Týden záplav má další oběť, škody přesáhnou 5 miliard

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 6. 2009 0:04
Situaci v Čechách i na Moravě sledujeme online
Foto: Jan Langer

* Ze soboty na neděli našli jeseničtí hasiči dalšího utonulého * Pro Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí až do středy povodňové ohrožení, v Královéhradeckém kraji povodňová bdělost * V pondělí zasedne ústřední povodňová komise * V současnosti probíhá na místech zasažených katastrofální povodní úklid * Meteorologové upozorňují na riziko dalších deštů a bouřek

Česká republika - Vytrvalý déšť a bouřky v Česku nepolevují. Záplavy teď trápí obyvatele jižních Čech. Hejtman Jiří Zimola tam už ráno vyhlásil stav ohrožení.

Meteorologové nemají příliš povzbudivé zprávy. Pršet má na území celé republiky až do středy, nebezpečí povodní nadále platí v pěti krajích.

V noci na dnešek zasáhly přívalové deště a silné bouřky Prachaticko a Strakonicko a taky část Českokrumlovska a Českobudějovicka. Záchranáři museli evakuovat stovky lidí.

V pondělí ráno zasedne ústřední povodňová komise.

Na Jesenicku už začali lidé uklízet škody, které tady velká voda způsobila v průběhu týdne. Hasiči ráno oznámili, že v obci Vlčice našli další oběť - muže, který se ztratil v sobotu večer. Utonulý je oficiálně třináctou obětí letošních záplav.

Starý Jičín. Pár set metrů za touhle cedulí začínala kolem třetí ráno hustá mlha. Z ní se po pár desítkách metrů vynořil asi pět metrů hluboký kráter v silnici a na jeho dně divoký potok. Na samém okraji kráteru stálo prázdné auto s blikajícími blinkry a ulomeným kolem. Pro hustou mlhu ho ale nešlo vyfotit.
Starý Jičín. Pár set metrů za touhle cedulí začínala kolem třetí ráno hustá mlha. Z ní se po pár desítkách metrů vynořil asi pět metrů hluboký kráter v silnici a na jeho dně divoký potok. Na samém okraji kráteru stálo prázdné auto s blikajícími blinkry a ulomeným kolem. Pro hustou mlhu ho ale nešlo vyfotit. | Foto: Karel Toman
Déšť znovu udeřil, na jihu Čech evakuovali stovky lidí
Moravská povodeň má 13. oběť, opět v obci Vlčice

Situaci sledujeme ONLINE

23:48: Na řece Otavě v Písku byl dnes kolem 22:00 vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Meteorologové navíc předpokládají, že hladina Otavy bude ještě mírně stoupat. Její hladinu zvýšila povodňová vlna z horní části řeky. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už v průběhu dne byla v jižních Čechách na třetím stupni rovněž hladina Blanice na odtoku z Husince, v Podedvorském mlýnu a v Bavorově.  Kulminace Blanice pod Protivínem a Otavy v Písku se očekávala, horní toky dalších rozvodněných jihočeských řek postupně klesaly. V Protivíně se řeka zastavila a do obytných částí domů se nedostala.

22:43: Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík prodloužil stav nebezpečí na Jesenicku postiženém povodněmi až do 15. července. Rozhodla o tom dnes večer krajská bezpečnostní rada, řekl ČTK mluvčí hejtmanství Ivo Heger. Stav nebezpečí v oblasti trvá od sobotních 14:00. Podle Hegera je důvodem prodloužení stavu nebezpečí například možnost nasazení armády i pro další dny. "Starostové také budou moci nadále úkolovat soukromé firmy na likvidaci následků záplav. Dalším, víceméně formálním důvodem pak je fakt, že získáme více času pro sčítání škod, jejichž soupis musíme poskytnout státu," poznamenal Heger.

21:53: Velká voda prošla Protivínem na dolním toku Blanice, kde muselo domovy opustit 170 lidí. Jen osm centimetrů chybělo, aby začala zaplavovat obytné prostory. Lidé už se zčásti mohli vrátit domů, 80 obyvatel města ale stále zůstává u příbuzných a pět důchodců je na místní faře.

21:50: Škody, které od středy způsobily záplavy na jihu Čech a na severní a střední Moravě, pravděpodobně přesáhnou 5,6 miliardy korun. To je škoda, kterou voda napáchala na jaře 2006. Vyplývá to z materiálu, který dnes pro pondělní zasedání Ústřední povodňové komise připravil její pracovní štáb.

21:05: Horní toky rozvodněných jihočeských řek postupně klesají. Blanice pod Protivínem a Otava v Písku ale teprve budou kulminovat. V Protivíně se řeka zastavila a do obytných částí domů se nedostala. Prognóza meteorologů na dnešní noc je oproti ranním předpovědím příznivější. Bouřky by se v noci měly tvořit jen minimálně, sdělila ČTK mluvčí kraje Kateřina Koželuhová po večerním zasedání krajského krizového štábu.

20:01: Povodně zasáhly postupně celý Jihočeský kraj, celkem bylo postiženo 117 obcí. Při zásazích byli lehce zraněni 3 dobrovolní hasiči, nikdo nebyl usmrcen. Při zásazích hasiči zachránili 6 lidí, dalších 445 evakuovali, informovala mluvčí jihočeských hasičů Nicole Hovorková.

19:09: Vydatné dopolední srážky zvedly dnes hladiny některých řek v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Na řece Stonávce v Hradišti na Karvinsku proto vodohospodáři vyhlásili třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Kvůli zvýšeným přítokům vypustí z Těrlické přehrady až 30 metrů krychlových vody. Kromě toho platí na čtyřech místech v oblasti Povodí Odry druhý stupeň povodňové aktivity a na šesti místech je stupeň první.

18:36: Hladiny dolní Otavy a dolní Blanice postupně stoupají. Blanice bude kulminovat kolem půlnoci a Otava v Písku později v noci. Písek nainstaloval protipovodňové zábrany, povodňové vlny z Blanice a Otavy se ale zřejmě minou. Třetí povodňové stupně v 18:00 platily už jen na Blanici. Bouřky dnes v noci by neměly být tak výrazné, nasycené povodí ale může znovu rozvodnit i menší déšť.

18:21: Na Novojičínsku už z rozhodnutí statika padlo k zemi sedm rodinných domů, které poničily středeční záplavy. Těžká technika zbourala nejvíce nemovitostí v Jeseníku nad Odrou, kde také povodeň napáchala největší škody. Další desítky demolic se posuzují.

17:10: Záplavy v posledních dnech způsobily na dopravní infrastruktuře škody odhadem až dvě miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hovoří o přibližně jedné miliardě korun. Škody na železnici jsou ve stovkách milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Škody za stovky milionů napáchaly záplavy i na krajských silnicích, hlavně na severní Moravě.

16:15: Kvůli stoupajícímu průtoku se v Praze začne stavět protipovodňové hrazení. Podle tiskového odboru magistrátu vyroste mobilní zábrana v Divadelní ulici v Praze 1.

15:50: V Petrovicích u Sušice na západě Čech voda zaplavila "jen" sklepy několika domů. Škody na obecním majteku však půjdou podle starosty do milionů. V Janovicích nad Úhlavou, které byly na Klatovsku postižené nejvíce, hasiči čekají, až voda opadne, aby mohli začít s odčerpáváním sklepů.

14:45:Třetí stupeň povodňové aktivity už neplatí na Volyňce v Neměticích, hladina vody zde i nadále klesá. I nadále třetí stupeň hlásí meteorologové na Bezdrevském potoce v Netolicích, Otavě ve Strakonicích, Blanici v Bavorově, Podedvorech a Husinci a na Zlatém potoce v Hracholuskách.

14:40:Nejhorší situace je na Prachaticku na Blanici pod Husineckou přehradou. Řeka se tam vylila a zaplavila ulice.

14:05: Hladiny Otavy a dolní Blanice stoupají. Ve Vodňanech bude Blanice kulminovat zřejmě odpoledne a Otava v Písku večer. Písek nainstaloval protipovodňové zábrany, před městem by se mohly spojit povodňové vlny z Blanice a Otavy.

13:30: Na Jesenicku jsou po páteční bouři a přívalových deštích bez proudu stále desítky domácností. Dodavateli elektrické energie v regionu se již podařilo odstranit řadu poruch, ale stále se hlásí noví velkou vodou poškození odběratelé.

13:00: Vláda je podle vicepremiéra a ministra obrany Martina Bartáka připravena zvýšit deficit státního rozpočtu, pokud to bude nezbytně nutné pro pomoc lidem v oblastech postižených povodněmi.

12:58: Situace v povodněmi postižených oblastech Hranicka a Jesenicka se stabilizuje. Podle mluvčího olomouckého hejtmanství Ivo Hegera jsou všechny požadavky obcí na zajištění těžké techniky a vojáků průběžně uspokojovány, občané tak již na řadě míst mohli začít s desinfekcí a vysoušením objektů.

Foto: Aktuálně.cz
Varování: Bouře se mají vracet, zeslábnou až ve čtvrtek

12:42: Hasiči a policisté žádají vodáky u Lipenské přehrady, aby opustili vodní plochu. Neměli by také sjíždět řeku pod Lipnem a blízké toky. Hrozím jim nebezpečí kvůli zvýšení průtoku přehradou.

12:26: V pondělí ráno se sejde Ústřední povodňová komise (ÚPK). V souvislosti s ničivými záplavami, které postihly severní s střední Moravu a jižní Čechy, ji svolal ministr životního prostředí Ladislav Miko po konzultaci s premiérem Janem Fischerem a členy vlády.

11:29: V zaplavených obcích na Novojičínsku je kvůli středečním záplavám stále mnoho lidí bez plynu a elektrické energie. Zhruba 500 domácností zůstává bez plynu. K přibližně stovce domácností, kde technický stav dosud neumožnil obnovení dodávek elektřiny, dnes přibyly desítky dalších odběratelů bez proudu.

09:15: Policisté nalezli v noci v Bergově, části obce Vlčice na Jesenicku, mrtvolu sedmačtyřicetiletého muže. Jedná se již o třináctou oběť červnových záplav na Moravě. Na Jesenicku zemřel při povodni druhý člověk. V sobotu v jiné části Vlčic, ve Vojtovicích, utonul velitel místních dobrovolných hasičů.

09:03: Jihočeský hejtman Jiří Zimola dnes vyhlásil kvůli záplavám stav nebezpečí. Začal platit v 10:00 a potrvá do příští neděle.

09:01: Na Klatovsku v noci evakuovali kvůli povodni desítky lidí. Situace se podle hasičů zklidňuje. Voda v Úslavě ale stále na některých místech stoupá.

07:05: Přívalový déšť v noci na dnešek vyplavil obce na jihu Čech. Bouře se prohnala přes Prachaticko a Strakonicko a část Českokrumlovska a Českobudějovicka. Hasiči museli evakuovat stovky lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy