Oslava Nového roku bude mrazivá, až deset pod nulou

Dagmar Honsová, Meteopress
28. 12. 2008 13:16
Mrazivé počasí vydrží v Česku do konce příštího týdne

Praha - Až do konce příštího týdne bude Česku vládnout chladné počasí, s ranními teplotami až deset stupňů pod bodem mrazu. Mrazivé budou i oslavy Nového roku, silvestrovská noc přinese také teploty od -6 do -10 °C.

Sobota byla podle meteorologického slovníku tzv. ledový den - tedy den, kdy se po celých 24 hodin teplota vzduchu pohybovala pod bodem mrazu.

Kvůli chladnému severovýchodnímu proudění a jasnému ránu dnešní ranní teplota klesla v Česku k -3,7 °C v Tušimicích a pod -12 °C v Peci pod Sněžkou. V Praze-Ruzyni bylo -6 °C, v Čáslavi -7,2 °C a v Holešově -8,5 °C.

S ranní teplotou až -10 °C, v horských údolích až -13 °C musíme počítat nejméně do pátku příštího týdne, o víkendu ranní teplota bude klesat k -3 až -7 °C. Na Slovensku očekávají zpočátku příštího pracovního týdne nejnižší ranní teplotu v horských údolích a kotlinách až -18 °C. 

Předpověď

Jaká bude na Silvestrovská noc?

  • Jasná obloha, nízké teploty v intervalu -6 až -10 °C

Jak bude na Nový rok?

  • Slunečno, odpolední teplota bude zůstávat na většině území pod bodem mrazu v intervalu -3 až +1 °C

Obloha bude jasná

Po celý příští týden bude počasí nad většinou Evropy pod vlivem mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu - očekáváme tedy jasno až polojasno, pouze po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo zataženo nízkou oblačností a velmi chladno - odpolední maximální teplota se bude pohybovat v intervalu -4 až +2 °C.

Také Silvestrovská noc bude ve znamení skoro jasné oblohy a nízké teploty v intervalu -6 až -10 °C. Venkovní oslavy příchodu Nového roku tedy budou dosti mrazivé, doufejme, že na tuto okolnost budou všichni připraveni.

V roce 1978 došlo během Silvestrovské noci k prudkému ochlazení při vpádu studeného vzduchu. Zatímco na oslavu lidé odcházeli při kladné teplotě "v lehkém" oblečení, navraceli se ráno při teplotě od -10 do -20 °C.

I začátek ledna bude mrazivý

Nový rok přivítáme také slunečnou oblohou a odpolední teplota bude zůstávat na většině území pod bodem mrazu v intervalu -3 až +1 °C.

Pokud si vzpomenete na loňského Silvestra, tehdy také do střední Evropy proudil chladný vzduch, obloha byla ale oblačná až zatažená, na většině území se sněhovými přeháňky, v Čechách v nížinách místy smíšené.

Prozatím to vypadá, že i první lednová dekáda bude ve znamení převážně ledových dnů, ranních teplot až na -10 °C a převážně slunečného počasí. Více oblačnosti se sněžením bude zřejmě až v období od 7. do 10. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy