Lapálie s počasím nekončí. Čeká se další sníh a orkán

Dagmar Honsová, Meteopress
1. 2. 2010 11:51
V noci na středu dosáhne vítr síly orkánu
Připadne až 30 centimetrů, varují meteorologové
Připadne až 30 centimetrů, varují meteorologové | Foto: Michal Štůsek

Praha - Češi si od nástrah zimního počasí neodpočinou ani v nejbližších dnech.

Pro počasí ve střední Evropě bude určující tlaková níže nad Pobaltím a s ní spojený frontální systém, který bude přecházet přes Česko. A meteorologové varují před další bohatou sněhovou nadílkou, ale především před orkánem.

Ještě během pondělí bude foukat mírný západní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s. Od úterního dopoledne ovšem na většině území zesílí na čerstvý o rychlosti 5 až 10 m/s, s nárazy 20 m/s.

V horských oblastech bude dokonce vát až rychlostí 108 km/h, což na Beaufortově stupnici odpovídá mohutné vichřici.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Situace by se v horských oblastech měla ještě více zhoršit v noci na středu. Meteorologové upozorňují, že v nárazech bude mít vítr rychlost až 126 km/h, tedy sílu orkánu.

I přes den bude na většině území foukat čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, s nárazy 25 m/s, v horských oblastech dosáhne 108 km/h čili rychlosti vichřice. Vítr bude slábnout až během noci na čtvrtek

Kromě toho Česko čeká další vydatnější sněžení. Zejména na horách může připadnout kolem 30 cm sněhu, v nižších polohách do decimetru. V kombinaci s čerstvým větrem se tak opět budou vytvářet četné sněhové jazyky a závěje.

Během středečního odpoledne budou srážky sněhové v nížinách přecházet ve smíšené nebo mrznoucí déšť. Ojediněle se tak může vytvářet ledovka.

 

Právě se děje

Další zprávy