V březnu teplo nebude, řekla meteoroložka online

Domácí Domácí
19. 3. 2009 11:10
Od deseti hodin odpovídala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz.
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V pátek, sedmatřicet minut po poledni, začíná jaro. Alespoň podle hvězd.

Současné teploty a sníh za okny ovšem nenaznačují, že by se příroda měla začít probouzet.

Meteorologové ještě na nadcházející vikend předpovídají, že teploty spadnou k bodu mrazu.

"Výraznější a stálé oteplení do konce března bohužel neočekáváme. Naopak by poslední březnová dekáda měla být, oproti dlouhodobému normálu, teplotně podprůměrná," prozradila v online rozhovoru o počasí meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. "Kabáty a rukavice ještě určitě neodkládejte - do konce března se budou hodit," poradila.

Dagmar Honsová, která je stálou spolupracovnicí a blogerkou Aktuálně.cz, odpovídala na dotazy čtenářů Aktuálně.cz z redakce od deseti hodin.

Všechny odpovědi Dagmar Honsové čtěte zde:

Odpovězeno: 19. 03. | 10:04Autor: Lucy

Otázka: dobrý den chtěla bych se zeptat jak se zhruba vyvíjí počasí na duben děkuji

Dagmar Honsová: Dobrý den! Zdravím všechny z Prahy, kde od ranních hodin sněží. Pozor by si měli dávat řidiči zejména na Vysočině a v Plzeňském kraji, tam sněží nyní aktuálně nejintenzivněji. Z dlouhdobohého hlediska je dnešní průměrná teplota vzduchu v pražském Klementinu 4,7 °C - což by měla být zhruba dnešní maximální odpolední teplota.
K první otázce - dubnové počasí má oprávněný přívlastek aprílové počasí. Takže počítejte jak se zataženou oblohou s deštěm, tak se slunečnou oblohou. Denní teploty by se ale od počátku dubna měly pohybovat kolem 10 °C.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:08Autor: to:moja

Otázka: v roce 2005 tydy byl osnehu ze ani 6 kola Škoda traktor o vykonu 400koni to nemoch rozhrnout a bylo -35 rano a v vojenskem prostoru libava uz pomalu -40 a v asi zijete v praze tam ste snih nevideli nikdy

Dagmar Honsová: 2. března 2005 byla nejnižší ranní teplota naměřena v Klatovech -25,2 °C. V roce 2006 13. března leželo v Praze skoro 20 cm sněhu. Naopak v roce 2004 se 18. března v Praze teplota vzduchu zastavila až na 21,6 °C. Březnové počasí může být opravdu velmi rozmanité.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:11Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké počasí bude koncem dubna. Děkuji

Dagmar Honsová: Numerické modely dnes ještě tak daleko bohužel nevidí. Průměrné denní teploty se ale v poslední dubnové dekádě v pražském Klementinu pohybují už mezi 10 až 11 °C. (Teplotní rekordy jsou kolem 27 °C).

Odpovězeno: 19. 03. | 10:13Autor: Jan Šebesta

Otázka: Dobrý den.
Pracuji jako botanik. Kdy si myslíte, že budu moci vyrazit do terénu? Díky za odpověď.

Dagmar Honsová: Počasí v poslední březnové dekádě bude ještě hodně rozmanité - počítejte ale spíše s velkou oblačností se srážkami, které budou počátkem a koncem období sněhové i v nižších polohách. Pozor počátkem příštího týdne bude opět foukat čerstvý až silný vítr. Takže raději vyčkejte do začátku dubna.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:18Autor: Bláža

Otázka: Dle dlouhodobé předpovědi to vypadá že Jaro, tedy myslím slunečné, minimálně ještě čtrnáct dní rozhodně nebude . Je to tak ?

Dagmar Honsová: Méně oblačnosti přechodně očekáváme snad jen tuto sobotu v dopoledních hodinách. Jinak máte bohužel pravdu -bude převládat velká oblačnost se srážkami. Po zimním obodobí, které s sebou přineslo v průměru 148 hodin slunečního svitu tj. 82 % dlouhodobého normálu, bychom si slunečné oblohy zasloužili určitě více.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:21Autor: robka

Otázka: Přeji hezký den zde na Moravě ve Valašském Meziříčí bylo dnes v sedm ráno úplně modroučké nebe bez mráčků. +4 st.C Ale ted už jen vykukuje občas zpoza mraků.Nashledanou

Dagmar Honsová: Na východ našeho území se srážky přesunou během odpoledne. Pozor - ojediněle se také dnes může vyskytnout bouřka.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:28Autor: Miro

Otázka: Chtěl bych se Vás zeptat jak dlouho letos půjde lyžovat na Šumavě. Děkuji a přeji hezký den krásné rosňičce :-) M.

Dagmar Honsová: Na Šumavě stále leží od 40 do 85 cm sněhu. Na horách očekáváme sněžení nejméně do konce března a teplota vzduchu v 1000 m na horách by se také měla /až na výjimky -zřejmě 24. a 25. března/ ještě držet pod bodem mrazu. Podmínky pro lyžování budou nejméně do konce března velmi dobré.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:30Autor: Jindřich

Otázka: Dorbý den. Kdy asi se dá očekávat, že teploty se ustálí okolo 15ti stupňů?

Dagmar Honsová: Meteorologie má definovanou letní teplotu (od 25 °C), tropickou teplotu (od 30 °C), škoda, že nemáme definovanou jarní teplotu vzduchu...Na teploty kolem 15 °C si zřejmě budeme muset počkat až na konec první dubnové dekády.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:35Autor: Michaela

Otázka: Dobrý den, chystáme se příští sobotu na kánoe, na akci Otevírání Sázavy,myslíte že nezmrznem?Děkuji za odpověď

Dagmar Honsová: Teplota vody se pohybuje kolem +4 °C a asi Vás moc nepotěším když napíšu, že to prozatím vypadá, že by se kolem 4 °C měla pohybovat i teplota vzduchu. Ale je to předpověď na 10 dnů dopředu - pravděpodobnost klesá pod 70 %.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:37Autor: Janča

Otázka: Dobrý den,
chtěl abych se zeptat, jka to vypadá s počasím behěm příštího týdne. Kdy už se konečně dočkáme tepla a hlavně sucha?

Dagmar Honsová: Počasí příštího týdne bude opravdu aprílové - většinou ve znamení velké oblačnosti se srážkami. Počátek týdne bude dost větrný. V úterý se zřejmě odpolední teplota zastaví až na +10 °C, poté se ale opět výrazně ochladí - denní teploty klesnou na 1 až 5 °C a do nížin se zřejmě opět vrátí sněžení.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:40Autor: babka

Otázka: Podle čeho určujete dlouhodobou předpověď?Já to určuji podle bolestí kloubů.Tahám kvítka už z pod sněhu,mysl na pokraji deprese a sluníčko přes mraky nejni vidět.Kdy mohu na zahrádku,abych nezmrzla?

Dagmar Honsová: Měsíční předpověď vychází z porovnání výstupů numerických modelů, poslední dekáda se opírá o dlouhodobé teplotní a srážkové průměry v ČR a orientační výstupy klimatických modelů.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:44Autor: kl.

Otázka: bude dnes sněžit i v olomouci dík.

Dagmar Honsová: Během odpoledne začne oblačnosti se sněžením přibývat také na Moravě a ve Slezsku. Intenzivnější sněžení během večera a noci na pátek očekáváme zejména v Moravskoslezském a Zlínském kraji. V Jeseníkách a Beskydech může napadnout až 15 cm sněhu. V Čechách bude sněžení ustávat ve večerních hodinách.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:46Autor: Nobedar

Otázka: Zdravím Vás,
v Brně večer nasněžilo a teď ráno se dívám z okna že to všechno roztálo. Myslíte že v Brně ještě přijde a zůstane nějaká sěhová pokrývka, nebo to byl poslední projev zimy?

Dagmar Honsová: Zítřejší odpolední teploty se budou v Čechách zastavovat na -1 až 3 °C, na jižní Moravě vystoupí k +5 °C. Sněhová pokrývka se tak v Čechách místy udrží, u Vás ale bude odtávat. Poslední slovo bude mít letošní zima zřejmě až s posledním březnovým dnem.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:49Autor: Barka

Otázka: Slečno Honsová, můžeme doufat, že díky letošní snad slušné sněhové pokrývce se zlepší zásoby spodních vod? Mám zkušenosti z Jizerských hor, kde už delší dobu v létě a dokonce i na podzim vysychají studně. V minulých letech však bylo celkem málo sněhu. Je šance na zlepšení?

Dagmar Honsová: Zásoby podzemních vod závisí jednak na dostatku srážek během zimy, ale také na množství srážek v jarních měsících. Poslední velké sucho s sebou přinesl rok 2007 - to během dubna spadlo pouze 5 mm, což je 11 % dlouhdobobého normálu.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:56Autor: Tereza

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat jaká má být počasí o víkendu? děkuji.

Dagmar Honsová: Nejchladnější den z celého týdne připadne na pátek. V sobotu budou nejnižší ranní teploty klesat k -3 až -7 °C, v horských oblastech k -10 °C. Zpočátku dne by ale mělo být oblačnosti málo - polojasno až skoro jasno. Během dne bude oblačnosti a srážek od západu přibývat. Denní teploty se zastaví na 3 až 7 °C. V neděli už bude oblačnosti a srážek více, od středních poloh se bude opět jednat o sněžení. Ranní teploty klesnou na -1 až -5 °C, denní se zastaví na 1 až 5 °C.

Odpovězeno: 19. 03. | 10:57Autor: Michael

Otázka: Dobrý den
Nejsem meteorolog,ale mám tušení,že jaro letos začne asi až v červnu,nebo mi to konečně vyvrátíte?

Dagmar Honsová: To snad ne! Ale prozatím to vypadá, že bychom si letos opravdu mohli užít jarní počasí a že hned po zimě nenastoupí letní teploty.

Odpovězeno: 19. 03. | 11:00Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den, moje předpovíěď je, že na přelomu března a dubna, dojde ke zlomu v počasí a koncem prvního týdne v dubnu, by se tu mohla "usadit" nějaká stabilnější anticyklona a ta by mohla konečně vytvořit příznivé jarní počasí? Souhlasíte?

Dagmar Honsová: Vaše předpověď vychází zřejmě z modelu GFS - ten toiž naznačuje přezně Váš popsaný výhled. Doufejme, že se anticyklonální charakter počasí (a s ním polojasno) na území Česka opravdu zdrží, protože je typický spíše až pro květnové počasí.

Odpovězeno: 19. 03. | 11:04Autor: autor

Otázka: Kdy přijde do Česka výraznější oteplení? A kdy tedy odhodíme kabáty ?

Dagmar Honsová: Výraznější a stálé oteplení do konce března bohužel neočekáváme - naopak by poslední březnová dekáda měla být, oproti dlouhodobému normálu, teplotně podprůměrná. Kabáty a rukavice ještě určitě neodkládejte - do konce března se budou hodit. Děkuji za otázky!


 

Právě se děje

Další zprávy