Po teplém dni přijde teplotní skok. Počasí míří k 10°C

Dagmar Honsová, Meteopress
8. 4. 2010 13:45
Po slunečném čtvrtku se zatáhne a na víkend se výrazně ochladí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ačkoli dnešní odpolední teploty opět překonaly hranici 15 °C, blíží se výrazný teplotní zlom.

Už v pátek slunečné počasí ukončí přechod slabé studené fronty od západu a o víkendu přijde chladný vzduch od severozápadu až severu. Do hor se vrátí sněžení.

V podobném duchu pak začne i příští pracovní týden. V jeho prvních dnech bude velká oblačnost, na většině území je třeba počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami, které budou na horách sněhové.

Ranní teploty budou klesat na 5 až 0 °C, odpolední se zastaví v intervalu 7 až 12 °C.

Teplé dny začaly mrazem

Středeční a čtvrteční slunečné počasí velmi příjemné, ale rána byla místy velmi mrazivá - například ve středu klesla v osadě Jizerka noční teplota na -10 °C, ve čtvrtek na -8 °C.

Středeční denní teplotní amplituda (rozdíl mezi minimální a maximální denní teplotou vzduchu) se místy pohybovala až na 14 °C.

Další dny už se průběh teplot srovná - směrem dolů.

Studený víkend

Ještě v pátek nejvyšší teploty vystoupí na na 12 až 16 °C, na jižní Moravě k 18 °C. Má být proměnlivo, převážně velká oblačnost, postupně místy s občasným deštěm nebo přeháňkami.

V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky, v horských oblastech smíšené nebo sněhové. Noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, v horských oblastech lehce pod bod mrazu. Denní teploty se zastaví na 8 až 12 °C. Severozápadní až severní vítr bude místy dosahovat v nárazech rychlosti 15 m/s.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy přeháňky, na horách sněhové. Noční teploty klesnou na 4 až 0 °C. Denní teploty vystoupí jen k 6 až 10 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy