Rekord: V říjnu nebylo tolik sněhu posledních 30 let

Dagmar Honsová, Meteopress
15. 10. 2009 13:00
V Beskydech by mohlo napadnout až více než metr sněhu a vydržet by mohl až do jara.
Kalamita v podhůří Orlických hor
Kalamita v podhůří Orlických hor | Foto: Jan Langer

Praha - Počasí přineslo do republiky jednu z nejvýjimečnějších situací v historii. Už nyní leží na horách nejvíce "říjnového" sněhu za posledních 30 let.

A to ještě během dneška bude sněžení pokračovat na většině území - v polohách pod 400 m to budou srážky smíšené.

Za dnešek by mohlo na vrcholcích Krkonoš, Jizerských hor, Orlických hor, Jeseníků a Beskyd napadnout až 20 cm sněhu, v Krušných horách 15 cm a na Šumavě 5 cm. Srážky budou slábnout až během večera.

Sněhovou kalamitu sledujeme ŽIVĚ.

Vydatně však sněžilo už v noci na dnešek. Nejvíce sněhu napadlo v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Za posledních 12 hodin napadlo na Lysé hoře 42 cm, na Šeráku 23 cm, v Peci pod Sněžkou 23 cm, v Liberci 9 cm, v Ústí nad Orlicí 10 cm. Na Vysočině místy napadlo až 5 cm sněhu.

Celkem tak na Lysé hoře leží už 82 cm sněhu, na Šeráku 51 cm, v Peci pod Sněžkou 41cm, v Liberci 10 cm - což je nejvyšší sněhová pokrývka v říjnu nejméně za posledních 30 let.

K tomu i dnes fouká na většině území čerstvý vítr o rychlosti 5 až 9 m/s, s nárazy až 20 m/s. Na hřebenech hor je to rychlost v nárazech až 25 m/s. Vítr bude slábnout během noci na pátek.

Také v pátek očekáváme na většině území sněžení, v polohách pod 400 m srážky smíšené.

Už během zítřejšího dne by tak na vrcholcích Beskyd mohlo ležet i 100 cm sněhu, který by mohl roztát až na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy