Meteoroložka online: Oteplí se až první červnový víkend

Domácí Domácí
28. 5. 2009 14:14
Hostem Aktuálně.cz byla Dagmar Honsová z Meteopressu
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz.
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ještě v úterý šplhaly teploty nad třicet stupňů Celsia a nebe bylo jako vymalované.

Přívětivé počasí ovšem týž den večer vystřídaly bouřky a ochlazení. V pátek by se dokonce měly teploty podle meteorologů krčit jen deset stupňů nad nulou. A vrcholky hor zřejmě přikryje sněhový poprašek.

Další zlom lze podle meteorologů očekávat až kolem 6. června, kdy by se mohly teploty opět přiblížit k dvacítce. "Do Evropy by se mělo vrátit slunečné počasí s odpoledními teplotami až přes 20 °C," řekla v online rozhovoru se čtenáři Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Co dalšího počasí přichystá? Na dotazy čtenářů Aktuálně.cz odpovídala meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Její odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 28. 05. | 14:01Autor: dominik

Otázka: ahoj bude v sobotu určitě dopoledne prset?dekuji

Dagmar Honsová, Meteopress: Dobrý den, zdravím Vás z Prahy, kde je zataženo a 15 °C. Těším se na Vaše otázky o počasí. Hned k té první. V sobotu očekáváme na většině území déšť, který by měl být vydatnější ve východní polovině území. V horských oblastech Jeseníků, Beskyd, Krkonoš a Orlických hor, potom očekáváme srážky vydatné - spadnout může až 50 mm.
Přitom na vrcholcích hor očekáváme - jak v noci ze čtvrtka na pátek, tak i z pátka na sobotu sněhové vločky.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:02Autor: Ivana Kvasničková

Otázka: POTŘEBUJEME USUŠIT TRÁVU NA SENO A TAK KDY MÁME ZAČÍT SE SEČENÍM ABY BYLO HEZKY?
České Budějovice

Dagmar Honsová, Meteopress: Bohužel to prozatím vypadá, žě nejen konec května, ale až do 5. června bude převážně oblačno až zataženo, s deštěm nebo přeháňkami. Oblačnosti i srážek by mělo začít ubývat až po 6. červnu.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:05Autor: Petr

Otázka: dobrý den, můžete odhadnout, jak bude příští víkend 5-7.června? Předem díky

Dagmar Honsová, Meteopress: Podle modelu GFS by právě 6. černa měl nastat zlom v počasí a do Evropy by se mělo vrátit slunečné počasí s odpoledními teplotami až přes 20 °C. V pátek 5. června a by mělo být ještě oblačnosti více, místy s přeháňkami. V sobotu se už bude oblačnost prothávat a teploty porostou z pátečních 16 °C na 20 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:08Autor: jarka

Otázka: dobrý den,jak bude v sobotu?máme velkou zahradní oslavu.ve středních čechách(kutnohorsko)díky

Dagmar Honsová, Meteopress: Máme před sebou oblačný, deštivý a poměrně chladný víkend. V sobotu bude oblačno až zataženo, dešťové přeháňky se u Vás budou vyskytovat zejména v ranních a dopoledních hodinách. Odpolední teplota vzduchu bude kulminovat už na 15 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:10Autor: mirek

Otázka: 6.6 Vranovská přehrada ,budeme mít aspoň trochu slušné počasí? Děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: Zatímco teplota vody se v nádržích pohybuje až na 18 °C, teplota vzduchu bude na konci týdne nižší místy o více jak 5 °C. První červnový víkend by už měl být ve znamení převážně polojasné oblohy a teploty se v odpoledních hodinách budou opět zastavovat lehce přes 20 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:16Autor: [email protected]

Otázka: Jaká je předpověď na prázdninové měsíce? V jakém rozmezí se budou teploty pohybovat? Děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: To, jaké bude léto 2009 ještě nelze odhadnout. Ale platí, že červenec i srpen bývají obvykle nejteplejšími měsící roku s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 17,9 °C resp. 17,5 °C. Průměrné srážkové úhrny se pohybují těsně pod 80 mm a několik tropických dnů k našemu létu také patří. Můžete sledovat klimatické modely, které se snaží postihnout počasí i na několik měsíců dopředu, ale z vlastní zkušenosti vím, že skoro každý týden se jejich "předpovědi" liší. Najdete je na http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images/euT2mMon.gif

Odpovězeno: 28. 05. | 14:19Autor: František

Otázka: Jaká je předpověď na příští týden od 1.6.?

Dagmar Honsová, Meteopress: Stejně jako poslední květnové dny, i prvních pracovních dnů v červnu bude zřejmě teplotně podprůměrných oproti dlouhodobému normálu, který se nyní v pražském Klementinu pohybuje skoro na 17 °C. Pracovní týden bude převážně oblačný, s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se budou vyskytovat bouřky a odpolední teploty se budou pohybovat od 14 do 20 °C. Víkend by už měl být polojasný s odpoledními teplotami lehce přes 20 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:21Autor: monika

Otázka: bude příští týden v sobotu pršet? bratr od přítele se žení.

Dagmar Honsová, Meteopress: Prozatím to vypadá, že počasí první červnovou sobotu bude o poznání slunečnější a teplejší než tento víkend. Mělo by být převážně polojasno, beze srážek.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:25Autor: Co s tím hodláte dělat?

Otázka: S předpovědmi pro Moravu jste už hodněkrát sekla, vaše předpovědi jsou pouze pro čechy a jižní Moravu vubec nezohledňují: viz vaše strašení ohledně přívalových srážek.Tady okolo Brna napadly tak 3 mm srážek a ještě kdovíjestli.Co s tím hodláte dělat do budoucna?

Dagmar Honsová, Meteopress: Je určitě dobře, že během úterní noci intenzivní a ničivé bouřky nedorazily i na jižní Moravu. Jednotlivé frontální systémy, které ovlivňují počasí u nás (i úterní případ) se většinou vytvoří nad Atlantikem, a pak postupují přes západní Evropu a počasí u nás začnou ovlivňovat od západu. Někdy se stane, že se fronta rozpadne dříve než dorazí až na Moravu.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:28Autor: Ferda

Otázka: Dobrý den. Od 13.6. chceme s přáteli pořádat týdenní výlet na kolech. Jaká je šance na pěkné počasí alespoň bez deště?

Dagmar Honsová, Meteopress: Numerické modely dnes naznačují charakter počasí do 12. června, takže budeme vědět více až za několik dnů. Ale s počasím u nás často koncem června a ještě i počátkem července zamíchá Medard, který přináší ochlazení a více oblačnosti se srážkami.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:31Autor: grand finale

Otázka: Dobrý den, jaké počasí se očekává o víkendu? a začátkem týdne? Dočkáme se zase teplot kolem 30 stupňů?? Děkuji za odpověď

Dagmar Honsová, Meteopress: Tropických teplot, jako před dvěma dny, se s největší pravděpodobností v následujících 14 dnech nedočkáme. Následující týden bude spíše v chladnějším rázu počasí. Zřejmě jsme si tropický závěr května vybrali vloni (to bylo 31. května v pražském Klementinu 32,5 °C) a v roce 2005 (29. května bylo 32,9 °C).

Odpovězeno: 28. 05. | 14:33Autor: hali

Otázka: jak bude příští týden na Slovensku,konkr.Štúrovo?

Dagmar Honsová, Meteopress: Na Slovensku by v příštím pracovním týdnu mělo být také převážně oblačno, ale dešťové přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Těšte se na odpolední teploty až na 24 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:36Autor: x-man

Otázka: Jak bude v Dlamácii na přelomu od 19.6. - 4.7.09?
Aspoň přibližně.
Děkuji
X-man

Dagmar Honsová, Meteopress: Podle klimatologických charakteristik bývá v Dalmácii na přelomu června a července odpolední teplota v intervalu 26 až 29 °C, po ránu 19-21 °C a teplota moře mezi 20-23 °C. Na přesnou předpověď je nyní ještě brzy.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:44Autor: Kropáček

Otázka: Dobrý den,
jak to bude s hladinou řek - Sázava v příštím týdnu?
děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: Tak to je otázka spíše pro vodohospodáře. V sočasné době jsou řeky až na výjimky dobře sjízdné a teplota vody v řekách se pohybuje kolem 18 °C. Uvidíme, zda kvůli vydatným srážkám na severovýchodě našeho území během pátečního a sobotního dne nebude ojediněle hrozit i povodňová pohotovost.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:48Autor: občan optimista

Otázka: dobrý den, Ani tak nemám neboď je to podle mne běžný ráz počasí v tomto období, (malí zmrzlí muži) Před čtyřmi lety jsem zaznamenal 28.5 sníh nedaleko od Pacova. Jen možná ta intenzita je teď bouřlivější a větší. Dáte mi za pravdu?
Děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: Ochlazení v druhé polovině tohoto týdne opravdu můžeme svést na "Malé ledové muže". Letošní květnové počasí se nám asi snaží vynahradit aprílové počasí, které letošní duben s sebou vůbec nepřinesl. Sněhové vločky v květnu rozhodně nejsou žádnou výjimkou, například 31. května v roce 2006 sněžilo na Churáňově. To zda je nyní počasí extrémnější než před X lety budou posuzovat klimatologové za několik let. Já mám spíše pocit, že si počasí a vůbec klimatu v poslední době jen více všímáme.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:50Autor: H.

Otázka: Dobrý den, jak bude na začátku června v jižních čechách (speciálně příští víkend). Děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: První červnový týden moc k předčasné dovolené ještě nedoporučuji. Ale během víkendu 6. a 7. června očekáváme opět převážně polojasno s teplotami lehce přes 20 °C.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:56Autor: ing.Vaněk

Otázka: Dobrý den,mužou tyto výkyvy v pondělí 31°C,v pátek sníh,ve Francii kroupy velikosti vajec-normálně velké díry ve umělých stolech a židlích,co jsou venku na baru a restauracích zpusobovat klimatické změny?

Dagmar Honsová, Meteopress: V letním půlroce se s velkými výkyvy teplot, které většinou přináší přechod studené fronty, setkáváme. Silné bouřky na studené frontě, která psotupuje poměrně rychle do prohřátého vzduchu s sebou může přinášet nebezpečné jevy jako je krupobití a přívalový déšť. Ve zprávách hodnotící klimatickou změnu se ale právě často hovoří o extrémních projevech počasí.

Odpovězeno: 28. 05. | 14:58Autor: řezník

Otázka: Velmi mne potěšilo že numerický model Aladin vždy na 90% vychází. Nakolik berou meterologové tuto metodu vážně?

Dagmar Honsová, Meteopress: K modelu Aladin určitě přihlížíme při předpovědi počasí pro ČR na dva dny dopředu.

Odpovězeno: 28. 05. | 15:03Autor: Petr

Otázka: Chci at teploty vystoupí na 38-45°C.Splí se to v česku někdy???......

Dagmar Honsová, Meteopress: V pražském Klementinu byla doposud naměřena maximální teplota vzduchu 37,8 °C, která pochází ze 27. července roku 1983.

Odpovězeno: 28. 05. | 15:06Autor: zdesem

Otázka: Chystáme svatbu na 27.6. v zámeckém parku. Můžete se prosím zeptat nahoře, jestli si máme řídit svatební deštníčky? Děkuji

Dagmar Honsová, Meteopress: Na přesné počasí při venkovní akci je nejlepší ptát se maximálně 2 dny dopředu, to je poté úspěšnost předpovědi přes 80 %. Takto dopředu dnešní výstupy numerických modelů ještě bohužel nevidí.
Děkuji Vám za dnešní otázky. Přeji příjemný zbytek dne! Nashledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy