnech léta odpolední teploty stoupaly i přes 35 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy