Na Česko padal sníh, komplikace přinesl na Liberecko

Red Dom
2. 1. 2010 22:40
Přes den začalo přibývat dopravních nehod
Pozor, klouže to... Ilustrační snímek.
Pozor, klouže to... Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Sníh pokryl v noci z pátku na sobotu celé Česko a sněžení pokračovalo i po celou sobotu. Nový sníh zlepšil po silvestrovské oblevě podmínky v lyžařských střediscích, ale na silnicích ale stále komplikuje dopravu, zejména v Libereckém kraji. 

I na hlavních tazích leží vrstva nového sněhu a platí to i pro rychlostní silnici R10 z Liberce na Prahu. roblémy byly hlášeny také z Turnova, Liberce, z Jablonce i z Českolipska.

Dopolední doprava na českých silnicích se obešla bez problémů. K tomu podle ČT přispěl i včasný zásah silničářů. Odpoledne ale začalo přibývat nehod, nakonec jich bylo několik set. Většinou se obešly bez vážných zranění, ale například na Ostravsku si vyžádala jeden život a tři těžce zraněné.

V Libereckém kraji napadlo od pátečního večera místy až deset centimetrů sněhu a stále dál padá, což komplikuje údržbu silnic.

Zasněžený pohled dnes dopoledne z webkamery v Peci pod Sněžkou.
Zasněžený pohled dnes dopoledne z webkamery v Peci pod Sněžkou. | Foto: CHMÚ

Problémy mohou mít kamiony ve stoupáních, sněžení navíc snižuje viditelnost. Silničáři proto doporučují zpomalit a jezdit se zvýšenou opatrností. Motoristé bez zimní výbavy by neměli vyjíždět.

Nový sníh potěšil lyžaře v Jizerských horách i Krkonoších. Na sjezdovkách leží až 60 centimetrů převážně technického sněhu a podmínky jsou velmi dobré. V provozu jsou všechna střediska, také běžecké tratě jsou upravené.

Na české hory se navzdory nepříznivému počasí dalo dostat bez větších problémů. Například nebezpečný úsek před Božím Darem udrželi silničáři sjízdný i v silném větru

Silničáři během soboty upravili i vedlejší tahy, opatrnost je ale na místě. Většina silnic nižších tříd se totiž nemůže solit. Právě tady ujetý sníh komplikuje řidičům jízdu.

Nad většinou Česka byla přes den zatažená obloha, během dne se kvůli čerstvému severozápadnímu větru místy tvořily i sněhové jazyky.

Ty hrozí i během noci ze soboty na neděli, kdy by mělo stále silněji foukat a místy dál sněžit. Od západu by se přitom mělo začít vyjasňovat a teploty by podle meteorologů mohly klesnout až na minus sedm stupňů.

Výraznou změnu počasí nehlásí meteorologové ani na neděli. Nejvyšší denní teploty měly pohybovat mezi minus čtyřmi a nulou. V Čechách bude oblačno až zataženo, na Moravě spíš polojasno. Sněžení meteorologové hlásí občasné, resp. spíš ojedinělé; vítr opět mírnější.

 

Právě se děje

Další zprávy