Silnice zahalily sníh a ledovka, pozor i na dálnici

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
3. 1. 2010 10:05
Počasí trápí silničáře zejména na Moravě a severu Čech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Rozbředlý sníh a ledovka nejčastěji komplikují jízdu na českých silnicích. Řidiči by proto měli být při jízdě opatrní, silničáři varují především před stavem vozovek druhé a třetí třídy.

Hlavní tahy jsou v tuto chvíli v dobrém stavu. Dálnice D1 je na Vysočině podle dopravních informací ŘSD po chemickém ošetření mokrá, po ránu sjízdná bez omezení. Místy se vyskytují sněhové přeháňky. Obdobný stav platí pro dálnici z Prahy do Hradce Králové.

Ve středních Čechách místy sněží, řidiči by měli být opatrní. Zejména na silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku a Příbramsku může komplikovat jízdu vrstva uježděného sněhu krytá posypem. Obezřetní by měli být motoristé také na dálnici D8, kde leží na vozovce zbytky rozbředlého sněhu.

Pražské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Všechny komunikace silničáři chemicky upravili již v sobotu, dnes zatím nasadili techniku pouze na silnice první třídy. Mírné sněžení a namrzlé chodníky od rána působí problémy zejména chodcům.

"Do ulic vyjelo devětašedesát vozů, žádná kalamita se nekoná, situaci máme pod kontrolou," sdělil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Dodal, že další postup silničářů, kteří jsou v pohotovosti, bude záviset na vývoji počasí.

V Čechách opatrně

Sníh padá na některých místech v Ústeckém kraji, silničáři upozorňují na nebezpečí smyku na dálnici D8 v úseku přes Krušné hory. Na vozovce tam leží vrstva sněhu s posypem. Sníh leží i na vedlejších komunikacích, hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré.

V Pardubickém kraji v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu, nejvíce na Hlinecku a Žamberecku. Ve vyšších polohách Lanškrounska hrozí sněhové jazyky, na mnoha silnicích leží rozbředlý sníh.

Trutnovsko a Rychnovsko pokrývají zbytky rozbředlého sněhu. Na Jičínsku silnice nižších tříd pokrývá ujetá vrstva sněhu. Sněhové přeháňky byly ráno na Náchodsku a Rychnovsku. Teploty ráno klesly až k minus 12 stupňům Celsia.

Na silnicích Vysočiny leží nová vrstva sněhu, zejména na Žďársku musejí dnes řidiči počítat s tvorbou jazyků. Také na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku hlásí dispečink zimní služby cestářů silný nárazový vítr. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné.

Všechny silnice v Plzeňském a Karlovarském kraji jsou sjízdné. Zbytky sněhu zůstávají pouze na vozovkách III. třídy zejména ve vyšších polohách, kde je silničáři sypou drtí. Dálnice a silnice I. a II. třídy jsou po chemickém posypu holé a mokré a neměly by během dne namrzat.

Také ve všech třech okresech Karlovarského kraje jsou všechny vozovky sjízdné, v noci nasněžila pouze centimetrová pokrývka. Silničáři nehlásí problémy ani v nejvýše položené horské oblasti Klínovce a Božího Daru.

V Libereckém kraji se po sobotním sněžení situace uklidnila, hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na Jablonecku se na některých místech mohou tvořit mlhy, jinak je ale v celém kraji téměř jasno a jen občas se objevují slabé sněhové přeháňky.

Na vedlejších silničních tazích v jihočeské části Šumavy leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Nutné je počítat s rozdílným povrchem vozovek: na Českobudějovicku jsou silnice první třídy vymrzlé a suché, na Strakonicku na nich místy leží rozbředlý sníh, jinde jsou mokré.

Na silnicích druhé a třetí třídy pak leží ujetá vrstva sněhu - na Českokrumlovsku až pěticentimetrová. Na Jindřichohradecku snižují viditelnost sněhové přeháňky.

Na Moravě sněží

Na mnohých silnicích v Olomouckém kraji dnes leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Na Šumpersku se navíc tvoří v některých úsecích sněhové jazyky. Silničáři proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. V regionu také místy sněží.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují motoristům silničáři ze Zlínského kraje. V regionu místy sněží, na mnohých silnicích leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Dopravu v Moravskoslezském kraji také dnes komplikuje sněžení. Silničáři vyzývají řidiče k opatrné a bezpečné jízdě. Na některých hlavních silničních tazích leží po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu. Na cestách druhé a třetí třídy je často ujetá vrstva sněhu, v některých místech zledovatělá.

 

Právě se děje

Další zprávy