Meteoroložka online: Další úder zimy přijde dnes v noci

Domácí Domácí
2. 2. 2010 14:50
O extrémech letošní zimy jste od 13:00 mohli diskutovat s Dagmar Honsovou
Meteoroložka Dagmar Honsová.
Meteoroložka Dagmar Honsová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Za několik hodin se podle varování meteorologů přižene do republiky další silný nápor zimy.

Pro noc a zítřek bylo už vydáno varování před dalšími sněhovými přívaly a silným větrem, který bude z napadaného sněhu vytvářet nebezpečné závěje.

Meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress o tom už včera na stránkách Aktuálně.cz napsala, že vítr by v horských regionech mohl dosáhnout síly orkánu. "Situace by se měla zhoršit v noci na středu. V nárazech bude mít vítr rychlost až 126 km/h, tedy sílu orkánu," píše ve zmíněném článku.

Nadcházející kalamita tak jen doplňuje obraz celé zimy letošního roku - tedy to, jaké počasí máme od počátku ledna. Právě Dagmar Honsová v jiném pondělním textu vypočetla, že máme za sebou mimořádný leden, který v množství sněhu a také v síle mrazů překonal letité průměry.

A výhled na únor - jak napovídá samotná přítomnost - je pořád velmi zimní. Teploty podprůměrné a sněhu má také stále přibývat. "Příliš jarní to nebude," říkala Dagmar Honsová, když se koncem minulého týdne chystala únorovou předpověď psát.

A jak se pak ukázalo, věděla, co bude muset čtenářům sdělit

I proto jsme meteoroložku pozvali, aby s vámi o letošní zimě a jejích extrémech diskutovala. Online rozhovor začal ve 13 hodin.

Odpovězeno: 02. 02. | 12:54Autor: Zich Jaroslav

Otázka: Dobrý den paní Honsová, chtěl bych se zeptat kolik sněhu nasněží do rána ve středočeském kraji?Děkuji za odpověď a hezký den..

Dagmar Honsová: Dobrý den, zdravím Vás z Prahy, kde je skoro jasno a 0,1 °C. Těším se na dnešní on-line rozhovor. K první otázce - frontální systém, který je už nyní pozorován nad Německem a který opět přinese intnezivní sněžení na většinu území Česka, začne počasí v ČR ovlivňovat kolem 18 hodině na severozápadě. V Praze a Středočeském kraji během noci na středu a středečního dopoledne může napadnout až 8 cm nového sněhu. V nejnižších nadmořských výškách se během středečního dopoledne může jednat i o srážky smíšené nebo mrznoucí.

Odpovězeno: 02. 02. | 12:57Autor: vlasta zvany

Otázka: Dobrý den, je reálné, že na konci února bude stále ležet i v nížinách sníh?

Dagmar Honsová: I v nížinách stále leží až kolem 30 cm sněhu. V nejbližších dnech by se odpolední teplota vzduchu v nížinách měla zastavovat až na +2 °C a předpokládáme srážky sněhové nebo smíšené - žádné výrazné odtávání sněhu ale neočekáváme. Zatím to vypadá, že sněhová pokrývka i v nížinách vydrží nejméně do 15. února.

Odpovězeno: 02. 02. | 12:59Autor: Jirka

Otázka: Dobrí den chtěl jsem se zeptat kdy už konečně posolíte cesty???Protože jak to zmrzne potom bude víc nehod a já nechcy se svím kamionem zústat v příkopě!!!

Dagmar Honsová: Určitě velký pozor na námrazu na silnicích a při mrznoucích srážkách i na ledovku a to nejméně do konce tohoto týdne! Zejména během noci na středu a během středečního dne se budou vytvářet četné sněhové jazyky a závěje.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:00Autor: OM

Otázka: Dobrý den, i když nemám ráda dlouhodobé předpovědi, které mají nízkou úspěšnost, přesto mi nedá se nezeptat... usuzujete podle letošních mrazů, jaké bude léto? Většinou pokud bývaly v zimě velké mrazy, pak následovalo i horké a suché léto. Děkuji a přeji hezký den.

Dagmar Honsová: Jaké bude léto, nebo i letošní jaro bohužel nelze předpovědět. Žádné vztahy mezi studenou zimou a horkým létem nebo naopak neexistují.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:02Autor: Patrik Nový

Otázka: Dobrý den, velmi vzpomínám na listopad/prosinec, kdy meteorologové říkali, že ta pravá zima přijde až v únoru. Nicméně hned pár dní na to přišly 20° mrazy, o přívalech sněhu ani nemluvě... Nemyslíte, že tyto dlouhodobé předpovědi spíše snižují Vaší kvalitní práci a obrázek o meteorologii?

Dagmar Honsová: Do dlouhodobých předpovědí jsme bohužel stále více tlačeni - vždy se při nich opíráme o výstupy klimatických modelů, které se opravdu přikláněly k teplejšímu průběhu letošní zimy ve střední Evropě.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:08Autor: Zdeněk Dvořák

Otázka: Dobrý den paní Honsová, chtěl bych se jenom zeptat jestli letošní zima je to globální oteplování a kdy se počasí trochu zlepší?myslíte že aspon do května se teploty vyhoupnou na nulu? díky moc,s pozdravem Zdenda

Dagmar Honsová: Lednová průměrná teplota vzduchu byla oproti dlouhodobému normálu sice o více než 3 °C podprůměrná a zejména v nižších a středních polohách na sníh vydatná (spadlo až o 50% více srážek oproti dlouhodobému normálu), stále ale platí, že tento průběh zimy je pro střední Evropu typičtější než "letní" zimy v posledních letech. Klimatické změně bych to rozhodně nepřisuzovala. I přesto, že i provní polovina února bude zřejmě teplotně podprůměrná, ty nejhorší mrazy už zřejmě máme za sebou. V květnu se snad teplota vzduchu vyhoupne i nad letní teplotu:-).

Odpovězeno: 02. 02. | 13:12Autor: petra.K..

Otázka: Dobrý den,chtela bych se zeptat,kolik napadne snehu ve Zlínském kraji..a jesli tady bude taky silný vítr,dekuji. Hezký den

Dagmar Honsová: Na Zlínsku počítejte se sněžením až během druhé poloviny noci a poté zejména během středečního dopoledne a brzského odpoledne. Předpokládané srážkové úhrny jsou až kolem 8 cm nového sněhu. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:14Autor: alena

Otázka: Dobrý den pani Honsová,chtěla bych se zeptat,jak to bude s počasím a novým přívalem sněhu vypadat v severních čechách,Ústí,Teplice,Děčín,Litoměřice.
Přede m děkuji za odpověď.

Dagmar Honsová: Právě na severu a severozápadě území bude zřejmě sněžení nejvydatnější - napadne až 20 cm sněhu, na horách přes 30 cm. Pozor také na čerstvý vítr o rychlosti 6 až 10 m/s, s nárazy až 25 m/s.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:18Autor: Radek

Otázka: Dobrý den,četl jsem že zima má už polevit že má začít do toho i pršet,co je na tom pravdy?A jaké teploty nás nejbližších dnech čekají?Děkuji za odpověď

Dagmar Honsová: V nížinách by se během středečního dopoledne a poledne srážky sněhové mohly měnit na smíšené nebo mrznoucí. Od čtvtka se bude jednat převážně o srážky sněhové. Odpolední teploty se budou do konce týdne nejčastěji pohybovat v intervalu -3 až +2 °C. V noci ale budou opět klesat až k -8 °C. Žádné arktické dny v nejbližších dnech ale neočekáváme.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:20Autor: ondra

Otázka: Dobrý den,rád bych se zeptal kdy letošní mrazy ustanou a konečně se trvaleji oteplí..?Děkuji

Dagmar Honsová: Se zimním charkaterem počasí a bohužel i mnohými projevy nebezpečných meteorologických jevů (ledovka, námrazy, sněhové jazyky), musíme počítat nejméně do 15. února, podle některých modelů do 20. února.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:23Autor: katka

Otázka: Paní Honsová bude se jednat o kalamitní situaci nebo jen o sněžení trvalejší teda v Praze pokud se tu dnes v noci vyskytne děkuji a kdy očekáváte oteplení děkuji hezký den.

Dagmar Honsová: K vydatnému sněžení se opět přidá čerstvý vítr, takže se opět budou tvořit sněhové jazyky a závěje, které budou zhoršovat práci silničářům. Nejhorší situaci očekáváme na severu, severozápadě území a na Vysočině.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:26Autor: Jan

Otázka: Dobrý den,chtěl bych se zeptat kolik sněhu napadne ve východních čechách okres Chrudim.Díky

Dagmar Honsová: Na Chrudimsku může během noci na středu a během středečního dne napadnout až 10 cm nového sněhu.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:29Autor: Honza L. (Moravskoslezský kraj)

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda se v nejbližších dnech dá očekávat podobná inverze jako ta, která sužovala náš kraj na konci ledna. Děkuji a přeji příjemný den

Dagmar Honsová: Inverzní charakter počasí, se kterým se ruku v ruce nesou zhoršené rozptylové podmínky, naštěstí v nejbližších dnech neočekáváme. Dýchat by se nám naopak mělo dobře díky srážkám a čerstvému větru.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:34Autor: Jampb

Otázka: Není to tak dlouho, co tu byl Váš článek s obrovským nadpisem - Zima končí. Kalamita se nevrátí, říká nová předpověď - pravda v článku už to bylo trochu o něčem jiném - přesto - jak se hlásíte k takovým svým článkům?

Dagmar Honsová: Ke svým článkům se hlásím - pokud si vzpomínám článek byl o zhodnocení vydatného sněžení na celém území Česka ve dnech 8. až 11. ledna. Tenkrát počasí u nás ovlivňovala tlaková níže Daisy a do nížin během víkendu přinesla i přes 30 cm sněhu. Od té doby sice na území Česka i nadále sníh připadává, ale přináší ho jednotlivé fontální systémy - nejčastěji od severozápadu, které jsou v nížinách a středních polohách na srážky chudší. Jinými slovy - z meteorologického hlediska se jedná o úplně jinou synoptickou situaci.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:37Autor: Jura

Otázka: Dobrý den, plánuji vyrazit v pátek na víkend z Brna do Blanska, jaká nás čeká víkendová předpověď pro tuto oblast?

Dagmar Honsová: Víkend bude ve znamení velké oblačnosti - počítejte s oblačnou až zataženou oblohou a občasným sněžením. Ranní teploty klesnou na -2 °C, odpolední se zastaví na +2 °C.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:45Autor: petra

Otázka: Zítra se moje kolegyně má stěhovat, můžete odhadnout počasí v Praze na Proseku?
Děkuji

Dagmar Honsová: Raději nechte stěhování na středeční odpoledne - to by měly srážky ustávat. Oblačnost bude zůstávat převážně velká a vítr bude foukat čerstvý o rychlosti do 8 m/s.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:47Autor: Michaela

Otázka: Milá paní Dagmaro, chtela bych se zeptat, kdy dorazí sněžení k nám do moravskoslezského kraje na opavsko? Děkuji moc za odpověď a přeji mnoho úspěšných předpovědí

Dagmar Honsová: Podle posledních výstupů numerických modelů začne sněžit v Moravskoslezském kraji ve středu ráno kolem 4 hodiny ranní. Nejnintezivnější sněžení lze očekávat kolem poledne.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:49Autor: Karel J.

Otázka: Dobrý den,bydlím v nížinách kousek za Prahou směr Kolín.Jsem již v důchodu a zajímalo by mě jak dlouho asi bude ještě zima.jedná se mi o zásobu tuhých paliv pro topení.Moc děkuji a přeji hodně moc úspěchů,držím s Vámi!

Dagmar Honsová: Zatím opravdu nevíme nic o tom, jak to bude s počasím vypadat během března a dubna - mohou být jak velmi studené, tak teplotně nadprůměrné. Zimní charakter počasí ale zřejmě vydrží i přes druhou únorovou dekádu.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:51Autor: Pavel Veselý

Otázka: Dobrý den,
Zajímalo by mě, kolik sněhu připadne na Prachaticku.

Dagmar Honsová: Zatím to vypadá, že během noci a středečního dopoledne napadne až kolem 10 cm sněhu.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:52Autor: Zuzana Pražanová

Otázka: Dobrý den paní Honsová. 13. února máme svatbu. Dá se už teď přibližně říci, jaké jsou výhledy počasí? Je naděje na sluníčko, alespoň chvíli během dne?:) Děkuji moc za odpověď. Zuzka

Dagmar Honsová: Gratuluji! Podle modelu GFS to vypadá na oblačnou až polojasnou oblohu, ranní teploty kolem -3 °C, odpolední těsně nad bodem mrazu.

Odpovězeno: 02. 02. | 13:59Autor: Jana Tomášková

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat, jestli je vyhlášeno nějaké varování pro Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, jedu zítra z Pardubic do Ostravy, tak jestli si mám dát někde pozor. Předem děkuji za odpověď. Hezký den, Tomášková.

Dagmar Honsová: Pozor na tvorbu sněhových jazyků a závějí, které se budou vytvářet kvůli čerstvému větru a vydatnému sněžení.

Odpovězeno: 02. 02. | 14:03Autor: Mirek Blažek

Otázka: Vážená paní,
domnívám se, že byste měla přestat strašit i když Vám to přináší nemalé honoráře.
Věřte tomu, že do 14 dní tu budeme mít překrásné předjaří. Abyste si toho vůbec všimla měla byste taky naslouchat přírodě. To ovšem v Praze těžko uslyšíte. -)))

Dagmar Honsová: Předpovědi počasí dnes stojí na výstupech numerických modelů.
Děkuji Vám za dnešní otázky a ještě jednou varuji před dalším vydatným sněžením a čerstvým větrem během noci na středu a středečního dne. Buďte opatrní! Děkuji a hezký den.

 

 

Právě se děje

Další zprávy