Na horách zase začne sněžit, chodníky pokryje ledovka

Dagmar Honsová, Meteopress
29. 12. 2009 9:30
Odpoledne bude v českých horách sněžit, napadnout může až 10 cm sněhu
Pozor, klouže to... Ilustrační snímek.
Pozor, klouže to... Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Meteorologové ve středu vydali další varování: Lidé si mají dát na silnicích a chodnících opět pozor na ledovku a námrazu.

Úterní ranní teploty se při slunečné obloze na území Česka pohybovaly od -2 do -6 °C, v horských oblastech klesala teplota k -9 °C. Na silnicích se ojediněle tvořila námraza.

Během úterního odpoledne začne počasí u nás ovlivňovat frontální systém od západu, který přinese do horských oblastí Krušných hor, Krkonoš a Šumavy během noci trvalé sněžení - napadnout může až 10 cm sněhu.

Jinak se bude jednat o déšť se sněhem, v druhé polovině noci o srážky mrznoucí.

Nejnižší středeční ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Po ránu a během dopoledne se tak místy může tvořit ledovka nebo námraza.

Očekáváme velmi podobnou situaci jako 23. prosince. Den před Štědrým večerem hlásila záchranka množství úrazů, které si lidé na namrzlých chodnících způsobili.

Například v Praze jen během dopoledne vyhledalo ošetření na 70 lidí, kteří se zranili pádem na chodník. "Nejčastěji si lidé pádem poranili ruce, nohy, páteř a hlavu," uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. "Oběťmi jsou především starší lidé, kteří mají horší stabilitu. Asi osm z nich si zlomilo nohu v krčku."

Řidiči i chodci by měli být i nyní velmi opatrní - a omezit své venkovní aktivity.

V Čechách se bude situace zlepšovat během odpoledne. Srážky budou ustávat a odpolední teploty se zastaví až na 6 °C, v krajích Moravskoslezský a Olomoucký očekáváme srážky až do večerních hodin a odpolední teploty v intervalu 0 až 2 °C.

Ojediněle se s ledovkou a námrazou budeme setkávat do konce pracovního týdne. O víkendu se ochladí a očekáváme sněžení.

 

Právě se děje

Další zprávy