Do konce týdne napadne na Moravě přes 40 cm sněhu

Dagmar Honsová, Meteopress
5. 1. 2010 10:05
Do střední Evropy míří tlaková níže, přinese intenzívní sněžení
Foto: Reuters

Praha - Už dnes začne počasí ve střední Evropě ovlivňovat mohutná tlaková níže, která má svůj střed nad Itálií a v následujících dnech bude postupovat dále do Evropy severovýchodní.

Do střední Evropy tak přinese vydatné sněžení. Do konce týdne tak může na východě republiky napadnout přes 40 cm sněhu.

Zatímco v Čechách očekáváme v úterý ještě převážně polojasno, na Moravě a ve Slezsku už bude oblačnosti více a zejména ve večerních a nočních hodinách s občasným sněžením.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Středa už bude na celém území ve znamení zatažené oblohy, v Čechách čekáme sněžení jen místy se srážkovými úhrny do 5 cm, na Moravě a ve Slezsku bude sněžit vydatně. Sněžení bude slábnout až během středečních večerních hodinách. Na východě území tak může do středečního večera napadnout až 12 cm sněhu.

Ve čtvrtek očekáváme oblačnosti přechodně méně, slabé sněžení se bude vyskytovat pouze ojediněle se srážkovými úhrny do 2 cm. Už během noci na pátek ale opět očekáváme trvalé sněžení na celém území Česka. Vydatnější bude opět na východě území.

Během noci na pátek a pátečního dne tak může na Moravě a ve Slezsku napadnout i v nížinách až 25 cm sněhu, v Čechách do 15 cm sněhu. Srážky budou slábnout až během noci na sobotu. V pátek navíc očekáváme čerstvý severní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, s nárazy 15 m/s, ve vyšších polohách až 20 m/s. Na většině území se budou vytvářet sněhové jazyky nebo také závěje.

Také víkend bude převážně ve znamení velké oblačnosti s občasným sněžením. Denní srážkové úhrny by se ale měly zastavit do 5 cm.

Až do konce týdne se budou ranní teploty pohybovat v intervalu -4 až -9 °C, při zmenšené oblačnosti až na -14 °C. Denní teploty budou nejčastěji zůstávat v intervalu -6 až -2 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy