Vánoce možná nakonec budou na sněhu, slibuje předpověď

Domácí Dagmar Honsová, Meteopress, Domácí
1. 12. 2008 10:05
Prosinec bude průměrný teplotně i srážkově

Praha - Prosinec bude z pohledu meteorologů průměrným měsícem. Teplotně i srážkově.

Sněhové nadílky se zpočátku Češi nejspíš dočkají jen ve vyšších polohách. Mezi svátky by ale mohlo mírně sněžit i v nížinách.

Začátek prosince v nížinách proprší

První třetina měsíce bude charakteristická velkou oblačností se sněhovými přeháňkami, na horách s občasným sněžením. V nížinách a středních polohách budou však zpočátku srážky dešťové.

Jinak bude polojasno a srážky jen ojediněle. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti klesnou až na osm stupňů pod nulou. Denní teploty zpočátku období vystoupí na 2 až 7 °C, postupně se ochladí na -3 až 1 °C.

Tráva pod sněhovou pokrývkou.
Tráva pod sněhovou pokrývkou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Oblačné nebe se sněhovými přeháňkami vydrží i po desátém prosinci. Na horách se mohou lyžaři těšit na sněžení. V nížinách budou postupně srážky smíšené nebo dešťové. Polojasno bude jen přechodně.

Ranní teploty se mezi desátým a dvanáctým prosincem budou pohybovat mezi -3 až -7 °C, postupně kolem 0 °C. Přes den vystoupají zpočátku období na -3 až 1 °C, postupně na -2 až 3 °C.

Také mezi vánočními svátky bude obloha zatažená. Na horách by mělo občasně sněžit, v nížinách bude zpočátku pršet, postupně se ale i tady lidé dočkají přeháněk sněhových. Bílé Vánoce tak pořád nejsou vyloučeny.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -4 °C, postupně až kolem -6 °C. Denní teploty v poslední třetině prosince budou mezi -3 až 4 °C.

Loni bylo srážek méně

Za posledních deset let byl nejteplejší prosinec v roce 2006 s průměrnou měsíční teplotou +2,3 °C. Naopak nejchladnější prosinec byl v roce 2001 s průměrnou měsíční teplotou -3,5 °C.

Loňský prosinec byl ve znamení inverzního charakteru počasí - v nížinách bylo zataženo nízkou oblačností a mrazivo, v horských oblastech polojasno.

Loni spadlo 73 % srážek v porovnání s dlouhodobým normálem. Štědrý den byl ve znamení zatažené až oblačné oblohy, po ránu přišly mrznoucí mlhy. Na horách slabě sněžilo.

Odpolední teploty se pohybovaly pod bodem mrazu v intervalu -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem +2 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy