Tady, tam i tam. Přes dvacet míst hlásí teplotní rekord

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 3. 2010 16:15
Teplé počasí by se podle předpovědi mělo vrátit v půlce příštího týdne

Praha - Češi se dnes "zapotili". Na více než dvaceti místech republiky padly teplotní rekordy.

Teplé počasí si budeme užívat ještě dva dny; na víkend si však raději připravte deštníky.

Dnešek byl vůbec nejteplejším dnem od začátku roku. Ve 14 hodin bylo nejtepleji v Jihočeském kraji, v Českých Budějovicích naměřili meteorologové 20,9 °C, v Temelíně 20,6 °C.

V Praze-Libuši se rtuť teploměru zastavila na 19,9 °C a v Praze-Karlově na 20,7 °C (padl zde teplotní rekord z roku 1968).

Brno hlásí teplotu vzduchu 19,1 °C,  Ostrava 20 °C, Holešov 19 °C, Cheb 18,6 °C, Plzeň 18 °C a Liberec 17,8 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V pražském Klementinu tak s největší pravděpodobností padne i 36 let starý teplotní rekord. Tenkrát se rtuť teploměru zastavila na 19,8 °C. Přesnou teplotu vzduchu se dozvíme až večer.

Horko bude i v pátek

Další pády teplotních rekordů očekáváme i v pátek. Maximum z pražského Klementina je z roku 1955, tenkrát zde naměřili 20 °C.

Zatímco v Čechách dnes bude foukat pouze mírní vítr o rychlosti do 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku očekáváme čerstvý vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, s nárazy až 20 m/s, tj. 72 km/h.

V Jeseníkách, Beskydech a Krkonoších dosáhne vítr v nárazech rychlosti kolem 25 m/s, tj. 90 km/h. Během noci na pátek bude vítr přechodně slábnout. Během pátku a soboty ale s čerstvým větrem na východě území počítat musíme.

Teplo se vrátí v druhé půlce týdne

Příliv teplého vzduchu bude vrcholit během pátku. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 4 °C, odpolední vystoupí na 16 až 20 °C, ve Středočeském a Jihomoravském kraji zřejmě i lehce přes 20 °C. Po většinu dne bude skoro jasno až polojasno.

Kvečeru počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta postupující z Německa, která příliv teplého vzduchu ukončí.

Víkend už bude ve znamení převážně oblačné oblohy, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami. Odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 8 až 12 °C.

Nové oteplení a ubývání oblačnosti očekáváme až v druhé polovině týdne.

V roce 2006 se koncem března (od 27.3.) také výrazně oteplilo a v pražském Klementinu padl 27. března teplotní rekord na 20,8 °C. Vysoké teploty odstartovaly tehdy jarní tání, po kterém následovaly povodně.

 

Právě se děje

Další zprávy