O víkendu přituhne. Na severu Čech a Moravy bude sněžit

Dagmar Honsová, Meteopress
2. 1. 2009 18:00
Mrazy Česko neopustí ani počátkem následujícího týdne
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rtuti teploměrů budou o nastávajícím víkendu dále klesat. Podle meteorologických prognóz totiž po dnešním přechodu studené fronty bude chladné severní proudění ještě zesilovat.

Již dnešní ráno přitom bylo velice chladné. Na Churáňově nejnižší ranní teploty klesaly k -11,6 °C, na Šeráku a Lysé hoře k -10 °C a v Bílé pod Konečnou k -9,4 °C.

Studená fronta, která dnes postupuje přes Česko dále na jih, přináší místy občasné slabé sněžení. Nejvíce sněhu lze očekávat v horských oblastech, na zbytku území více jak 2 cm sněhu nenapadne.

"Víkend tak bude ve znamení velkých mrazů. Sobotní nejnižší ranní teploty budou klesat k -8 až -12 °C, ojediněle až k -16 °C. Denní teploty se zastaví v intervalu -7 až -3 °C, v 1000 m na horách to budou teploty kolem -10 °C," uvedla pro Aktuálně.cz meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Nad bod mrazu se nevyšplhají ani denní teploty. Ty se zastaví v intervalu -7 až -3 °C, v 1000 m na horách to budou teploty kolem -10 °C.

Teplota klesne k -10°C

"Sobota bude zpočátku dne skoro jasná až polojasná, odpoledne ale začne od severu přibývat další oblačnost spojená s frontálním systémem, která už během noci přinese na sever našeho území sněžení," usuzuje Honsová.

V neděli meteorologové očekávají oblačno až zataženo na většině území s občasným sněžením. Nejvíce sněhu, místy až 6 cm, by mělo napadnout na Liberecku, Královéhradecku, Ústecku, Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji.

Nejnižší nedělní ranní teploty klesnou až k -8 až -12 °C, denní teploty se budou pohybovat v intervalu -6 až -2 °C, v 1000 m na horách kolem -9 °C. Během neděle bude zesilovat vítr na čerstvý západní o rychlosti 4 až 8 m/s, místy v nárazech až na 15 m/s.

Mráz bude i počátkem nového týdne

Zejména na severu území se tak budou tvořit sněhové jazyky. Oblačnosti a sněžení začne ubývat během pondělního odpoledne.

Také počátek příštího pracovního týdne ale bude ve znamení pořádných mrazů.

V úterý se zřejmě nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat jen v intervalu -10 až -6 °C a ranní budou klesat k -12 až -16 °C i v nížinách.

 

Právě se děje

Další zprávy