Českem se žene vlna bouřek, nejhůř je na Blanici

Aktuálně.cz Dagmar Honsová, Meteopress, Aktuálně.cz
29. 6. 2009 22:43
Kolem třetí odpoledne bylo na území Česka pozorováno 11 924 bleskových výbojů během 10 minut

Praha - Českou republiku opět zasáhla vlna silných bouřek, které v minulých dnech způsobily zejména na severní Moravě ničivou povodeň.

Přívalové deště mohou být opět extrémní a během hodiny se mohou srážkové úhrny zastavit až na 40 mm. Bouřky budou slábnout až po půlnoci.

Meteorologové se krom toho obávají, že případná voda z přívalových dešťů, které s bouřkami přicházejí, může zvýšit hladiny řek, které už po mnoha dnech deštivého počasí balancují na hraně povodně.

12 tisíc blesků

Kolem třetí odpoledne bylo na území Česka pozorováno 11 924 bleskových výbojů během 10 minut.

Nejintenzivnější bouřky jsou pozorovány na jižní Moravě, ve Zlínském kraji, na Vysočině a východních Čechách a postupují dále na jihozápad.

V bouřkách zesiluje vítr na rychlost v nárazech 20 m/s, tj. 72 km/h.

Na Vysočině se ojediněle vyskytlo i krupobití.

Voda do 20 mm

Nejvyšší srážkové úhrny byly v bouřkách pozorovány na Vysočině - v Nových Syrovicích spadlo 15 mm, ve Velkém Meziříčí 10 mm, v Přibyslavi 12 mm, ve Zlínském kraji - ve Štítné nad Vláří spadlo 20 mm, jižní Moravě.

Nejvíce práce měly v pondělí záchranářské týmy v kraji Vysočina, kde musely celkem 14krát zasahovat. Největší počet zásahů zaznamenala Přibyslav, kam byli hasiči povoláni sedmkrát. Nejhůře dopadla obec Poříčí, kde je vyplavených osm domů.

Krátce před osmnáctou hodinou zasáhly silné bouřky především Českobudějovicko a Trhosvinensko.

Na více než 40 míst Jihomoravského kraje museli vyjíždět hasiči po bouřce, která se dnes večer přehnala regionem. Především v Brně a okolí, na Hodonínsku a Břeclavsku voda z prudké přeháňky zaplavila sklepy, nečistoty ucpaly kanalizace a někde bouřka poškodila i střechy.

Jižní Čechy večer zasáhl přívalový déšť. Hasiči od 17:00 do 22:00 vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a odstraňování naplaveného bahna, řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů. Na třech místech na Blanici stále platí nejvyšší povodňový stupeň, hladina řeky ale i přes srážky klesá.  "Spadlo do 20 milimetrů srážek, nemělo by to způsobit výrazný vzestup hladin řek," řekla ČTK českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová. Večer kulminovala Blanice v Putimi na Písecku, kde zaplavila 22 domů.

Čtěte více o povodních na Aktuálně.cz:
Obyvalelé Města Puťim s hrůzou sledují stoupající hladinu řeky Blanice.
Obyvalelé Města Puťim s hrůzou sledují stoupající hladinu řeky Blanice. | Foto: Reuters
 Povodně online: jih a sever Čech opět straší bouřky
Foto: Reuters
 Morava plánuje nové přehrady. Před povodní neochrání
Foto: Reuters
 Nové snímky: České záplavy v hledáčku světových médií
Foto: Jan Langer
 Smrtící blesková povodeň: I před 11 lety přišla v noci
Foto: Jan Langer
 Analýza: Tato povodeň se nedala předpovědět. Proto tolik zkázy
 

Právě se děje

Další zprávy