Den první: Voda mírně opadla. Brala síly na ranní úder

Domácí Domácí
18. 5. 2010 6:22
Bez elektřiny je nadále přes pět tisíc domácností
Přehled srážek v ČR z 12:45
Přehled srážek v ČR z 12:45 | Foto: Meteopress

Morava - Severovýchod České republiky bojuje se záplavami. Vytrvalé deště zvedly hladiny řek, které už se mnohde vylily z břehů. Večer většina z nich kulminovala nebo pomalu opadala. Nyní však kvůli vytrvalému deští opět nabírají na síle.

Okolo půlnoci bylo na Moravě a ve Slezsku 14 míst, na nichž je vyhlášen nejvyšší tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Nyní je to o pět více.

Symbol povodní 1997 obec Troubky je pod vodou i tentokrát. Před šestou ráno byla většina obce pod vodou.

Desítky silnic byly uzavřeny. Nejméně dva lidé přišli během noci z neděle na pondělí o život.

Podle varování meteorologů déšť bude pokračovat. Aktuálně platí výstraha ČHMÚ pro čtyři kraje - Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Špatné počasí je předpovídáno minimálně do úterka.

Udeřila u vás velká voda? Připravujete se na ni? Napište nám nebo pošlete fotografii či video na e-mail [email protected].
Děkujeme!

Situaci od nedělního večera sledujeme v podrobné online reportáži:


Oznámení

Důležité

Zajímavost

Čtenáři

6:20: - řeky v Moravskoslezském kraji po poklesu hladiny v noci na dnešek opět nabírají na síle. Večer dokonce některé toky klesly z třetího na druhý stupeň povodňové aktivity. "To se týkalo například Lubiny v Petřvaldě či Jičínky v Novém Jičíně. Ranní srážky ale hladinu opět zvedly a nyní tam zase platí třetí stupeň - stav ohrožení," uvedl dispečer povodí.

6:10 - Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy nejvyšší stupeň ohrožemní, platí v úterý ráno na 16 místech Moravskoslezského kraje a na třech tocích ve Zlínském kraji. Noc na Zlísnku byla podle hasičů klidná. Český hydrometeorologický ústav však vydal i pro Zlínský kraj novou výstrahu před povodněmi, podle níž mohou dopoledne srážky zesílit a způsobit tak další vzestup hladiny řek.

6:00 - Troubky na Přerovsku ohrožuje opět velká voda z řeky Bečvy, kolem 05:00 byla dvoutisícová obec minimálně ze 70 procent zatopená, řekl dnes ČTK starosta Troubek Radek Brázda. Lidé jsou postupně evakuováni. Starosta odhadl, že evakuace může trvat i několik hodin. Na pomoc hasičům míří armáda. Výška hladiny zatím není tak vysoká jako při tragické povodni v roce 1997, situace je ale velmi podobná, dodal starosta.

00:05 - Rozvodněná Bečva ohrožuje obyvatele na Přerovsku. Protrhla se již řada hrází, hlásí reportérka ČT. Mezi nejohroženější obce nyní patří Troubky, které své tragické zkušenosti s povodněmi mají.

00:00 - V Bohumíně se opět hustě rozpršelo. Ačkoliv Odra mírně poklesla, nyní obyvatele děsí její přítoky, které hrozí rozlitím. >"Bude záležet na tom, jak se během noci vyvine situace na tocích protékajících Bohumínem a Karvinou. Ráno uvidíme, zda bychom přistoupili k razantnějším opatřením. Zatím nechci specifikovat, jestli to bude vyhlášení stavu nebezpečí či něco jiného," řekl po večerním jednání krizového štábu hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

22:40 - Kalamitní stav vyhlášený energetiky pro celý Moravskoslezský kraj a Vsetínsko nadále trvá. Vlivem silného větru a hustého deště zůstává po 20:00 v kraji bez proudu asi 5500 domácností, což je o zhruba polovinu méně než dopoledne. Nejvíce poruch na vysokém i nízkém napětí přetrvává na Krnovsku, Novojičínsku a Karvinsku.

22:15 - V Moravskoslezském kraji přibyl další tok s třetím povodňovým stupněm. Aktuálně jich je už 13. Třetí povodňový stupeň je aktuálně vyhlášen na těchto tocích: Petrůvka v Zebrzydowicích na Karvinsku, což je na státní hranici s Polskem, Stonávka v Hradišti na Karvinsku, Odra v Ostravě-Koblově a Bohumíně na Karvinsku, Ostravice ve Slezské Ostravě, Porubka ve Vřesině u Ostravy, Lubina v Petřvaldu na Novojičínsku, Jičínka v Novém Jičíně, Olše ve Věřňovicích, Dětmarovicích a Českém Těšíně na Karvinsku a Bílovka v Bílovci na Novojičínsku a Lušina v Ostravě-Radvanicích.

22:10 - Premiér Jan Fischer, který je na návštěvě Arménie, dnes telefonicky konzultoval povodňovou situaci s premiéry Polska a Slovenska. Se slovenským Robertem Ficem a polským Donaldem Tuskem se ujistili o vzájemné připravenosti k součinnosti na záchranných pracích i na odstraňování následků povodní. ČTK o tom informoval premiérův mluvčí Roman Prorok. Premiér se z návštěvy Arménie a Mongolska vrací ve čtvrtek večer.

21:35 - Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík vyhlásil k dnešním 20:00 stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku, které ohrožuje voda z rozbouřené řeky Bečvy. Opatření by mělo platit do pátečních 12:00. Vodohospodáři dnes vyhlásili třetí povodňový stupeň na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou u Hranic a v přerovské části Dluhonice. V Hranicích se již hladina řeky postupně snižuje, v Přerově nadále stoupá. Voda zaplavila v průběhu dne některé silnice, výrazné škody ale zatím nezpůsobila.

Podvečerní záběry z přehrady Bystřička
Podvečerní záběry z přehrady Bystřička | Foto: Roman Búřil

20:35 - Ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku museli dnes vyhlásit vodohospodáři na řece Moravě třetí a nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Stalo se tak dřív, než předpokládali, řekl ČTK hejtman Michal Hašek (ČSSD). Situace je ale dobrá. Kapacita koryta ve Strážnici je dostatečná a rozlivy nehrozí.

20:30 - Třetí povodňový stupeň je v Moravskoslezském kraji aktuálně vyhlášen na těchto tocích: Petrůvka v Zebrzydowicích na Karvinsku, což je na státní hranici s Polskem, Stonávka v Hradišti na Karvinsku, Odra v Ostravě-Koblově a Bohumíně na Karvinsku, Ostravice ve Slezské Ostravě, Porubka ve Vřesině u Ostravy, Lubina v Petřvaldu na Novojičínsku, Jičínka v Novém Jičíně, Olše ve Věřňovicích, Dětmarovicích a Českém Těšíně na Karvinsku a Bílovka v Bílovci na Novojičínsku.

20:20 - Všech pět přehrad na Karvinsku a Frýdecko-Místecku je plných. Vlivem deštů se vyčerpala jejich schopnost zadržovat vodu, která nyní odtéká bezpečnostními přelivy. Její množství tak už nelze zadržovat. Rezervy do výšky 1,5 až tří metrů mají jen přehrady Slezská Harta na Bruntálsku a Kružberk na Opavsku, kde nebyly srážky tak silné.

20:05 - Hladiny některých menších toků v Moravskoslezském kraji začaly zvolna klesat, a to díky zeslábnutí dešťů v podvečerních hodinách. Vzestupy se podle Českého hydrometeorologického ústavu zpomalily či pozastavily také na dolní Olši, střední Bečvě, a částečně na dolní Odře a dolní Moravě. Nadále stoupá dolní Bečva. Intenzivní deště se však zřejmě vrátí a hladiny na ně budou rychle reagovat vzestupem.

19:47 - Hasiči evakuují z lázní Darkov 100 pacientů. Důvodem je, že voda zaplavila sklepy a kotelnu, takže by lidé neměli teplo. Krizový štáb Karviné požádal kraj o vyhlášení stavu nebezpečí, krajská komise bude jednat od půl desáté. Přístupové silnice do Karviné od Ostravy, Těšína i Bohumína zůstávají neprůjezdné.

19:24 - Ministryně životního prostředí a předsedkyně Ústřední povodňové komise Rut Bízková Rádiu Impuls řekla, že i po mnoha zkušenostech s povodněmi se nepodařilo odstranit rizika v hlavách lidí. "Když je zle, každý vidí, že je potřeba být připraven na to riziko. A ve chvíli, kdy to přejde, tak najednou už nevadí opět stavět domy v záplavových územích a když říkáte třeba starostům - máme peníze na to, abyste udělali protipovodňová opatření, tak oni říkají máme jiné priority," prohlásila.

19:04 - Kvůli stoupající vodě museli železničáři uzavřít část koridoru mezi Prahou a Ostravou v úseku Polanka - Ostrava-Svinov. Vlaky včetně pendolin budou odkloněny přes Ostravu-Vítkovice, do Ostravy by měly normálně dojet. Budou však kvůli změně trasy nabírat desítky minut zpoždění, informovali mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla a Radek Joklík z Českých drah.

18:30 - Hladina řeky Bečvy ve Vsetíně klesla v šest hodin večer na 3,2 metru. Přestože povodňová aktivita se snižuje, město varuje občany, aby situaci nepodcenili, protože večer mají přijít další přeháňky. "V tuto chvíli je už průjezdná také silnice z Bystřičky do Valašského Meziříčí, navzdory situaci na přehradě Bystřička, jejíž hladina dosáhla hranice přelivu a je tedy bezpečně odváděna bočním přepadem," uvedla mluvčí města Eva Stejskalová.

18:14 - Energetici se společně s hasiči snaží udržet v provozu rozvodnu v bohumínské části Pudlov. Považuji ji za klíčovou. Záblatí a Starý Bohumín zůstávají bez proudu.

18:00 - Diecézní charita ostravsko-opavská vyčlenila na pomoc při odstraňování následků povodní na Moravě půl milionu korun. K dispozici dala také své sbírkové konto, využít lze i DMS. Více informací naleznete zde. 

17:38 - Respektujte pokyny krizových štábů a hasičů, nabádá obyvatele Moravskoslezského kraje hejtman Jaroslav Palas. Práci záchranářů podle něj komplikují i někteří řidiči, kteří vjíždějí na některé zaplavené silnice.

17:20 - V pohotovosti jsou i obyvatelé Otrokovic. "V současné době je sice stav řeky Dřevnice setrvalý s tendencí k mírnému poklesu, ale jednotlivé toky Bečvy tvořící přítok Moravy již zaznamenaly 3. stupeň povodňové aktivity navíc s enormně vysokými průtoky," popsala situaci mluvčí města Lenka Krupková. Na základě prognózy ČHMÚ tak může být sedmimetrová výše hladiny dosažena večer nebo během noci.

17:08 - Silný proud vody rozvodněného potoku v Zubří na Vsetínsku v části Háje strhl menší chatku i vedle stojící garáž. Voda začíná podemílat i blízký větší rodinný dům. Hasiči z místa evakuovali několik osob a zachraňovali také majetek.

17:04 - Nemocnice ve Starém Bohumíně evakuuje i poslední pavilon, který byl dosud v provozu. Zhruba 70 lidí rozvezou sanitky do okolních nemocnic. Důvodem je výpadek proudu. S evakuací pomáhají hasiči.

17:00 - Voda již poněkolikáté během dne odřízla Karvinou od zbytku světa. "Most při výjezdu z města je sice průjezdný, ale asi o 500m dále od Karviné zaplavila voda cestu přímo," píše se na webu města. Krizový štáb je připraven evakuovat Staré Město, Doly i Darkov, a to včetně lázní. Tam nyní pobývá asi 250 pacientů.

16:56 - Osada Kopytov a Starý Bohumín jsou bez elektřiny. Na 21. hodinu je naplánováno další zasedání bohumínského krizového štábu.

16:39 - Po včerejší evakuaci obyvatel z oblasti Žabníku v Ostravě-Koblově dnes přišla řada na oblast Tabulky (součást Koblova) a Antošovice. Té se však z obav o svůj majetek zúčastnila jen část obyvatel. "V každém z ohrožených domů zůstává nejméně jeden jeho obyvatel, hlídá majetek a odmítá domov opustit, dokud to nebude bezpodmínečně nutné," sdělila mluvčí města Andrea Vojkovská.

16:32 - Situace na přehradě Bystřička na Vsetínsku se komplikuje. "Voda v přehradě Bystřička nyní už protéká bezpečnostním přelivem, to ale neznamená, že je voda mimo kontrolu a teče přes hráze," uvedla mluvčí Povodí Moravy Eva Grodová. Podle posledních dostupných údajů přitéká do přehrady 33 metrů krychlových vody za vteřinu a odtéká 22 metrů krychlových.

16:20 - Vláda nasadí na pomoc lidem postiženým povodněmi 800 vojáků. V tuto chvíli je to jediný požadavek postižených krajů. Ministři o tom rozhodli na odpolední mimořádném zasedání.

16:09 - Přetečení přehrad Těrlicko a Olešná není podle Povodí Odry velkým problémem. "Přehrady po čtyři dny zadržovaly přitékající vodu. Nyní jsou tak plné, že vodu v nich nelze regulovat a odteče tak stejné množství, jako přiteče. Jedná se však o normální jev a žádné nebezpečí nehrozí," řekl Aktuálně.cz obchodní ředitel Povodí Odry Čestmír Vlček.

16:05 - Lidé, kteří se kvůli záplavám ocitli v hmotné nouzi, mohou dostat mimořádnou okamžitou pomoc ve výši až 46.890 korun. O tuto dávku se žádá na obecním úřadě v místě trvalého bydliště žadatele. Lidem, kteří pomáhají jiným nebo zachraňují majetek, jsou zaměstnavatelé povinni poskytnout pracovní volno. Informovala o tom dnes Štěpánka Filipová z ministerstva práce a sociálních věcí.

15:50 - Karviná je opět bez přímého silničního spojení. Most při výjezdu z Karviné na Ostravu je znovu uzavřen. Tentokráte voda zalila oblast silnice u Lipin (terén vedle budoucího golfového hřiště) a cesta z Karviné do Ostravy je tedy zase těsně před Karvinou uzavřená.

15:40 - Na dvou menších moravskoslezských přehradách, Olešné na Frýdecko-Místecku a Těrlicku na Karvinsku, překročila hladina vody bezpečnostní přelivy hrází. Množství vody, která odtéká z naplněných přehrad, tak už nelze regulovat, řekl agentuře ČTK mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Ostatní velké přehrady v kraji mají ještě rezervy do výšky jednoho až tří metrů. Podle meteorologů hladina dolního toku řeky Olše přesáhla úroveň stoleté vody.

Přepusť přehrady Olešná
Přepusť přehrady Olešná | Foto: Pavel Kolarčík

15:39 - Upouštění přehrady Šance vyvolalo paniku mezi lidmi v Bohumíně. "Na Bohumín z přehrady Šance nemíří žádná povodňová vlna! Vodohospodáři jen mírně zvýšili odtok z přehrady z 11 na 17 kubíků vody za sekundu," musela obyvatele uklidňovat radnice.

15:29 - Rozvodněná Bečva v Hranicích na Přerovsku v odpoledních hodinách přestala stoupat. Ve městě byly z okolí řeky evakuovány dvě až tři desítky lidí. Povodňová vlna odpoledne kulminuje v nedalekém Lipníku nad Bečvou, kde se řeka místy vylila na obou březích, závažné škody ale zatím nenapáchala. V Teplicích nad Bečvou a v Přerově stále platí třetí povodňový stupeň značící ohrožení.

15:25 - Karviná částečně zprovoznila první hlavní tah. "Most při výjezdu z Karviné na Ostravu (silnice I/59) je zčásti zprůjezdněn kyvadlově a výhradně pro osobní auta, nákladní auta projet nesmějí," sdělila mluvčí města Šárka Swiderová s tím, že most nadále zkoumají statici a provoz na místě řídí policie. Stále platí uzavírka ve směru na Těšín a Dětmarovice, směr Bohumín je průjezdný. Z Těšína do Karviné je možné dojet oklikou pouze přes Polsko (Kaczyce).

15:20 - Rozvodněné řeky řádí také na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Slovenská vláda chce nasadit do akce armádu, která by měla pomoci v postižených oblastech. V Maďarsku zemřel muž, na kterého se zřítil podmáčený dům. Prvního mrtvého mají také v Polsku, kde prší zejména na jihu země. Čtěte více: Povodně udeřily i na Slovensko, Polsko a Maďarsko

15:15 - Nemocnice v Bohumíně dokončila evakuaci asi 90 pacientů akutní péče ze svých pavilonů A a B do okolních nemocnic v Orlové a Havířově. Hasiči v nemocnici stále odčerpávají spodní vodu, která ohrožuje rozvodnu elektřiny pro oba pavilony. Pacienty ošetřovatelského oddělení (pavilon C) voda zatím neohrožuje.

15:11 - Sjízdnost silnic na Novojičínsku se o něco zlepšila. Stále neprůjezdné jsou silnice č. 4804 mezi obcemi Jistebník - Košatka, č. 4805 mezi obcemi Petřvald - Petřvaldík a č. 4864 mezi obcemi Vlčovice - Tichá (směr Frenštát pod Radhoštěm). Zprůjezdněny jsou od třetí hodiny odpoledne silnice 4832 a 483 v úseku od Nového Jičína ve směru na Mořkov, až po začátek obce Veřovice. Aktuální informace o dopravě naleznete zde.

15:02 - Městská část Záblatí je bez elektřiny, hlásí web Bohumína. Silný vítr zde shodil v Budovatelské ulici větev na dráty elektrického napětí a jeden z nich přetrhl. Na místě již zasahují pracovníci ČEZu.

14:55 - Letecká služba Policie ČR je od ranních hodin v pohotovosti. Podle informací mluvčí útvaru Dagmar Bednarčíkové si zatím pomoc při evakuaci vyžádala pouze Ostrava. "Okolo čtrnácté hodiny byl nasazen záchranářský vrtulník z Ostravy k evakuaci osob a na pomoc do Ostravy k evakuačním akcím byl vyžádán i druhý vrtulník z Brna," potvrdila mluvčí. V pohotovosti podle jejích slov zůstává i vrtulník na základně v Praze.

Valašské Meziříčí. Odpoledne už hladina Bečvy o něco klesla.
Valašské Meziříčí. Odpoledne už hladina Bečvy o něco klesla. | Foto: Aktuálně.cz, Radek Kopečný

14:35 - Město Přerov informovalo motoristy, že dnes od 14 hodin mohou auta ohrožená povodní zaparkovat na kopci v areálu bývalých želátovských kasáren.

14:34 - Velké dopravní problémy trápí Ostravu, kde voda uzavřela devět komunikací. Magistrát vyzývá řidiče, aby nevjížděli do centra města s auty. Tvoří se dlouhé kolony. Aktuální přehled o dopravní situaci ve městě naleznete zde.

14:33 - V Českém Těšíně se situace uklidňuje. Od deváté hodiny, kdy řeka Olše kulminovala na 531 centimetrech, už voda klesla pod pět metrů. "Ve 13:20 byl stav 498 cm," informoval krizový štáb města.

14:30 - Dálnice D1 je v Moravskoslezském kraji stále průjezdná, hlásí severomoravští policisté. Zřídili také informační telefonickou linku, na které mohou řidiči dostat informace o aktuální dopravní situaci v kraji. Funguje od 14:30 a její číslo je: 596 110 927.

14:25 - Těžce zkoušený Bohumín hlásí další problém: ve městě došel chleba. Už od poledne není ve městě k sehnání. Půl místní části Kopytov už je pod vodou. Rozlévá se Odra i Olše. Hasiči už evakuovali 3 místní obyvatele. Podle prognóz by ale velká voda neměla ohrozit centrum Bohumína.

14:15 - Hladina vody v přehradě Bystřička na Vsetínsku dosahuje 15 cm pod hranici přelivu, potvrdila mluvčí Povodí Moravy Eva Grodová. Přes korunu hráze voda podle vodohospodářů nepůjde, budou chtít udržet i neškodný odtok. Do přehrady stále přitéká více vody, než z ní může normálně odtékat. Podle mluvčí ale přítok pomalu slábne.

13:45 - Povodňová situace se komplikuje i v Ostravě. Podle starosty městského obvodu Slezská Ostrava Antonína Maštalíře bude nutné evakuovat zhruba 50 lidí, a to z oblasti Tabulky, která je součástí městské části Koblov. V místě je zhruba desítka rodinných domků, které však většina lidí nechce opustit. "Jezdí mezi nimi hasiči na loďkách a snaží se je přesvědčit, aby místo opustili. Voda rapidně stoupá, nevím, na co lidé čekají," řekl Maštalíř agentuře ČTK.

13:40 - Město Karviná je téměř odříznuto od okolního světa. "Všechny hlavní tahy z Karviné jsou v tuto chvíli neprůjezdné, " potvrdila Aktuálně.cz mluvčí města Šárka Swiderová. Podle ní musel být z bezpečnostních důvodů uzavřen i most přes řeku Olši na silnici I/59 ve směru na Ostravu. "Je v něm trhlina, v tuto chvíli je na místě náš statik, který situaci řeší," doplnila mluvčí. Jediná částečně přístupná cesta do Karviné tak vede v tuto chvíli přes Bohumín nebo z Polska. V případě potřeby mohou občané kontaktovat krizový štáb města na linkách: 596 387 322, 596 387 437, 596 387 427,724 542 461 a 724 542 462.

Podívejte se na mapu uzavírek v Karviné
Podívejte se na mapu uzavírek v Karviné | Foto: Město Karviná

13:33 - Ve Strážnici na Hodonínsku museli dnes v poledne vyhlásit vodohospodáři na řece Moravě třetí a nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Situace je ale dobrá, kapacita koryta ve městě je dostatečná a rozlivy nehrozí, řekl vedoucí dispečinku podniku Povodí Moravy Marek Vyskot. Třetí stupeň na dolním toku Moravy bude v nejbližších hodinách vyhlášen i v Lanžhotě. I když se pod ním patrně řeka vylije z břehů, nemělo by to přinést problémy.

13:15 - Do Moravskoslezského kraje míří ministr vnitra Martin Pecina. Zúčastní se zasedání krizového štábu kraje a podívá se i do postižených míst. V Praze se zatím k mimořádnému zasedání sejde vláda.

Pod vodou se ocitl i lázeňský areál v Teplicích nad Bečvou
Pod vodou se ocitl i lázeňský areál v Teplicích nad Bečvou | Foto: Pavel Stratil

12:55 - Města na Přerovsku se připravují na záplavy. Třetí povodňový stupeň, který znamená ohrožení, platí od rána na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou a před polednem jej vodohospodáři vyhlásili i v přerovské části Dluhonice. Města chystají protipovodňová opatření a některá jsou připravena část obydlí v okolí řeky evakuovat. Jako první k tomu přistoupily Hranice. Bečva by měla na Přerovsku kulminovat během odpoledne.

12:50 - Kvůli velké vodě na Novojičínsku jsou stále neprůjezdné silnice č. 4864 mezi obcemi Vlčovice - Tichá (směr Frenštát pod Radhoštěm) a č. 4804 mezi obcemi Jistebník - Košatka. Silnice č. 4832 a č. 483 v úseku od Nového Jičína ve směru na Mořkov až po začátek obce Veřovice mají být zanedlouho zprůjezdněny. Aktuální informace o sjízdnosti silnic najdete na webu Centra dopravních informací.

12:30 - Situace v Bohumíně se dramatizuje. "V průběhu několika hodin čeká Bohumín příchod stoleté vody," oznámilo vedení města. Hladina Odry stále stoupá, kolem poledne dosáhla 643 cm. Dálnice do Bohumína je uzavřena. Radnice zřídila v zasedací místnosti evakuační centrum pro lidi, které povodeň vyhnala z domovů. "Voda se tlačí přes různá potrubí také přes Ostravskou ulici. Vtéká do oblasti ulice Na Chalupách. Hasiči zvažují evakuaci tamních obyvatel," píše se na webu města.

12:20 - Kvůli povodni jsou mimo provoz některé železniční tratě. Nejezdí se v úseku Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm, kde vlaky nahradila autobusová doprava. Autobusy jezdily místo vlaků i v úsecích Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice, provoz na trati se už ale podařilo obnovit. Naopak nesjízdná zůstává železniční trať Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem na trati z Valašského Meziříčí do Ostravy. Kvůli zaplavené trati vlaky nejezdí na trati Frýdek Místek - Lískovec u Frýdku Místku a na dalších je provoz omezen.

12:15 - Na Vsetínsku pomalu ustal déšť a situace se začná uklidňovat. "Nejhorší situace na Vsetínsku je i nadále na přehradě Bystřička, které v tuto chvíli schází do naplnění k hraně přelivu necelý metr. Podle zástupců Povodí Moravy se ale situace oproti ránu zlepšila, protože srážky mírně ustaly a hladina vody v přehradě nestoupá tak rychle," informovala mluvčí města Vsetína Eva Stejskalová. Nadále neprůjezdná je silnice z Bystřičky do Valašského Meziříčí, silnice z Valašského Meziříčí do Rožnova je podle operačního střediska zlínské policie průjezdná s maximální opatrností.

12:10 - Řeka Olše v Českém Těšíně začala klesat. Nyní je hladina na 512 centimetrech, což je o devatenáct centimetrů méně, než byl noční vrchol. Krizový štáb města doporučil rodičům, aby neposílali děti do škol a školek v centru města, které jsou v okolí Olše. "Nejde ale o plošné uzavření škol a mateřinek celé oblasti, to rozhodně ne," dodala pro Aktuálně.cz Eva Widnicová z krizového štábu Českého Těšína.

11:57 - Městská nemocnice v Bohumíně začala evakuovat asi 90 pacientů z pavilonu A a B (interna, chirurgie, gynekologie). Do sklepů nemocnice se i přes snahu hasičů tlačí voda a hrozí zatopení elektrické rozvodny. Pacienti jsou převáženi do nemocnic v Karviné a Orlové.

Ranní situace v Dětmarovicích na Karvinsku
Ranní situace v Dětmarovicích na Karvinsku | Foto: Petr Hanusek

11:40 - Hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí začala mírně klesat. Z maxima 435 cm v 8:00 se za tři hodiny snížila o více než 30 cm. Vzhledem k předpovědi meteorologů je ale možné, že kvečeru opět hladina stoupne.

11:39 - Třetí stupeň hlásí téměř všechny přítoky řeky Olše v Karviné. Evakuováno bylo asi čtyřicet rodin z Darkova, Sovince a Dolů, další evakuace probíhají právě v těchto chvílích. "Snažíme se evakuovat lidi rychle, důležité je, aby nepřišli k úhoně. Hrozí zatopení další části Darkova , části Fryštátu, Nového Pole. Postupně svoláváme i dobrovolné hasiče z okresu, připravujeme se na další evakuace," popsalal situaci karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Lidé jsou provizorně ubytování v základní škole prameny, kde je asi 100 míst. Karviná má v záloze ještě dalších tři sta krizových míst pro evakuované ve vedlejší škole. O evakuované se starají pracovníci školy i lidé z Červeného kříže.

11:28 - Ostravsko se potýká s dopravními omezeními. Nově je uzavřena Rudná ulice v Šenově (směr z centra na Havířov). "Tato komunikace je neprůjezdná v obou směrech. Lze proto očekávat značné vytížení ulice Těšínské, především v odpoledních hodinách, při návratu ze zaměstnání do Havířova a Českého Těšína," informovala policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Pod vodou, a tedy neprůjezdné jsou i ulice Antošovická, Lopuchova v Ostravě.

11:25 - Vydatné deště nebezpečně naplnily přehradu Bystřička na Vsetínsku. Její hladina je jen 1,7 metru pod hladinou bezpečnostního přelivu. "Ten zbývající objem je ale stále značný. Vše bude záležet na meteorologické a hydrologické situaci," řekla mluvčí Povodí Moravy Eva Grodová. Přítok vody do přehrady aktuálně klesá. Stále ale přitéká 37 metrů krychlových vody za vteřinu a odtéká 22 metrů krychlových. Vodohospodáři zadržují vodu i v přídavných nádržích. Pokud by ale pršelo až do noci či zítřka, hrozí zaplavení obcí pod přehradou.

11:25 - Kvůli počasí vyhlásili energetici kalamitní stav už v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. V kraji je kvůli silnému větru a hustému dešti bez proudu přes 10 000 domácností. Poruchy na vysokém i nízkém napětí jsou na Bruntálsku, Novojičínsku, Opavsku i Ostravsku. V částech Ostravy jsou desítky domácností také bez tepla a teplé vody.

11:20 - Premiér Jan Fischer svolal kvůli povodním na dnešní odpoledne mimořádné zasedání vlády. Ministři se sejdou v 15:00.

Situace na přehradě Bystřička dnes ráno. Přehrada bude do několika hodin plná,.
Situace na přehradě Bystřička dnes ráno. Přehrada bude do několika hodin plná,. | Foto: Samuel Šrámek

11:14 - Povodeň dorazila do předvolební kampaně. ODS oznámila, že přeruší kontaktní kampaň v Moravskoslezském kraji. "Kandidáti budou k dispozici pro pomoc postiženým lokalitám. ODS na regionální i centrální úrovni připravuje plán, jak lidem v oblastech zasažených velkou vodou efektivně pomoci," stojí v tiskové zprávě strany.

11:12 - V Karviné je uzavřena cesta na Český Těšín a Stonavu, přímo u kruhového objezdu u Tesca, informuje z místa čtenář.

11:05 - Omezení provozu na dálnici D1 zatím nehrozí, potvrdila Aktuálně.cz policejní mluvčí Darina Majková. Na 370. km je podle ní zatopený kousek dálnice, po kterém se ale ještě nejezdí. "Dle dosavadních dostupných informací dálnice D1 v obou směrech je zatím průjezdná. Situaci neustále monitorujeme," dodala mluvčí.

11:00 - V Ostravě voda komplikuje dopravu na desítkách míst. K uzavřenému Havlíčkovu nábřeží přibyly motorovými vozidly ucpané komunikace - Mariánskohorská, Hornopolní, 28. října a Místecká. "Město vyzývá všechny, aby nechali svá auta doma a využili městskou hromadnou dopravu," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

10:52 - Na dolním toku řeky Moravy bude ještě dnes vyhlášen třetí, a tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Ve Strážnici na Hodonínsku k tomu chybí už jen šest centimetrů. Zatím v ní platí druhý stupeň - pohotovost, stejně jako v Lanžhotě na Břeclavsku, řekl agentuře ČTK vedoucí dispečinku podniku Povodí Moravy Marek Vyskot.

10:35 - V Ostravě je nejhorší situace v části Koblov, kde v jednu hodinu v noci rozhodly úřady o evakuaci lidí. Souhlasilo s ní ale jen asi dvacet ohrožených, ostatní zůstávají ve svých domovech. "Lidé se odmítli evakuovat kvůli strachu z rabování, ačkoli bezpečnost je na místě zaručena bezpečnostními složkami," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. "Pokud by se situace zhoršila a šlo o život, jsou připraveny dva vrtulníky, které by lidi mohly zachránit na lanech." Voda by v Ostravě měla kulminovat během dnešního odpoledne až zítřejšího rána.

10:26 - Podle odhadu policie voda v krátké době zaplaví dálnici D1 mezi Bohumínem a Ostravou, informovala Česká televize.

10:25 - Druhý povodňový stupeň byl ráno vyhlášen i na řece Moravě v Otrokovicích. Ve městě začala fungovat povodňová komise.

10:22 - Obcí Petřvald na Novojičínsku protéká padesátiletá voda. Zaplavila už osm sklepů a několik rekreačních chat, lidé ale evakuováni být nemuseli. Třetí povodňový stupeň se vyhlašuje, když hladina řeky dosáhne 180 centimetů. "Teď už je na 238 centimetrech," řekl Aktuálně.cz starosta Petřvaldu Zdeněk Pexa. Stav extrémního ohrožení, který následuje po třetím povodňovém stupni, ale obec nevyhlásila, protože zatím situaci zvládá sama. "Na místě situaci sleduje jednotka hasičů. Odstraňujeme klády, které se zachytávají u mostu, aby voda mohla odtékat."

10:19 - Na Novojičínsku voda zaplavila několik silnic, informovala policejní mluvčí Soňa Štětínská. Obousměrně jsou v této chvíli neprůjezdné silnice č. 4832 a dále silnice č. 483 v úseku od Nového Jičína ve směru na Mořkov až po začátek obce Veřovice, silnice č. 4864 mezi obcemi Vlčovice a Tichá (směr Frenštát pod Radhoštěm) a silnice č. 4804 mezi obcemi Jistebník a Košatka.

10:15 - V Přerově byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity a úřady očekávají další zhoršení situace. "Kolem sedmé hodiny ranní bylo odmontováno zábradlí na lávce U Tenisu a nyní jezdí po městě "tlampače", které vyhlašují 3SPA, průtok je zatím plynulý," napsala redakci čtenářka, která z Prahy komunikuje se svou matkou v Přerově.

9:55 - Kvůli povodni je neprůjezdná silnice I/57 z Bystřičky do Valašského Meziříčí, hlásí vsetínský městský úřad. Uzavřen už je také most na hlavním tahu ve Stříteži, informovala mluvčí města Eva Stejskalová.

9:40 - V Petřvaldu na řece Lubině platí stav extrémního ohrožení, informovala Česká televize.

9:15 - V Moravskoslezském kraji je kvůli záplavám vyhlášen stav ohrožení. Hladiny dál stoupají. Hasiči na dvou místech - v Petrovicích u Karviné a Ostravě-Koblově - evakuovali víc než dvě desítky lidí. V Karviné evakuovali 40 rodinných domků v částech Darkov, Sovinec a Doly. Ohrožuje je řeka Olše. V celém kraji je uzavřena řada silnic, v některých úsecích nejezdí vlaky a nejde elektřina.

9:05 - Na Vsetínsku je nejhorší situace na přehradě Bystřička, které do naplnění k hraně přelivu schází ještě asi 2,5 metru. Po zasedání vsetínského krizového štábu o tom informovala mluvčí města Eva Stejskalová. Podle zástupců Povodí Moravy dojde při stávajícím přítoku k naplnění přehrady asi za čtyři hodiny. Ve Vsetíně je zřejmě nejhorší situace na Ohradě, kde se vylil potok z údolí Hlubokého, hladina v řadě dalších místních toků se však také nebezpečně blíží hranici koryta. Hasiči mají za poslední hodiny na kontě několik desítek zásahů.

Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí dnes ráno
Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí dnes ráno | Foto: Tomáš Fajfr

8:54 - Také na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku vyhlásili vodohospodáři třetí stupeň - stav ohrožení. Hladina řeky krátce před osmou ráno dosahovala už 518 centimetrů. Petr Bakovský, mluvčí města Hranice, upřesnil, že neprůjezdná už je silnice z obce Ústí směrem na obec Skalička.

8:35 - Meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu hlásí, že za posledních 24 hodin spadlo na Lysé hoře 150 mm srážek. "Podle posledních výstupů numerických modelů budou v Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji trvalé srážky během celého pondělka. Srážkové úhrny se zastaví do 50 mm. V Beskydech očekáváme i nadále srážky vydatné - do pondělního večera tu může spadnout až 80 mm. V Jeseníkách spadne do 20 mm. Během pondělního odpoledne se srážky rozšíří také do východních Čech - srážkové úhrny se tady zastaví do 10 mm. Na zbytku území očekáváme pouze přeháňky," píše ve své předpovědi.

08:27 - Záplavy na Vsetínsku se rozšířily i do oblastí kolem Vsetínské Bečvy, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Rozvodněná řeka začala trápit obyvatele od Velkých Karlovic přes Halenkov až po samotný Vsetín. Na dvou místech v kraji platí třetí povodňový stupeň, hladiny na některých místech dál stoupají.

Rožnov pod Radhoštěm, pondělí 17. května 2010, ráno. Pasecký potok v noci podemlel cestu na ulici Polanského a voda se vylila taky v části u polikliniky. Uzavřená byla také cesta podél Bečvy směrem na Bučiska.
Rožnov pod Radhoštěm, pondělí 17. května 2010, ráno. Pasecký potok v noci podemlel cestu na ulici Polanského a voda se vylila taky v části u polikliniky. Uzavřená byla také cesta podél Bečvy směrem na Bučiska. | Foto: Tomáš Winkler

08:10 - Tomáš Winkler se znovu ozval z Rožnova pod Radhoštěm. Během rána tu Pasecký potok podemlel cestu na ulici Polanského a voda se vylila taky v části u polikliniky. Uzavřená je i cesta podél Bečvy směrem na Bučiska, reportuje pan Winkler.

7:53 - Rozvodněné toky ve Zlínském kraji už zaplavily desítky domů. Na některých místech nefunguje elektřina a jsou zatopené silnice. V Rožnově pod Radhoštěm vyhlásily čtyři školy ředitelské volno. Radnice v Rožnově i nedaleké Valašské Meziříčí požádaly hejtmana o vyhlášení stavu nebezpečí. Silnice Rožnov pod Radhoštěm - Valašské Meziříčí je uzavřená, neprůjezdné jsou i některé menší cesty. V Rožnově způsobují výrazné komplikace při odčerpávání vody výpadky elektřiny.

BMW skončilo po střetu s Polem a Puntem zdemolované uprostřed silnice (Frýdlant nad Ostravicí, o tragické nehodě více níže)
BMW skončilo po střetu s Polem a Puntem zdemolované uprostřed silnice (Frýdlant nad Ostravicí, o tragické nehodě více níže) | Foto: Petr Faster, HZS Ostrava

7:40 - Od neděle zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji už více než 630krát, vypočítal mluvčí Faster. V pondělí ráno byli hasiči v kraji současně u 112 rizikových událostí.

06:54 - Další tragickou zprávu zveřejnil mluvčí krajské policie v Ostravě Ivan Žurovec: "V důsledku dlouhotrvajících dešťů proud vody v Třinci-Guty vytvořil potok, který tekl i přes zahradu jednoho z rodinných domů. Když se kolem půlnoci vrátil z odpolední směny majitel tohoto domu, našel dům otevřený, v kuchyni se připalovalo jídlo. Zavolal proto policisty, kteří společně s ním našli jeho 69letou matku 60 metrů od domu v korytě toho potoka utonulou."

V neděli 16. května 2010 krátce před osmou večer se na vodou pokryté silnici u Frýdlantu nad Ostravicí srazila tři auta - BMW, Fiat Punto a VW Polo. Dva lidé se zranili, jeden těžkou nehodu nepřežil.
V neděli 16. května 2010 krátce před osmou večer se na vodou pokryté silnici u Frýdlantu nad Ostravicí srazila tři auta - BMW, Fiat Punto a VW Polo. Dva lidé se zranili, jeden těžkou nehodu nepřežil. | Foto: Petr Faster, HZS Ostrava

06:47 - Moravskoslezští hasiči potvrdili smutnou zprávu, kterou do našeho onlinu poslal už v neděli večer čtenář Petr Baránek (viz čas 23:35). Na rychlostní silnici 1/56 ve Frýdlantu nad Ostravicí se před osmou večer srazila tři auta. Jeden člověk nepřežil, další dva byli zraněni. To, zda příčinou byla voda, nebo měla nehoda jiný důvod, vyšetřuje policie.

03:07 - U Odry v Ostravě-Koblově by se evakuace podle mluvčího hasičů Petra Fastera měla týkat asi 20 lidí. Na místě v osadě Žabník asistovala městská policie, obyvatele autobusy odvezou na nedaleké koleje Ostravské univerzity. V noci museli být evakuováni rovněž tři lidé v Petrovicích na Karvinsku.

02:28 - Hasiči po půlnoci na pondělí kvůli záplavám zahájili evakuaci obyvatel 35 domů v osadě Žabník v Ostravě-Koblově na levém břehu řeky Odry.

00:28 - Hasiči a městští strážníci na mnoha místech Moravskoslezského kraje dál drží pohotovost, pro lidi jsou v nejohroženějších obcích připraveny pytle s pískem a další pomoc. V některých lokalitách Novojičínska se vzestup hladin zpomalil, v celém regionu však nadále platí hrozba z vedlejších horských toků i česko-polského pomezí. Úřady v severomoravských regionech mají nachystané evakuační plány, v pohotovosti jsou i všechna kontaktní místa. Platí varování pro řidiče, některé úseky cest jsou zaplavené a cestování může být velmi nebezpečné. Další zprávy z regionu očekávejte v následujících hodinách.

PONDĚLÍ 17.5. 2010 00:09 - Kolem půlnoci mezi nedělí a pondělím se přihlásila také čtenářka Ivanka z Českého Těšína: "Bydlíme u polských hranic, řeka Olše tu vypadá velmi děsivě. Na druhé straně sousedícího Polska jsme zahlédli hasiče. Řeka vzrůstá čím dál víc, tak nám držte palce, ať se nevyleje."

23:48 - Zatímco řeka Jičínka, o níž nám vpodvečer psal čtenář Jan Mička (viz foto v reportáži níže) podle dostupných zpráv z Novojičínska začala mírně klesat, řeka Lubina v Petřvaldu a okolí se dále zvedá. V obci Odry také vypadla elektřina.

23:35 - Petr Baránek poslal velmi vážné varování před nebezpečím na silnici u Ostravice: "Akutní nebezpečí na silnici Frýdlant nad Ostravicí - Frýdek Místek, kde voda teče z polí do Ostravice. Komunikace je u nadjezdu do Frýdlantu právě uzavřena pro smrtelnou nehodu, k níž došlo vlivem proudů vody na silnici."

23:33 - Hrozící velká voda zaktivovala také blogera Aktuálně.cz a zaměstnance ČHMÚ Radima Tolasze. Užitečné vysvětlení, jak odborníci vlastně předpovídají povodňový vývoj - podívejte se sami.

23:31 - Část Ostravy se ocitla bez světla, nahlásil čtenář Petr Viktorýn. "Od 23:10 je městská část Ostrava-Lhotka bez elektrického proudu".

23:24 - Ozvala se nám Jarmila Tománková, "Aktuálně z Ostravy", jak píše: "Řeka Ostravice je skoro u silnice Bohumínská, komplet vylitá a stále prší..."

23:15 - Potok v místní části Valašského Meziříčí Poličná a další toky na Vsetínsku přesáhly třetí stupeň. "V Poličné se po levém břehu umísťují vaky zabraňující rozlivu vody. Potok v Krhové je již nad třetím stupněm, je tedy vyhlášen stav ohrožení. Voda se na cestu hrne z okolních polí, potok se udržuje stále v korytě," sdělila mluvčí radnice ve Valašském Meziříčí Vendula Šmídová. "Bytový dům na ulici Mikuláše Alše by mohl být v ohrožení. Radnice je připravena zdejší obyvatele evakuovat," doplnila mluvčí.

23:08 - Tomáš Winkler potvrzuje stav ohrožení z Rožnova pod Radhoštěm, kde hladina řeky dosáhla u části Bučiska 250 cm: "Ve 22:00 začali strážníci městské policie jezdit po městě a rozhlašovat upozornění pro obyvatele. Dále se kvůli srážkám očekává zhoršení!"

22:55 - Čtenář Jan Mička vyfotil v neděli večer Jičínku v Životicích u Nového Jičína.

Snímek čtenáře Jana Mičky ze Životic u Nového Jičína na severní Moravě z května 2010 v předvečer očekávaných záplav. "Je to pořízeno asi v 19 hodin, u Obecního úřadu. Stále prší a hladina Jičínky stále stoupá."
Snímek čtenáře Jana Mičky ze Životic u Nového Jičína na severní Moravě z května 2010 v předvečer očekávaných záplav. "Je to pořízeno asi v 19 hodin, u Obecního úřadu. Stále prší a hladina Jičínky stále stoupá." | Foto: Jan Mička

22:52 - Povodňová komise Rožnova pod Radhoštěm vyhlásila stav ohrožení. "Ve 21:10 bylo na řece Rožnovské Bečvě v profilu u Bučinského mostu dosaženo výšky hladiny 250 cm, která odpovídá III. stupni povodňové aktivity," poslal redakci zápis Radek Ptáčník.

22:02 - Aktuální údaje z databáze Povodí Odry ukazují 3. stupeň povodňové aktivity v pěti lokalitách: v Petrovicích na Karvinsku už voda z Petrůvky zatopila přízemí několika domů u řeky, podobné riziko hrozí i na řece Lučině v Bludovicích, Stonávce v Hradišti, Lubině v Petřvaldu a Jičínce v Novém Jičíně.

21:04 - Valašské Meziříčí pokračovalo i vpodvečer v preventivním rozdávání pytlů s pískem obyvatelům. "V bývalých kasárnách se stále připravují pytle s pískem. V současné chvíli byli povolání zaměstnanci městské policie, kteří vystřídají pracovníky veřejně prospěšných prací," uvedla mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Šmídová. Dosud valašskomeziříčská radnice vydala na 600 pytlů, z toho nejvíce do místní části Krhová. Občané si na výzvy městské policie jezdí pro pytle i sami.

20:45 - Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka se varování meteorologů ve Zlínském kraji začíná pomalu naplňovat. "V podvečerních hodinách začalo přicházet více žádostí od občanů o případnou radu nebo pomoc. Hasiči zatím vyjížděli jen k několika událostem, při nichž nedošlo k žádnému většímu ohrožení nebo k velkým majetkovým škodám," uvedl pro ČTK Mitáček. Na několika místech na Vsetínsku hasiči odčerpávali vodu ze zaplavených sklepů domů. V Zubří dobrovolní hasiči nainstalovali protipovodňové stěny.

20:20 - Vytrvalý déšť zvedl hladiny toků na Vsetínsku. Druhého stupně povodňové aktivity dosáhly Bystřička nad přehradou, Bystřička pod přehradou a potok v místní části Valašského Meziříčí Krhová. Na první stupeň povodňové aktivity se zvedly toky v místní části Valašského Meziříčí Poličná a Rožnovská Bečva.

20:18 - Na Novojičínsku byl místy vyhlášen 2-3 stupeň, napsala do redakce čtenářka Hanka: "Řeka Grosmanka se každou chvílí vyleje z břehů. Rozvodněné řeky jsou dle mých informací zaslaných od přátel v Bartošovicích, Studénce. Byla uzavřena silnice 1. tř. z Nového Jičína na Ostravu v úseku Příbor. Ze stavby mostu se totiž na cestu dostalo bahno. Hodně síly a pevné nervy všem, kteří jsou v ohrožení."

20:05 - Mluvčí hasičů Faster doplňuje, že v neděli k osmé hodině večerní není nikde na území kraje potřebná evakuace obyvatel. "Hasiči v tuto chvíli pracují na zvýšení protipovodňové hráze v levobřežní části řeky Odry v Ostravě - Koblově, místní části Žabník," doplnil.

19:51 - Krátce po devatenácté hodině skončilo první jednání povodňové komise města Ostravy a byly vytipovány lokality, kde může nastat zhoršení situace, poslal do redakce zprávu mluvčí ostravského hasičského záchranného sboru Petr Faster: "Hasiči v Moravskoslezském kraji v tuto chvíli zasahují u více než 80 událostí na území celého MS kraje. Většinou se jedná o zásahy při čerpání vody ze zatopených prostor a likvidaci následků prudkého větru a deště. Téměř 30 případů řeší jednotky na území města Ostravy, přes dvacet událostí řeší hasiči na Novojičínsku, po více než deseti událostech řeší hasiči v okresech Karviná, Frýdek-Místek a Opava. Nejméně vytížení jsou v tuto chvíli hasiči na Bruntálsku."

 

Právě se děje

Další zprávy