Živě: Voda odhání bezdomovce od jejich místa u Vltavy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 6. 2010 20:30
Povodňovou situaci sledujeme v online reportáži
Hasiči mají opět plné ruce práce. Ilustrační foto
Hasiči mají opět plné ruce práce. Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Česko už druhým dnem bojuje s následky vydatných dešťů. Během noci se naplnily výstrahy meteorologů a po Moravě se výrazně zvedly hladiny řek i na jihu a východu Čech.

A nepřízni počasí není podle všeho konec. Podle čerstvé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) totiž sever a východ Moravy zasáhnou další silné deště. Přidá se k nim navíc silný vítr, který v nárazech dosáhne až 90 km/h, tedy síly vichřice.

Poslední prohlášení meteorologů ale obyvatele Česka mírně uklidňují. Nejprudší noční lijáky se našemu území zřejmě vyhnou a zůstanou například na Slovensku.

Stejně tak toky řek se před večerním očekávaným deštěm uklidňují. Hladiny většiny rozvodněných řek se dnes přes krátkodobé výkyvy uklidnily a klesaly. Na Moravě se přesto zřejmě ještě některé toky na třetí povodňový stupeň dostanou. Spolu se silným větrem mohou působit potíže, protože podmáčená půda nemusí udržet stromy.

Stav ohrožení platil ještě ráno na Blanici, pohotovost mají na Malši, bdělost na celkem osmi místech. Voda zatím neohrozila lidská obydlí. Hasiči preventivně evakuovali dětský tábor nedaleko Sušice.

Situaci sledujeme v podrobné online reportáži:


Oznámení

Důležité

Zajímavost

Doprava

20:15 - Své obvyklé místo v Praze na Vltavě musí kvůli vyšší hladině opustit loď pro bezdomovce Hermes. Remorkér ji odtáhne do přístavu na Smíchově. "Loď musí pryč stejně jako všechny botely a lodě, které jsou na náplavkách," řekl ČTK Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha.

18:55 - Meteorologové mírní varování před nočními dešti. Jejich největší příval se má českému území vyhnout. Přesto řada řek na Moravě může třetího povodňového stupně dosáhnout.

16:01 - Zřejmě nejhůře postiženým místem Zlínského kraje jsou Kunovice na Uherskohradišťsku. Pod vodou se tam ocitlo asi 40 domů. Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka zasahuje v Kunovicích celkem 16 jednotek hasičů z celého regionu.

14:55 - Metr vysoká povodňová vlna zaskočila ve středu 2. června 2010 obyvatele Tyršovy ulice ve Zdounkách na Kroměřížsku zcela nepřipravené. Během půl hodiny přišla většina z nich o většinu movitého majetku. Podívejte se na fotoreportáž z místa:

14:37 - Senát podle očekávání schválil vydání povodňových dluhopisů. Tři miliardy, které má vynést jejich prodej, půjdou na úhradu škod, které před dvěma týdny napáchaly povodně na Moravě. Obligace podle všeho koupí Evropská investiční banka, Česko to vyjde levněji než při prodeji na běžném trhu. Normu ještě musí podepsat prezident.

12:59 - Odpoledne se na severovýchod Česka vrátí intenzivní srážky, stojí ve výstraze ČHMÚ. Do pátečního rána má v oblasti Jeseníků spadnout 15 až 30 mm srážek, v Beskydech až 50 mm. K dešti se navíc přidá se silný vítr, který bude dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h.

12:02 - Zatímco v západní půli Česka se situace uklidňuje, s napětím sledují řeky na Moravě. Ve strážnici stále platí extrémní stav ohrožení, 3. SPA platí i v Lanžhotě na Břeclavsku či na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku. "Dobrá zpráva je, že povodně a povodňová situace nemá extrémní vývoj, špatná pak, že bude znovu v noci pršet," prohlásil hejtman Michal Hašek (ČSSD) po jednání krizového krajského štábu.

11:34 - Hladiny řek v oblasti Šumavy a Novohradských hor pomalu klesají. Pohotovost ještě platí na Blanici, Zlatém potoce a Malši. Na 11 měřících místech je první stupeň aktivity - bdělost. Na severu kraje ještě mírně nahoru hladina Otavy v Písku, za tři hodiny se zvýšila o 35 centimetrů.

11:13 - Nevlídné počasí posledních týdnů ničí zemědělcům úrodu, informovalo Rádio Česko. Výnosy budou kvůli povodním u některých plodin nižší až o polovinu, odhady škod jsou v řádech stovek milionů korun. "Konkrétní čísla zatím nemáme, probíhá další vlna povodní a ta čísla se proto budou stále upřesňovat," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

10:22 - Přes osm centimetrů vody na metr čtvereční. Tolik napršelo za posledních 24 hodin na Labské Boudě, řekla Aktuálně.cz Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu ovšem bude déšť během dne a včera postupně ustávat. "Na Moravě ale může během noci spadnout až 40 mm srážek, v Beskydech i více. Srážky budou slábnout během druhé poloviny noci," dodala. Celou předpověď čtěte zde.

09:54 - V Masojedech na Kolínsku se ráno sesunula na starší domek kamenná hradební zídka. Podle hasičů byla podmáčená. Nikomu se nic nestalo. Ačkoliv dům není na první pohled poškozen, prohlédne ho statik, informoval starosta obce Josef Pazdera.

09:38 - S rozvodněnými řekami bojují i lidé na jihozápadě Slovenska. Domovy musely opustit stovky lidí, několik obcí v okrese Nové Zámky bylo zaplaveno.

09:02 - Situace na jihu Čech se uklidňuje. Otava v Sušici je na 2. SPA, její hladina naopak stoupá v Písku.

08:51 - V průběhu dne budou podle meteorologů rozvodněné řeky na dolních tocích dosahovat už jen prvních nebo druhých povodňových stupňů, nebezpečí tedy nehrozí. V noci na pátek ale začne na severovýchodě republiky, zejména v Beskydech, znovu vydatně pršet. Hladiny menších řek opět stoupnou.

08:43 - ROPID dočasně přerušil provoz některých přívozů v Praze. Důvodem je překročení limitů průtoku Vltavy. "Obnovení všech lodních linek záleží na vývoji počasí, první odhady hovoří o konci tohoto týdne," informoval mluvčí Filip Drápal.

08:03 - Ve Zlínském kraji začínají hladiny řek pomalu klesat. Stav ohrožení hlásí jen z Kroměříže, Otrokovic a Spytihněvi. Hasiče dnes čeká čerpání vody a postupné odstraňování následků povodní.

07:47 - Na pět desítek dětí muselo v noci preventivně opustit chatky v osadě Luh v Sušici. Hasiči je evakuovali kvůli zvednuté hladině Otavy. Převezli je do základní školy v Sušici, nikomu se nic nestalo, informovala mluvčí hasičů Alena Marešová s tím, že řeka je na 3. stupni povodňové aktivity.

07:22 - Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí i vodohospodáři z podniku Povodí Labe. V noci ho dosáhla Loučná na Orlickoústecku. Ohrožení platí i na Jeřici a Smědé v Libereckém kraji. Aktuální informace najdete i na webu ČHMÚ zde.

07:13 - Odčerpávání vody pomocí benzinového čerpadla se málem stalo osudným dvěma mužům z Litultovic na Opavsku. "V nedostatečně větraných prostorách došlo k jejich otravě zplodinami, patrně oxidem uhelnatým," informoval Aktuálně.cz mluvčí severomoravských záchranářů Lukáš Humpl. Muži upadli do bezvědomí, ale naštěstí je našli sousedi. Pro jednoho z pacientů letěl vrtulník. Stav obou je stabilizovaný.

07:05 - Už od středy platí stav nebezpečí v celém Zlínském kraji, v Jihomoravském kraji byl vyhlášen na osmi místech. Stav nebezpečí platí také na 19 místech Moravskoslezského kraje, kde dosud likvidují následky květnových dešťů a kde na zhruba 80 místech hrozí sesuvy podmáčené půdy. Situaci jsme sledovali online.

06:48 - "Nejvíce srážek spadlo na jihu Čech na Churáňově - 53 milimetrů, hodně pršelo v Novohradských horách, třeba v Pohorské Vsi spadlo 47 milimetrů srážek, ve Vimperku 38. Větší množství srážek spadlo v západní části Šumavy na Plzeňsku," informoval ČTK Jaroslav Hintermüller z ČHMÚ.

06:32 - Povodí Moravy hlásí 3. stupeň povodňové aktivity z devíti míst. Zřejmě nejdramatičtější je situace ve Strážnici, kde platí stav extrémního ohrožení. Hladina Moravy se tam pořád pohybuje nad 700 centimetry a průtok je 730 kubických metrů za vteřinu.

 

Právě se děje

Další zprávy