Na Sněžce orkán 115 km/h. Teď se ale blíží jarní počasí

Dagmar Honsová, Meteopress
14. 3. 2010 15:15
První polovina týdne ale přinese ještě sněžení
Z lužního lesa u Jistebníku nedaleko Ostravy.
Z lužního lesa u Jistebníku nedaleko Ostravy. | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Víkendové počasí bylo zimní, na většině území občas sněžilo nebo (v nižších a středních polohách) sněžení přecházelo ve srážky dešťové.

Český hydrometeorologický úřad dokonce uvedl, že na Sněžce dosahoval v noci na dnešek vítr síly orkánu, jeho rychlost byla až 115 kilometrů v hodině.

Nový pracovní týden, v jehož závěru přijde (v sobotu 20. 3.) první jarní den, začne také studenými dny s mrazy a sněžením, ale s blížícím se nástupem jara nastane výrazné oteplení.

Čtvrt metr sněhu

Právě silný vítr, o němž byla řeč, o víkendu umocňoval studené počasí, protože snižoval subjektivní pocitovou teplotu. V nárazech dosahoval rychlosti 60 km/h, v horských oblastech kolem zmíněných 100 km/h.

To, jak byl poslední víkend zimy zimní, dokládá i sněhová statistika: od pátku napadlo v Krkonoších a v Beskydech 25 cm, v Orlických horách 20 cm, v Krušných horách a Jeseníkách až 10 cm sněhu.

Studený začátek...

Pondělní ranní teploty se budou pohybovat pod bodem mrazu v intervalu 0 až -4 °C, během rána a dopoledne se může místy tvořit náledí. Odpolední teploty vystoupí na 0 až 4 °C, kvůli čerstvému větru a zatažené obloze se ale budeme cítit na teplotu kolem 0 °C.

Na většině území musíme zpočátku dne počítat se sněhovými přeháňkami, které budou odpoledne přecházet v nížinách ve srážky smíšené. V horských oblastech se tak budou i nadále vytvářet sněhové jazyky.

Úterní počasí bude velmi podobné - ranní teploty opět klesnou pod bod mrazu na -1 až -5 °C, denní se zastaví na 0 až 4 °C. Obloha bude oblačná, přechodně až zatažená, místy se budou vyskytovat občasné sněhové přeháňky, které budou v nížinách přecházet v déšť se sněhem. Také vítr bude foukat stále čerstvý s nárazy kolem 15 m/s.

...jarní konec

Během středy začne do střední Evropy pronikat teplejší vzduch od jihozápadu - ranní teploty ještě klesnou na -1 až -5 °C, odpolední se ale zastaví na 4 až 8 °C. Obloha bude oblačná až zatažená, ojediněle s deštěm, od vyšších poloh se sněžením.

Konec pracovního týdne přinese oblačno až polojasno s ranními teplotami kolem nuly, odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 6 až 10 °C.


 

Právě se děje

Další zprávy