Předpověď online: Budeme rádi i za 3 stupně nad nulou

Domácí Domácí
6. 1. 2009 15:22
Na dotazy čtenářů Aktuálně.cz odpovídala Dagmar Honsová z Meteopressu
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz.
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V Česku udeřily silné mrazy a teploty spadly hluboko pod nulu.

Podle odborníků jde však o standardní počasí pro tuto část roku - leden je totiž dlouhodobě nejchladnějším měsícem.

Průměrné lednové teploty nad bodem mrazu, které si Češi užívali v posledních dvou letech, tak byly spíše výjimkou potvrzující pravidlo.

"Letos budeme zřejmě rádi, pokud za leden v pražském Klementinu naměříme +3 °C," předvídá Dagmar Honsová z Meteopressu, která v online rozhovoru rozmlouvala se čtenáři Aktuálně.cz.

"Prozatím to vypadá, že s mrazivým počasím musíme i v nížinách počítat až do 20. ledna," dodává.

Zároveň podle ní nelze předpokládat, že se Češi dočkají nějaké výraznější sněhové nadílky. "Žádné výrazné sněžení do konce pracovního týdne neočekáváme," odpověděla s tím, že na severozápadě republiky spadnou maximálně tři centimetry.

Pro milovníky zimních radovánek tak může být alespoň potěšující to, že sníh, který napadl v posledních dnech, neroztaje. "Vydržet ležet by měl nejméně do konce týdne - také o víkendu se budou denní teploty v nížinách pohybovat v intervalu -6 až -1 °C. Jen kvalita sněhu se bude zhoršovat - bude se jednat o zmrzlý sníh."

Její další odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 06. 01. | 14:02Autor: rob

Otázka: Dobrý den, jak to že zimá začíná čím dál později a léto čím dál dříve?

Dagmar Honsová: Dobrý den, zdravím všechny z Prahy, kde teploměry ukazují -10 °C, Praha-Kbely hlásí -12 °C. K Vaší první otázce: Jednak narážíte na otázku klimatické změny, a zřejme máte v dobré paměti poslední 2 velmi teplé roky. To, že se nám někdy může stát, že hned po mírné zimě přijde léto můžu hned vyvrátit počasím na počátku roku 2006, kdy byly velké mrazy a vysoká sněhová pokrývka ještě v březnu a následovala velká jarní povodeň.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:07Autor: petr

Otázka: Dpnry den pani honsova, stane se nekdy ze budu v zime + 15 stupnu nebo tepleji??? dusledkem globalniho oteplovani?

Dagmar Honsová: Možná si ještě někteří z Vás vzpomenou na opravdu teplý leden 2007, to 18. a 19. ledna v pražském Klementinu naměřili +15,4 a 15,1 °C. Tyto teploty jsou samozřejmě extrémní. Letos budeme zřejmě "rádi", pokud za leden v pražském Klementinu naměříme +3 °C.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:11Autor: Ivan

Otázka: Dobrý den paní Honsová,
vím, že je nemožné stanovit spolehlivou dlouhodobější předpověď. Přesto se chci zeptat, lze dnes odhadnout jaký bude letošní únor, případně březen, co se týče teplot.

Dagmar Honsová: Meteorologické modely bohužel tak daleko nesahají - jejich dnešní výstupy končí u 22. ledna a předpovídají do nížit převážně podnulové teploty. To jaké počasí přinese únor a březen nemůžeme odvodit z chladného počátku ledna. Leden ale bývá nejchladnější měsíc v roce, únorová průměrná teplota je -1,1 °C, a březnová už +2,5 °C.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:15Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak to bude vypadat v nejbližších dnech se sněžením, zda čekat novou nadílku nebo ne? Díky

Dagmar Honsová: Žádné výrazné sněžení jako včera, kdy na severu území místy napadlo přes 20 cm sněhu do konce pracovního týdne neočekáváme. Zítra večer se sněžení objeví na severozápadě území s intenzitou do 3 cm, do konce pracovního týdne bude spojené pouze s přechodně zvětšenou oblačností a srážkové úhrny nebudou vyšší než 2 cm.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:17Autor: Petr Vytrhlík

Otázka: Dobrý den,
můžu se ještě těšit na dlouhodobější sněhovou pokrývku?

Dagmar Honsová: Sníh, který v neděli a včera pokryl Česko by měl vydržet ležet nejméně do konce týdne - také o víkendu se budou denní teploty v nížinách pohybovat v intervalu -6 až -1 °C. Jen kvalita sněhu se bude zhoršovat - bude se jednat o zmrzlý sníh.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:21Autor: Dáša

Otázka: Paní Honsová,Jsme z Prostějova a zajímá nás,zda si děti letos užijí sněhu a zimních radovánek i v nižších polohách nebo jen na horách?? Děkuji apřeji hezký zbytek dne D

Dagmar Honsová: Prozatím to vypadá, že s mrazivým počasím musíme i v nížinách počítat až do 20. ledna. Počasí ale bude mít po většinu období inverzní charakter počasí - tj. v nížinách zataženo nízkou oblačností - na horách polojasno a občasné sněžení už pouze slabé.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:26Autor: Fík

Otázka: Zdravím Vás paní Honsová, nejprve bych se Vás rád zeptal.Několikrát jste řekla, že používate výhradně model GFS, jehož výstupní data jsou 4krát denně aktualizována, ale značně se liší i nad 5dní více, proto se chci zeptat jak k takovým modelům předpovědi přistupujete?Výhledy meteop.moc nevycházejí.

Dagmar Honsová: Předpověď počasí na následujících 5 dní samozřejmě vychází z interpretace více modelů. Od 5 dne se výstupy modelů- někdy více, někdy méně liší. Pokud sestavuji předpověď počasí na více než 14 dnů dopředu /a to dost nerada, protože její úspěšnost rychle klesá/ často příhlédnu právě k výstupům GFS.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:29Autor: kiwin

Otázka: Dobrý den, moc se mi líbíte, až takhle někdy bude víc sněhu, nešla byste si společně zalyžovat?
Otázka tedy zní: kolik sněhu letos bude, aby schůzka vyšla?

Dagmar Honsová: Na horách jsou ideální podmínky pro umělé zasněžování od 26. prosince a v Horních Mísečkách už leží až 120 cm sněhu. Zimní střediska b ysi tak mohla udělat zásoby až do března. Pozor - počátkem příštího pracovního týdne budou v horských oblastech, díky inverznímu charakteru počasí lehce nad nulou. V noci budou klesat na -5 °C.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:32Autor: Honza

Otázka: ...četl jsem otázky a ptám se sám sebe - není pro blbce možnost on-line rozhovoru škoda?

Bude letošní zima "standardně" dlouhá nebo lze říci, zda skončí dříve či později?

Děkuji za odpověď.

Dagmar Honsová: To jak to nakonec letos se zimním obodbím dopadne, zda bude teplotně pod/nadprůměrná bohužel zatím odhadnout nejde. Ale dá se říci, že tak teplou zimu jako v letech 2008 a 2007 si úžívat nebudeme.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:36Autor: kolobok

Otázka: Dobrý den paní Honsové, chtělbych se zeptat, jak to vypadá s výhledem na měsíc únor. Děkuji za odpověď

Dagmar Honsová: Únor může být teplotně podprůměrný stejně tak velmi teplý. Žádná souvislost mezi teplotami v jednotlivých měsících potvrzena nebyla. Klimatologické modely se přiklání k tomu, že bude teplotně spíše průměrný.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:37Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den,
nemáte náhodou teplotní a srážkový výhled do konce ledna ?

Dagmar Honsová: Prozatím to vypadá, že následujících 20 dnů bude spíše srážkově i teplotně podprůměrných.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:41Autor: sifak

Otázka: Dobrý den, bydlím blízko u Prahy, ale i tady teď máme sníh. Zajímalo by mě, kolik nejvíce sněhu v historii napadlo v Praze?

Dagmar Honsová: V paměti mám pouze poslední 3 roky: 7. ledna 2008 5 cm, 28.ledna 2007 25 cm a 1. ledna 2006 13 cm. Na maximální hodnotu se podívám večer a pošlu do redakce aktuálně.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:44Autor: Lucas

Otázka: Dobrý den,
dle mě je otázkou času, řádově několik let, kdy nastoupí tzv. malá doba ledová, kdy se na desítky let vrátí silné zimy. Co vy na to?

Dagmar Honsová: Včera jsem dočetla výbornou knihu od pana Miroslava Kutílka, který se ve své knize zabývá globálním oteplováním a zabývá se i tímto tématem. Všem doporučuji a mohu pouze souhlasit.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:46Autor: Martina

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho potrvají současné mrazy..děkuji

Dagmar Honsová: Ty největší mrazy očekáváme do konce pracovního týdne - nejchladnější rána budou zřejmě středeční a páteční - to budou opět ojediněle teploty klesat pod -20 °C. O víkednu se budou nejnižší teploty zastavovat na -17 °C a denní se zastaví na -6 až -1 °C. Teploty pod bodem mrazu budou ale i nadále.

Odpovězeno: 06. 01. | 14:50Autor: Ing. Zdeněk Malátek

Otázka: Dobrý den,
zajímá mě, jak dlouho současně uhodilé mrazy budou trvat a co bude po nich následovat. Nebo se jedná o dlouhodobý charakter tohoto mrazivého počasí?
Mají meteorologové už nějakou představu o tom, jak bude vypadat počasí v únoru. Děkuji ZM.

Dagmar Honsová: Studený vzduch od severu až severovýchodu očekáváme až do konce týdne. Také v příštím pracovním týdnu budou teploty zůstávat pod bodem mrazu, nejtepleji by příští týden mělo být v horských oblastech až +2 °C. Měsíc únor je opravdu ještě daleko.

Odpovězeno: 06. 01. | 15:04Autor: Miroslav Mach

Otázka: Dobrý den,rád bych se zeptal,jestli bude takto chladný i únor a březen.Tato doba je samozřejmě ještě "daleko" a přesnou předpověď samozřejmě nikdo nezná,jde mi o to,jestli je možné to určit výhledově na základě třeba nějakých statistik z minulých let. Děkuji za odpověď.

Dagmar Honsová: Dlouhodobé statistiky nám napoví o průměrné teplotě vzduchu a srážkových úhrnech, které můžeme čekat z dlouhodobého hlediska, ale nelze usuzovat z loňského ani předloňského teplotně naprůměrného února a března jaká bude letos zima. Troufám si ale odhadnout, že díky intenzivnímu zasněžování se bude dát v horských oblastech lyžovat nejméně do 15. března.

Odpovězeno: 06. 01. | 15:04Autor: Leo

Otázka: Co říkáte na názory "občana" Klause na téma globální oteplení.
Děkuji za odpověď!

Dagmar Honsová: V mnohém s panem prezidentem souhlasím.

Odpovězeno: 06. 01. | 15:11Autor: Marošek Tarošek

Otázka: Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat,jak to bude dál se sněhem,jestli nějaký připadne.
Děkuji

Dagmar Honsová: Žádné výraznější sněžení v nejbližších dnech neočekáváme, spíše nás bude trápit silný mráz. Pozor! Silné mrazy mohou dělat potíže starším občanům, kardiákům a nemocným s angínou pectoris. Malé děti by také vycházet neměly.
Děkuji za Vaše otázky, pokud budete vycházet ven nezapoměňte na několik vrstev oblečení. Hezký zbytek dne!

 

Právě se děje

Další zprávy