Padají střechy, na jihu Moravy vypadává elektřina

Domácí Domácí
9. 1. 2010 23:35
Plzeňská dálnice D5 byla kvůli nehodě dvou kamionů zavřená devět hodin
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Na jižní Moravě a Zlínsku se střídavě ocitá asi tisíc domácností bez elektrického proudu. Nejvíce zasažené je Hodonínsko, Břeclavsko, Kyjovsko, Otrokovicko a Valašské Klobouky.

Některé přerušení trvá jen pár minut, jindy domácnosti zůstávají odstřiženy od proudu i několik hodin.

"Sněhové srážky namrzají na drátech elektrického vedení a způsobují zkraty. Závady postupně odstraňujeme, objevují se ale stále nové," uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Opravy komplikuje neustálé sněžení a silný vítr a podle mluvčího budou pokračovat nejspíš až do neděle.

Sníh a led komplikují dopravu

Na Královéhradecku, Pardubicku a Přerovsku způsobil sníh a mráz vážné problémy v železniční dopravě. Kvůli hustému sněžení zamrzaly výhybky a vlaky nabíraly až několikahodinová zpoždění.

Nejhorší situace byla v Hradci Králové. Nyní díky tomu, že sněžení polevilo se situace zlepšila. Vlaky tak nabírají zpoždění hlavně na Moravě na trati mezi Bohumínem a Brnem, zpožděné jsou i rychlíky přijíždějící do Čech z Polska.

Většina silnic je se zvýšenou opatrností sjízdných. Na jižní Moravě ale situaci komplikuje mrznoucí déšť a ledovka, která se  tvoří na silnici.

Při střetu osobního vozu s autobusem, ke kterému došlo okolo sedmé hodiny ráno, zemřela žena. Řidič autobusu a jeden cestující byli zraněni a museli být převezeni do nemocnice. Mladá řidička jedoucí v osobním autě dostala na silnici smyk."Po nárazu do svodidel se vůz roztočil a dostal se do protisměru, kde jel linkový autobus. Jeho řidič se střetu snažil zabránit, ale marně," řekla ČTK mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Tím se počet obětí kalamity v Česku zvýšil na čtyři. Už v pátek zahynuli na českých silnicích tři lidé.

Většina komunikací v České republice je podle silničářů sjízdných, některé ale jen s velkou opatrností. Nepřiměřená rychlost byla zřejmě i příčinou zmíněné nehody na Karvinsku.

Provoz na dálnici D1 je komplikován sněžením. Severomoravská část dálnice D1 mezi Hladkými Životicemi a Bělotínem byla šest hodin kvůli sněhu uzavřena ve směru na Olomouc. Silničáři zde odstraňovali zledovatělý sníh frézami z osmnáctikilometrového úseku. Řidiči jedoucí v opačném směru na Ostravu projeli.

D5 stála několik hodin

Nejvíce je podle všeho postižen Královéhradecký kraj, kde musel být ráno uzavřen hlavní silniční tah mezi Hradcem Králové a Jičínem. Nesjízdné jsou i některé menší silnice, další jsou sjízdné jen v jednom pruhu. V devět hodin ráno dnes vyhlásili královéhradečtí silničáři kalamitní stav II. stupně v okresech Hradec Králové, Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

Po devíti hodinách je již průjezdná dálnice D5 na Prahu v Berouně. K nehodě došlo okolo 7.30, kdy těžké nákladní vozidlo prorazilo svodidla. Dálnice by měla být průjezdná za několik hodin, zatím se jezdí po objízdné trase.

Zkomplikovalo vám počasí život? Stojíte kvůli sněhu v koloně a nemůžete se hnout? Dejte vědět ostatním. Napište nám nebo pošlete fotografii na e-mail [email protected].

Jaká je situace v Česku? Vývoj počasí sledujeme online:


Kde sněží

Doprava

Varování

Zajímavost

23:35 A poslední dnešní sněžný postřeh. Podle aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu je na velké části Moravy nad nulou. V Moravskoslezském kraji dokonce prší. Na západu České republiky se tepoloty pohybují okolo čtyř až pěti stupňů pod nulou. V Praze a v karlovarském kraji nadto sněží. Další aktuální informace o sněhové kalamitě, dopravních komplikacích či naopak zimních radovánkách vám přinese online deník Aktuálně.cz hned zítra ráno. Děkujeme vám za spolupráci, bez vašich postřehů by náš online nebyl úplný.

22:50 - Momentálně teď ve Šternberku je 1°C nad nulou a prší, k tomu fouká silný vítr. Silnicejsou udržené jen na vedlejších cestách je břečka. Momentálně to trochu taje, napsal čtenář Michal Motaň.

21:45 - V obci Zlobice na Kroměřížsku se dnes odpoledne pod náporem sněhu zřítila střecha budovy používané jako dílna a sklady místní restaurace. V domě se tou dobou naštěstí nikdo nenacházel a událost se tak obešla bez zranění.

21:05 - V Královehradeckém kraji nadále platí ve třech okresech kalamitní stav druhého stupně. Na Hradecku padá mrznoucí déšť, kvůli kterému se na cestách tvoří zledovatělá vrstva sněhu s místy vyjetými kolejemi. Mrholí také na Trutnovsku či Náchodsku, kde je uzavřena například silnice Vrchoviny - Šonov, na Rychnovsku večer začalo pršet. "Vlivem lokálních dešťových srážek dochází na vozovkách všech tříd k místním námrazám," varovali silničáři.

19:08 - Dálniční úsek mezi Hladkými Životicemi na Novojičínsku a Bělotínem na Přerovsku je opět průjezdný v obou směrech. Silničáři odstraňovali ledovou vrstvu z dálnice frézami šest hodin.

18:55 - Projděte si mapu, jak vypadá situace v jednotlivých krajích v podvečerních hodinách. Situace se na většině území stabilizovala. Čekají se však nové přívaly sněhu.

17:40 - Vlaky na Moravě na trati mezi Bohumínem a Brnem nabírají zpoždění, zpožděné jsou i rychlíky přijíždějící do Čech z Polska. Ve východních Čechách se během dne situace na železnici stabilizovala a zpoždění jsou menší. Na jihu a západě Čech jezdí vlaky na čas. Tratě na celém území Česka jsou sjízdné, řekla ČTK v 16:30 mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Do Prahy přijíždějí zpožděné rychlíky z východu, ale jinak je situace v Praze klidná," řekla Šubová. Některé rychlíky EuroCity si podle ní už z Polska přivážejí přes tři hodiny zpoždění.

Situace se podle Šubové výrazně zlepšila ve východních Čechách, kde byly během dne velké komplikace na nádražích v Pardubicích a v Hradci Králové. "Nám s tím pomohlo počasí, protože nějakým způsobem polevilo sněžení. Tam byl největší problém se zamrzáním a odmetáním výhybek," uvedla mluvčí.

17:10 - Nehoda dvou kamionů dnes na devět hodin zastavila na Berounsku provoz na plzeňské dálnici D5 na Prahu. Zhruba v 16.30 se začalo jezdit jedním jízdním pruhem. Vjezd na dálnici na 14. kilometru u Vráže zatím ale ještě nelze použít, informuje Ředitelství silnic a dálnic. Mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek ČTK řekl, že první nákladní auto havarovalo v 7.30 u Berouna. Prorazilo svodidla a zůstalo viset nad údolím. Řidič byl s lehkým zraněním převezen do nemocnice v Praze. Z auta unikla nafta.

17:08 - Na jižní Moravě a Zlínsku se střídavě ocitá asi tisíc domácností bez elektrického proudu. Nejvíce zasažené je Hodonínsko, Břeclavsko, Kyjovsko, Otrokovicko a Valašské Klobouky. Některé přerušení trvá jen pár minut, jindy domácnosti zůstávají odstřiženy od proudu i několik hodin, dokonce půl dne.

"Sněhové srážky namrzají na drátech elektrického vedení a způsobují zkraty. Závady postupně odstraňujeme, objevují se ale stále nové," uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Situace, kterou komplikuje neustálé sněžení a silný vítr, trvá již od páteční sedmé hodiny večerní. Podle mluvčího bude pokračovat nejspíš až do neděle.

16:25 - Sněžení neustane ani v neděli. Jeho intenzita ale bude klesat. Přesto meteorologové varují před sněhovými závějemi a ledovkou. Předpověď počasí na zítra čtěte ZDE

16:20 - "Za celý den se toho ve městě Kroměříži moc nezměnilo. Všechno kolem je pokryto dvou až třícentimetrovou vrstvou ledu. Stromy se pod tou tíhou prohýbají a je docela možné, že to neunesou a zlomí se. Celý den s přestávkami drobně prší, déšť namrzá a pak zase taje. Zatímco včera byly i okrajové silnice prohrnuty, dnes už se na vedlejších městských ulicích technika neobjevila. Tyto cesty jsou prosolené od včerejška. Nepříjemný byl asi dvouhodinový výpadek elektřiny a pevných telefonních linek. To bylo zřejmě jen v některých částech města. Žádné zprávy jsme během výpadku elektriky (máme tu E-On) a pevných linek neměli a nevěděli, jak dlouho to bude trvat," píše čtenář Jiří Peštuka.

15:40 - Na rychlostní silnici R46 je na 28. kilometru za sjezdem na Držovice ve směru na Olomouc uzavřen levý jízdní pruh.

15:29 - Problémy v železniční dopravě přetrvávají na Olomoucku, Brněnsku a Pardubicku. V ostatních oblastech se situace stabilizovala a většina zpoždění nepřesahuje půl hodiny. 

14:58 - Pražský magistrát zřídil zvláštní telefonní linku, na kterou se Pražané mohou obracet s případnými podněty či dotazy související s aktuální sněhovou kalamitou. Pracovníci magistrátu Vás vyslechnou na čísle 800 100 991. Informoval o tom náměstek primátora Rudolf Blažek a zároveň dodal, že byl dnes dopoledne kvůli kalamitě svolán krizový štáb.

"Považoval jsem za potřebné upřesnit si přijatá opatření a schopnost všech složek fungovat v době sněhové situace a při částečně omezeném průjezdu komunikací v Praze," uvedl Blažek a  konstatoval, že "vše, co se týká zdraví, života a majetku občanů, funguje".

14:44 - V obci Chrast na Chrudimsku se pod tíhou sněhu zhroutila střecha průmyslové haly. V době nehody bylo v budově šest zaměstnanců, ale všichni stačili utéct. Informoval o tom server TN.CZ


14:20 - Podle tiskového mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky je předběžná bilance včerejší sněhové kalamity následující: Policie  šetřila celkem 326 nehod. Tři lidé přišli o život, pět bylo těžce zraněni, s lehkým zraněním vyvázlo 80 účastníků dopravních nehod a hmotná škoda na majetku dosáhla 23 milionů korun," řekl.

13:58 - V úseku mezi 310. a 329. kilometrem je ve směru na Prahu uzavřena dálnice D1 z důvodu odstraňování sněhových jazyků. Objízdná trasa začíná na sjezdu 330 na Hladké Životice a vede po silnici I/47. 

13:20 - Projděte si situaci v jednotlivých krajích v interaktivní mapě deníku Aktuálně.cz

13:11 - Nepříznivé počasí komplikuje železniční dopravu zejména na Pardubicku, Královéhradecku a Přerovsku. Kvůli hustému sněžení zamrzají výhybky a vlaky nabírají až dvouhodinová zpoždění. Nejhorší situace je v Hradci Králové. "Doporučujeme, kdo nemusí jet, ať zváží svoji cestu, protože vlaky to zpoždění budou mít," varovala cestující tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. 

13:05 - Dálnice D5 bude uzavřena ještě minimálně několik hodin, protože situaci zkomplikoval kamion, který havaroval na 14. kilometru. Na silnici vytekla nafta, proto bude odstranění komunikace náročnější. Původní nehoda se stala na desátém kilometru.

13:01 - Další přívaly sněhu komplikují dopravní situaci na jihu Moravy. Část komunikací, včetně dálnice D1, je sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Hasiči hlásí desítky autonehod. Vlaky nabírají zpoždění a potíže přetrvávají také v brněnské MHD.

12:50 - "Dnes v 5 hodin ráno jsem chtěla jet z Nového Města nad Metují do České Skalice do práce,ale bohužel sněhová vánice na trase Vrchoviny-Provodov Šonov mi v tom zabránila,uvízla jsem jako 2 auta přede mnou a další auta za mnou,vyprostili nás po 3 hodinách novoměštší hasiči,kterým touto cestou děkuji za jejich profesionálnost," píše čtenářka Ivuše Ivulíková.

12:46 - Podle tiskového mluvčího Karla Hanzelky dopravu v současné době nejvíce komplikuje stále uzavřená nehoda dálnice D5 na 16. kilometru u Berouna a omezení na 27. kilometru silnice R46 mezí Olomoucí a Výškovem. Silnice je nyní kvůli nehodě kamionu ve směru do Prostějova neprůjezdná, ve směru na Olomouc je provoz v místě nehody veden jedním pruhem, . Podle policie se nehoda obešla bez hranění. Na místě se tvoří kolony. Objízdná trasa pro osobní auta jedoucí ve směru na Brno nyní vede přes obce Olšany u Prostějova a Lutín, pro nákladní vozidla jedoucí v tomto směru žádná vhodná objízdná trasa není.

12:34 - Na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku dnes stojí zhruba třicet kamionů. Situace tak zůstává po uplynulé noci podobná jako v pátek odpoledne, kdy v půlkilometrové koloně stálo kolem 35 vozů.

12:26 - Mezi 342. a 370 kilometrem dálnice D1 dopadá na vozovku namrzající déšť. Silničáři proto kvůli riziku smyku nabádají ke zvýšené opatrnosti. 

12:15 - Vyšší riziko pádu lavin hrozí od soboty ráno v Jeseníkách. Horská služba vyhlásila v sobotu druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, tedy mírné lavinové nebezpečí. Pokud se tu však lidé nebudou pohybovat mimo vyznačené trasy, nehrozí jim údajně nebezpečí.

12:03 - "Kdo nemusíte nejezděte vlakem do Hradce. Jel jsem z Pardubic do Hradce a nedojel jsem. Hradec nepřijímá vlaky. Má jen jednu průjezdnou kolej. Zůstal jsem v Opatovicích. Vlaky tam prý ale stojí z obou směrů," píše čtenář Jan Rule.

11:50 - Někteří čtenáři si naopak sněhovou nadílku pochvalují. Máme opožděnou ale nádhernou zimu, rozhodně ne kalamitu, napsala Václava Hiršalová z Krkonoš.

11:32 - Dálnice D1 je v současné době sjízdná se zvýšenou opatrností v obou směrech, provoz je plynulý. Povrch vozovky je ale pokryt rozbředlým sněhem po chemickém ošetření a viditelnost snižuje vytrvalé sněžení.

11:15 - Situace v Libereckém kraji se od ranních hodin dost podstatně zhoršila, silničáři nestačí udržovat ani silnici první třídy mezi Chrastavou a Libercem, kde se tvoří dokonce i sněhové jazyky... silnice druhé a třetí třídy jsou na tom ještě hůře. Přes noc napadlo kolem 5 cm nového sněhu, ráno od 8 hodin do teď napadlo dvakrát tolik," píše čtenář Martin Zoul z Liberce.


11:05 - Podle mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková, dodávky elektrické energie zatím nebyly kvůli sněhové kalamitě nijak omezeny a na celém území České republiky dochází pouze k běžným výpadkům.

10:50 - Situace na letišti: Provoz  na ruzyňském letišti funguje v rámci možností bez větších problémů. Sníh z přistávací dráhy je průběžně odklízen a některé lety jsou proto zpožděny. Podle tiskové mluvčí Letiště Praha Michaeli Lagronové ale nejsou zpoždění delší než od dvě hodiny.

10:35 - Od devíti hodin ráno platí kalamitní stav II. stupně ve třech okresech Královéhradeckého kraje, a to v okresech Hradec Králové, Náchod a Rychnov nad Kněžnou. Podle ČTK se zde silničáři nyní soustředí na protahování hlavních silnic.

10:25 - Na regionální trati mezi Sudoměřicemi a Rohatcem na jižní Moravě je přerušen provoz kvůli stromu padlému na koleje. Nejproblematičtější situace na železnici je kvůli zamrzlým výhybkám na hlavním tahu na Moravu mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Zde musí cestující počítat s dvou až tříhodinovým zpožděním. Podle Českých drah je o něco lepší situace v opačném směru.

Komplikace hlásí i trati v okolí Přerova, zejména směrem na Brno. I zde nemohou cestující čekat, že se dostanou do místa určení včas.

10:10 - Dálnice D5 zablokovaná nehodou kamionu v Berouně by měla být brzy znovu sjízdná. Podle praporčíka Noska z Dalníčího oddělení Policie ČR Rudná, které má úsek na starosti, se v současné době pracuje na odstranění následků nehody a dálnice by měla být opět průjezdná okolo poledne.

09:50 -  Na stromech a elektrických drátech jsou minimálně 2 cm ledu.  Nejdůležitější cesty ve městě jsou posolené, ale je na nich vrstva sněhové břečky a někde i ledu. Vypadává elektrika - poprvé na chvíli kolem 5:00 a pak ještě kolem 8:30. Stále prší," svěřuje se čtenář Jiří Peštultka z Kroměříže.

09:35 - První sobotní obětí kalamity na silnicích je pětadvacetiletá řidička, která nepřežila srážku s linkovým autobusem v Karviné-Loukách. K nehodě došlo okolo sedmé hodiny ráno a na vině byla zřejmě nepřiměřená rychlost osobního automobilu, který dostal smyk.

09:15 - Až tříhodinové zpoždění nabírají vlaky směřující z Prahy na Moravu. Situaci komplikuje zasněžování výhybek na Královéhradecku a Pardubicku. Hlavní tah na Moravu přes Českou Třebovou tak má velké problémy. Uzavřeny byly zatím dvě tratě - mezi Hodonínem a Vrbovci a v Berouně, kde železnici blokuje nehoda kamionu na dálnici D5.

09:00 - K nehodě nákladního vozidla došlo v obci Velemín na Litoměřicku. Další nehoda, tentokrát autobusu, se udála na silnici 285 v Rychnoveku v okrese Náchod.

08:39 - Od včerejšího rána nepřetržitě sněží.Odhadem se výška nového sněhu blíží k 15 - 20 cm. I když věřím, že silničář dělají, co mohou, na silnicích zůstává vrstva ujetého sněhu," píše čtenářka Maria Adamčíková z Čáslavi.

V Ostravě-Porubě prší, namrzá, venku jsem sice nebyla, ale pohled z otevřeného okna stačil, proto raději nevyjíždějte, hlásí Jana Dlouhá.

08:20 - "Jen klid, dobrou "obuv" a rozžvýkaná párátka a silničáři nesolit a jen plužit a plužit. Když je kalamita, je třeba jet za pluhem v klidu 40km za hod i 100km. Jako já, když jsem pouštěl u Humpolce na nájezdu na dálnici kluky s pluhama a jel za nima hooodně dlouho, takže jsem nepustil ani osobáky, až se vytvořila kolona," radí kamioňákům i motoristům řidič kamionu Jaromír Panoš.

08:05 - Dálnici D5 zablokovala na dálničním mostě vedoucím nad Berounem nehoda kamionu, který přehradil celou vozovku směrem na Prahu a jehož kabina úplně přepadla z mostu. Veškerá doprava směrem na metropoli stojí a za místem nehody se tvoří velké fronty aut, hlásí z místa reportér Aktuálně.cz Zdeněk John.

v Rataji nad Sázavou zatím napaslo 25 cm sněhu.
v Rataji nad Sázavou zatím napaslo 25 cm sněhu. | Foto: Eva Ujcová

07:30 - Silnice Opava - Bruntál je udržována plužením a Od horního Benešova stojí kamiony za zatáčkami , které nemohou vyjet kopce v tomto úseku. Silnice na Rýmařov komplikuji jak závěje tak odstavené kamiony. Mezi jízdními pruhy na středu vozovky leží až 30cm prachového sněhu kde místy pod ujetou vrstvou se skrývá led," informuje čtenář Aktuálně.cz Marek Kabašta z Bruntálu.

„Dobré ráno,chtěl bych touto cestou oznámit,že silnice z Kyjova ve směru na Koryčany okres Hodonín,je silně zledovatělá,místy sněhová břečka," napsal o půl čtvrté ráno.

07:00 - Nejčerstvější dopravní informace hovoří o uzavření dvou jízdních pruhů na sedmadvacátém kilometru rychlostní silnice rychlostní silnice R46 na trase Vyškov - Olomouc v obci Držkovice, kde došlo k nehodě nákladního vozidla.

Na komunikaci 308 v obci Černilov havaroval autobus, ale silnice by měla být průjezdná. Naopak dočasně bylo uzavřeno 2,5 kilometru silnice číslo 27243 mezi obcemi Zdislava a Rynoltice v okrese Liberec.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy