Až před Velikonocemi bude 10 °C, říká nová předpověď

Dagmar Honsová, Meteopress
10. 3. 2010 23:30
Mrazivé noci s teplotami pod stupňem mrazu zřejmě vydrží až do prvních dnů jara.
Na jarní květiny je ještě čas.
Na jarní květiny je ještě čas. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mrazivé noci s teplotami pod stupněm mrazu zřejmě vydrží až do prvních dnů jara.

Tak to aspoň slibuje dlouhodobá předpověď na nejbližších třicet dní. Meteorologové jí přiznávají 65 procentní úspěšnost.

Předpověď zahrnuje jak poslední dekádu zimy, tak prvních deset dní nového ročního období. Meteorologové předvídají, že ještě v prvním jarním týdnu je třeba počítat se sněžením, i když spíše už jen na horách.

Na Velikonoce, které jsou letos v první dekádě dubna, by podle dnešních výhledů mohly být už teploty kolem deseti stupňů Celsia.

Celkově má být nejbližších třicet dní co do teplot na slabším průměru (průměrná teplota vzduchu je 4,2 °C) a srážkově na průměru (průměrný srážkový úhrn činí 43 mm).

A co říká předpověď konkrétně?

Období 11.-20.3.2010

Po většinu období očekáváme proměnlivou - převážně velkou oblačnost, občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách srážky smíšené, postupně dešťové. Ranní teploty -3 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C. Denní teploty zpočátku období -1 až 4 °C, koncem období 4 až 8 °C.

Období 21.-31.3.2010

Zpočátku období převážně velká oblačnost, občasné sněžení, v nižších polohách srážky dešťové, jen přechodně smíšené. Postupně částečné ubývání oblačnosti a přechod k přeháňkám. Ranní teploty 3 až -3 °C. Denní teploty zpočátku období 5 až 10 °C, postupně až 13 °C.

Období 1.-10.4.2010

Oblačno až polojasno, občas dešťové přeháňky. Na frontách až zataženo s deštěm. Ranní teploty 5 až -1 °C. Denní teploty 7 až 12 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem 14 °C.

Foto: Aktuálně.cz
Blog meteoroložky Dagmar Honsové na Aktuálně.cz

Náledí na konci týdne

Počasí v nejbližších dnech bude nadále zimní, na konci týdne se na silnicích může objevit náledí.

Rána však nebudou tak studená jako dnes, kdy například v Adršpachu rtuť teploměru klesla na -19 °C, v Jeseníku na -16 °C, v Bedřichově, Byňově, v Husinci a v Havlíčkově Brodě na -15 °C.

Do konce týdne už by nejnižší ranní teploty by neměly klesat pod -10 °C.

Naopak bude přibývat oblačnosti a postupně přijde občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách srážky smíšené.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy