Předpověď:Celý květen proprší. Přijde krupobití i chlad

Dagmar Honsová, Meteopress
9. 5. 2010 13:01
Přečtěte si předpověď počasí na příští týden i dalších třicet dnů

Praha - Týden, který má v kalendáři ledové muže, nepřinese do Česka výrazné ochlazení, musíme se však připravit na bouřky doprovázené silným větrem a krupobitím.

Během druhého květnového víkendu jsme se setkávali s výrazným denním chodem oblačnosti, kdy v první polovině dne převládalo polojasno, během odpoledne ale oblačnosti přibývalo, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Velká oblačnost, přeháňky a místy intenzivní bouřky nás budou provázet i novým pracovním týdnem.

Co jsou to ledoví muži?

  • Takzvaní "Ledoví muži", známí Pankrác, Servác a Bonifác, patří mezi nejznámější povětrnostní singularity. To jsou odchylky v rámci roku, kdy dochází ke změnám "plynulého chodu počasí"
  • V případě ledových mužů dochází k ochlazení, které způsobuje vpád chladného severního vzduchu. Často se vyskytují po ránu přízemní mrazíky
  • Pokud se podíváme podrobněji na charakter počasí, který připadal na ledové muže za posledních 10 let, pak ukázkovým případem vpádu chladného vzduchu ke 12. květnu, byly roky 2001 a 2002. To se nad střední Evropou vytvořila oblast nízkého tlaku vzduchu a po přechodu studené fronty k nám začal proudit chladný vzduch od severu. Ranní minima klesala k -3 °C a odpolední teploty se pohybovaly kolem 17 °C.

Ledoví muži, kteří připadají na 12. až 14. května, se nám letos vyhnou. Podle měsíčního výhledu počasí se ale ochladí v období 16. až 20. května.

Nový pracovní týden odstartuje zataženou až oblačnou oblohou, na většině území s přeháňkami nebo občasným deštěm, ojediněle se vyskytnou i bouřky. Večer bude docházet od jihozápadu k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C.

Zpočátku úterý bude polojasno až skoro jasno, postupně bude docházet k přibývání oblačnosti až na zataženo s přeháňkami a bouřkami. Pozor! Bouřky mohou být ojediněle doprovázeny silným větrem a krupobitím. Noční teploty klesnou na 11 až 7 °C. Denní teploty se zastaví na 18 až 22 °C, na jižní Moravě až na 24 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky, místy bouřky, které mohou být opět ojediněle intenzivní. Noční teploty se budou pohybovat v intervalu 12 až 8 °C. Denní teploty se zastaví mezi 14 až 18 °C. 

Velká oblačnost - oblačno až zataženo s přeháňkami, místy i bouřkami by měla převládat až do konce týdne. Ranní teploty budou klesat k 11 až 5 °C, denní se zastaví na 14 až 19 °C.

Výhled počasí na 30 dnů:

11.-20.5.2010
Převážně velká oblačnost - zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť, místy bouřky. Částečné ubývání oblačnosti a ustávání srážek až ke konci období. Nejnižší ranní teploty zpočátku období 12 až 7 °C, postupně 7 až 3 °C. Denní teploty 14 až 22 °C, koncem období 10 až 14 °C.

21.-31.5.2010
Zpočátku období převážně oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky.  Postupně polojasno až oblačno a přeháňky jen místy. Nejnižší ranní teploty 11 až 6 °C. Denní teploty zpočátku období 16 až 20 °C, postupně 20 až 26 °C.

1.-10.6.2010
Zpočátku období převážně oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky. Ke konci období místy polojasno. Nejnižší ranní teploty 12 až 6 °C. Denní teploty 17 až 23 °C, ke konci období až 26 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy