Sníh v dubnu? Nic zvláštního. Sněžit může i o víkendu

Dagmar Honsová, Meteopress
2. 4. 2010 10:50
Sněžení o Velikonocích není podle meteorologů neobvyklé
Místo hrnce vlasy z větviček. I tak může vypadat sněhulák...v Srbsku.
Místo hrnce vlasy z větviček. I tak může vypadat sněhulák...v Srbsku. | Foto: Reuters

Praha - Nečekaná sněhová nadílka v noci na pátek překvapila východní Čechy. Podle meteorologů může sněžit i během velikonočního víkendu.

Během čtvrtečního odpoledne a noci na pátek přes Česko přecházela od západu frontální vlna, která přinesla na většinu území relativně intenzivní srážky.

Zpočátku byly sněhové pouze v horských oblastech, během noci ale na Českomoravské vrchovině, na Pardubicku a v Jihočeském kraji přecházely ve sněžení už od nižších poloh.

Na Pardubicku a Vysočině ve vyšších polohách ojediněle napadlo přes 10 cm mokrého sněhu. Na silnicích se také tvořila námraza - páteční ranní teploty klesaly ke 4 °C (na Ostravsku) až k -3 °C (na Karlovarsku), v horských oblastech až k -6 °C (Šindelová).

Sněžit může i o svátcích

Zatímco v Čechách jsme se probudili převážně do slunečné oblohy, na Moravě a ve Slezsku převládá zataženo se srážkami, které jsou v Jeseníkách a Beskydech sněhové.

Sněžení tady bude ustávat až v odpoledních hodinách. Sníh ale bude rychle odtávat - odpolední teploty se zastaví na 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Také o svátcích se v neděli a v pondělí mohou v horských oblastech vyskytnout sněhové nebo smíšené srážky.

V dubnu to není rozhodně nic výjimečného. Za posledních 10 let na Velikonoce sněžilo v letech 2001, 2003 a 2008.

Dubnovému počasí se často říká "aprílové". V meteorologickém slovníku však žádná definice aprílového počasí není.

Přesto si asi každý z nás "aprílové" počasí představit dovede: rychlé střídání polojasné oblohy se skoro zataženou, každou chvíli dešťová přeháňka. Je to dáno západním a severozápadním prouděním. Jednotlivé frontální systémy postupují většinou ze Severního moře dále do Evropy střední.

 

Právě se děje

Další zprávy