Aktuální stav: Sněží už úplně všude, kalamita zesiluje

Dagmar Honsová, Meteopress
8. 1. 2010 19:30
Přečtěte si čerstvě aktualizovanou předpověď pro Českou republiku

Česká republika - Kdy dorazí největší sněžení do vašeho kraje? Kolik sněhu napadlo a kolik ještě máte čekat? Sledujte pravidelně aktualizovanou a neustále zpřesňovanou předpověď počasí na Aktuálně.cz:

Stav k 19:30

V 19.30 hodin sněží na celém území Česka - oproti odpoledním hodinám sněžení zesílilo zejména v Čechách - tady se srážkové úhrny pohybují na 2 cm/hodinu.

Nejintenzivnější srážky jsou i nadále pozorovány v Jihomorvském a Zlínském kraji. Na Holešovsku je pozorováno mrznoucí mrholení. Pozor! Zejména v krajích Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský je pozorován zvířený sníh kvůli čerstvému větru. Silný vítr fouká na vrcholcích hor o rychlosti v nárazech až 90 km/km.

Stejnou intenzitu sněžení jako nyní očekáváme na celém území i během noci.

Vývoj situace k 16:30

V Praze, ve Středočeském a Libereckém kraji sněžení sílí. Pozor na většině území se začínají tvořit mrznoucí mlhy.

Dnešní tzv. jihovýchodní cyklonální situace (tj. tlaková níže se středem nad severní Itálií a od jihovýchodu k nám proudí chladnější vzduch) se v lednu ve střední Evropě vyskytuje s četností 4 procenta. Právě ta do střední Evropy přináší nejintenzivnější srážky.

Daleko typičtější je pro nás v lednu (16% četnost) tzv. západní cyklonální situace, kdy se k nám dosává vlhčí vzduch od západu a to kolem tlakové níže se nad Velkou Británií.

Podle dlouhodobého průměru je v Praze je v průměru 1,5 dne za rok, kdy napadne více než 10 cm sněhu. Nejvyšší výška sněhové pokrývky za 50 let tady byla naměřena 20. prosnce 1969, kdy napadlo 34 cm.

V Brně je v průměru 1,2 dne za rok, kdy napadne více než 10 cm. Nejvyšší výška sněhové pokrývky za 50 let tady byla naměřena 4. února 1963, kdy napadlo 45 cm sněhu.

Kolik zatím za pátek 8. ledna nasněžilo (do 14:00)

Předpovědi meteorologů se naplňují. Sníh už od rána zasypává východní část republiky a postupně začíná sněžit i v krajích na západě. Podívejte se, jak situace vypadala k 14:00.

Předpověď srážek pro sobotu a neděli

Podívejte se na mapu předpokládaných srážkových úhrnů pro zítřejší den. Na celém území meteorologové čekají sněžení, pouze na jižní Moravě půjde o kombinaci kombinaci srážek sněhových, mrznoucích a smíšených.

Aktuální sněhová situace k 11:00:

Frontální systém spojený s tlakovou níží je pozorován stále na Moravě a ve Slezsku. Jen pozvolna postupuje do východních Čech.
Nejintenzivnější sněžení je pozorováno v Jihomoravském, Zlínském kraji a na Vysočině - tam se srážkové úhrny pohybují kolem 3 cm nového sněhu za hodinu. Sněžení sílí také na Pardubicku a Královéhradeckém kraji. Slabé sněžení je nově pozorováno na jihu Ústeckého a Karlovarského kraje.

Výhled na odpoledne a noc na sobotu:

Od 13 hodiny očekáváme sněžení na celém území Česka. Nejvíce sněhu napadne ve východní polovině území - během odpoledne až 10 cm sněhu. Na Ústecku a Karlovarsku do 3 cm sněhu. Odpoledne se v Jihomoravském kraji může sněžení přechodně měnit na srážky mrznoucí. Během první poloviny noci očekáváme intenzivní sněžení na celém území Česka. Místy může napadnout 12 cm sněhu.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Zesílení větru:

V ranních hodinách ještě foukal mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 6 m/s, během dopoledne začal zesilovat na jižní Moravě a v horských oblastech Jeseníků a Beskyd na čerstvý o rychlosti 7 až 9 m/s, s nárazy 15 m/s. Během odpoledne očekáváme na celém území od nadmořské výšky 650 m nad mořem rychlosti větru 10 až 13 m/s, s nárazy kolem 20 m/s. Na vrcholcíh hor až 25 m/s, tj. 90 km/h. V kombinaci se sněžením se tak budou tvořit četné sněhové jazyky a závěje.

Čerstvý vítr také očekáváme během noci na sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy