Silnice v noci pokryl sníh, pozor na břečku a náledí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 12. 2009 8:38
Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti, vážnější komplikace zatím nejsou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Noční nadílka sněhu ztížila dopravu ve většině českých krajů. Někde se i ráno tvořila ledovka.

Nejklidnější stav je nyní ve Středočeském kraji, kde jsou i přes noční sněžení silnice sjízdné. Na vozovkách nižších tříd ve vyšších polohách leží zbytky rozbředlého nebo uježděného sněhu.

Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou pozornost, nabádají dispečinky správy a údržby silnic.

Rozbředlý sníh a ledovka omezuje provoz v Karlovarském kraji, Vysočině a Olomoucku, kde se po půlnoci sněžení přeměnilo na déšť, který namrzal.

Jihomoravské a Ústecké silnice jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy na nich leží mokrý rozbředlý sníh, což platí i o mnohých hlavních tazích.

Rychlostní silnice R52 z Brna na Pohořelice je rozbředlým sněhem pokrytá a v lesních úsecích a místech, kde silničáři používají inertní posyp, leží vrstva sněhu do pěti centimetrů. Totéž platí o hlavním tahu z Brna na Svitavy. Dálnice D1 je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná.

Námraza a náledí

Na silnicích v Pardubickém kraji se dnes ráno tvoří námrazy i náledí. Řidiči je mohou očekávat na Svitavsku, v Železných horách a na Chrudimsku. Vyplývá to z informací krajských silničářů. Na hlavních i vedlejších tazích se místy vyskytuje rozbředlý sníh.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích většinou zůstává v podobě rozbředlé kaše.

Na Náchodsku ráno padal déšť se sněhem. Meteorologové varují, že dopoledne by se mohla na silnicích tvořit ledovka. V kraji se dnes výrazně oteplilo. Zatímco v úterý ráno teploty v kraji klesaly až k minus sedmi stupňům Celsia, dnes ráno se pohybovaly kolem nuly.

Rozbředlý sníh leží na silnicích všech tříd na Trutnovsku, Jičínsku a Rychnovsku. V okresech Hradec Králové a Náchod je zejména na silnicích nižších tříd. V Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích ujetá sněhová vrstva do pěti centimetrů krytá posypem.

Vozovky ve Zlínském kraji pokryl přes noc čerstvý sníh, silničáři proto nabádají řidiče k jízdě se zvýšenou opatrností. Nadílka nejvíce zasáhla Valašsko, kde na cestách nižších tříd leží pět až deset centimetrů sněhu, někde jsou vyjeté koleje. Na Vsetínsku srážky dosud neustaly, ráno se ale změnily na déšť se sněhem.

 

Právě se děje

Další zprávy