Na Moravě už 10 obětí záplav, pomáhat bude i armáda

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
25. 6. 2009 14:31
Nejhorší situace byla v Novém Jičíně a okolí, Odra dál stoupá
Starý Jičín. Pár set metrů za touhle cedulí začínala kolem třetí ráno hustá mlha. Z ní se po pár desítkách metrů vynořil asi pět metrů hluboký kráter v silnici a na jeho dně divoký potok. Na samém okraji kráteru stálo prázdné auto s blikajícími blinkry a ulomeným kolem. Pro hustou mlhu ho ale nešlo vyfotit.
Starý Jičín. Pár set metrů za touhle cedulí začínala kolem třetí ráno hustá mlha. Z ní se po pár desítkách metrů vynořil asi pět metrů hluboký kráter v silnici a na jeho dně divoký potok. Na samém okraji kráteru stálo prázdné auto s blikajícími blinkry a ulomeným kolem. Pro hustou mlhu ho ale nešlo vyfotit. | Foto: Karel Toman

Vsetín - Záplavy po silných deštích na severu Moravy mají 10 obětí. Většina z nich utonula, někteří lidé zemřeli, protože se k nim nemohla včas dostat lékařská pomoc, zřejmě na srdeční selhání.

Počet obětí ale nemusí být podle záchranářů konečný.

Premiér Jan Fischer už vyjádřil soustrast pozůstalým. Po dopoledním zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že záchranné práce byly ráno vesměs ukončeny, nyní jde o obnovu zničených obcí a péči o postižené. Vláda odsouhlasila pomoc armády, postupně lze zapojit až tisíc vojáků. A zatím uvolnila až 54 milionů na obnovou poničených území. 

Zatím poslední obětí je muž, který byl nalezen poblíž říčky Grasmanky v Novém Jičíně. Pravděpodobně se jednalo o bezdomovce, který utonul, řekla dnes mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková.

Nejvíce obětí je právě z Novojičínska, kde záplavy vzaly život osmi lidem. 

V Žilině strhl proud řeky pětapadesátiletou ženu.

Dvěma starším lidem selhalo srdce a záchranka se k nim kvůli vodě nedostala. 

V domě v Jeseníku nad Odrou objevili záchranáři další tři mrtvé lidi. Od rána začala voda v této obci pomalu opadat.

Dopoledne byly hlášeny další oběti. Šestačtyřicetiletý muž utonul v Životicích u Nového Jičína a tělo od středečního večera pohřešovaného muže bylo nalezeno v obci Černotín na Hranicku.

Stovky lidí musely opustit domovy, zbořené jsou domy, na dva tisíce lidí nemá plyn. Na některých místech byly povodně letos horší než v roce 1997.

Pojišťovny očekávají několik tisíc hlášení o škodách. První začali jejich pobočky přijímat už dnes ráno. Škody půjdou do desítek milionů.

Voda z rozvodněných řek na Novojičínsku, kde se situace uklidňuje, mířila do Odry. Její hladina může výrazně stoupnout. Hasiči proto už v noci začali v ostravské lokalitě Žabník v Ostravě-Koblově, kde hrozí vylití řeky a zaplavení domů, budovat protipovodňové hráze. "Staví se hráz dlouhá přibližně 200 metrů, vysoká asi metr," uvedl Kůdela.

Dispečer Povodí Odry ČTK řekl, že se situace na toku Jičínky, kde voda během večera stoupla o víc než pět metrů, uklidnila. "Hladina Jičínky už výrazně opadla. Nepředpokládáme, že by se Odra měla dramaticky vylít," řekl.

V Jeseníku nad Odrou v noci záchranáři evakuovali obyvatele na lodích a vrtulníkem. A nad ránem prohledávali domy, zda v nich někdo nezůstal. V Jeseníku nad Odrou byla situace velmi vážná. "Voda strhla domy. Je možné, že ne všem se podařilo před vodou uniknout," řekla policejní mluvčí Miroslava Michálková.

Proč řeky stouply 

Výrazný vzestup řek na Novojičínsku zavinily intenzivní deště. V okolí Hodslavic spadlo ve středu během dvou hodin až 80 milimetrů srážek a hladina tamní řeky Jičínky stoupla o více než 5,5 metru. V Bělotíně spadlo během pouhých tří hodin, mezi 20. a 23. hodinou, 114 milimetrů srážek. To je zhruba pětina celoročního úhrnu.

Novojičínská čtvrť Žilina, kde si náhlá záplava z protržené hráze nádrže Cabaja vyžádala jednu oběť. Přes tenhle most se kolem půl osmé večer přehnala voda půl metru vysoko. V jednu po půlnoci byla hladina asi čtyři metry pod ním.
Novojičínská čtvrť Žilina, kde si náhlá záplava z protržené hráze nádrže Cabaja vyžádala jednu oběť. Přes tenhle most se kolem půl osmé večer přehnala voda půl metru vysoko. V jednu po půlnoci byla hladina asi čtyři metry pod ním. | Foto: Karel Toman

Na Vsetínsku se vylilo několik toků a zaplavily až stovky domů. Řada úseků silnic mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je pod vodou. V Zubří je několik utopených aut. ČTK to řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. 

 Někteří lidé byli podle mluvčího zlínských hasičů Ivo Mitáčka přímo ohroženi. "Voda je uvěznila v jejich domech. Někteří řidiči uvízli na komunikacích," přiblížil mluvčí krajských hasičů.

Evakuace na Novojičínsku

Hasiči měli podle něj večer hlášeno více než 50 míst, kde lidé potřebují pomoc, hlavně s čerpáním vody. "Měli jsme už několik zásahů při záchraně lidských životů, byli to lidé, kteří zůstali uvěznění v autech na zaplavených komunikacích. Několik lidí jsme zachraňovali také z rodinných domů, kde nemohli opustit kvůli vodě domovy," popsal situaci Mitáček.

Starosta Zubří Lubomír Vaculín situaci komentoval s tím, že takové záplavy ve městě nepamatuje. Voda se valila přes mosty, jeden z nich porušila. "Padá nám sloup elektrického vedení. Cesty jsou plné naplavenin," dodal.

Tohle auto odnesla povodňová vlna ze silnice na koleje. Nedaleko odtud stejná vlna strhla most.
Tohle auto odnesla povodňová vlna ze silnice na koleje. Nedaleko odtud stejná vlna strhla most. | Foto: Karel Toman

Český hydrometeorologický ústav vydal ve středu v podvečer výstrahu kvůli extrémním srážkám pro kraj Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský.

"Na východě Moravy a Slezska se vytvořil pás bouřek a přeháněk, který jen zvolna postupuje dále k západu, a ojediněle byly v bouřkách zaznamenány úhrny kolem 40 milimetrů za hodinu," upozorňují meteorologové.

 

Hladina Labe klesá, Jizera stoupá 

Třetí povodňový stupeň platil i v Krkonoších. Podle meteorologů byl překročen na horním toku Labe ve Špindlerově Mlýně a na přítoku do vodní nádrže Labská. Stoupá i hladina horního Labe. Nad ránem ale hladina klesla, naopak stoupala Jizera.

V Královéhradeckém kraji zatím nemají vodohospodáři hlášeno žádné rozlití vody v zastavěných oblastech.

Výstraha na vydatné deště platí pro celý východ země.

Vlaky nejezdí

Déšť zastavil i vlaky. Na trati Česká Třebová - Přerov - Bohumín byla ve 21:30 uzavřena železniční stanice Polom kvůli zatopenému kolejišti. "Zatopené jsou i příjezdové silnice, zatím nelze zajistit náhradní autobusovou dopravu," uvedla mluvčí. 

V úseku Hranice na Moravě - Hustopeče nad Bečvou byl provoz zastaven ve 21:20. Podmáčená trať vyřadila z činnosti také úseky Suchdol nad Odrou - Nový Jičín město, Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice a Rožnov pod Radhoštěm -Valašské Meziříčí, kde se vlaky zastavily v 19:30.

Záplavy jsou i v zahraničí. Pod vodou se po vydatných deštích ocitla mnohá místa na severu Rakouska, kde pomáhá lidem armáda. Bez proudu byly dnes stovky domů v Polsku u hranic s Českem a Slovenskem.
 

 

Právě se děje

Další zprávy