Sníh ochromil dopravu v Evropě, Česko sčítá nehody

Redakce DOM a Aktuálně.sk
22. 11. 2008 22:30
Zledovatělé vozovky vzaly už několik lidských životů
To není horská pustina, ale sobota poblíž Curychu.
To není horská pustina, ale sobota poblíž Curychu. | Foto: Reuters

* Chladné severozápadní proudění potrvá až do poloviny příštího týdne * V neděli se očekávají sněhové přeháňky na většině území * Teploty se budou pohybovat kolem -1 až -4 stupňů Celsia

Praha/Berlín/Bratislava - Střední Evropa zažila s víkendem první opravdový nápor zimního počasí. Vichřice, vytrvalé sněžení a teploty pod nulou se postaraly o dopravní chaos v mnoha zemích.

Nad Německem se v pátek a sobotu proháněla vichřice, kterou tamní meteorologové přirovnávají k ničivému orkánu Kyrill z ledna 2007.

Zvláště silný vítr, který přinesl studený arktický vzduch, potrápil zejména obyvatele spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko, Hessensko a Porýní-Falcko. Ledová smršť strhávala střechy, převracela automobily, záchranáři nařídili evakuaci lidí z několika budov. Deník Frankfurter Allgemeine uvedl, že v Hessensku zemřeli dva lidé po pádu na zledovatělých cestách.

Dopravní potíže hlásilo po celou sobotu Švýcarsko. Vyvrácené stromy popadaly na silnice i železniční trať, od pátku jsou až do odvolání uzavřené některé dálniční úseky pro kamionovou dopravu.

Desítky budov museli hasiči evakuovat v kantonu Schwyz poté,co zamrzající a zas tající sníh uvolnil kamení a štěrk, který se sesouval do údolí a uzavíral cesty.

Kuriozní nehodu se šťastným koncem pak evidují policisté v kantonu Graubünden. Na zledovatělé silnici tam dostal smyk bagr, těžký stroj se zřítil do osmdesát metrů hluboké rokle. Řidič nehodu přežil, byť utrpěl zranění.

Čtyři lidské životy si už zima vyžádala v Rakousku; lidé umírali při dopravních nehodách. Například v okrese Murau nezvládl motorista řízení, sjel ze svahu a už mu nebylo pomoci.

Pozor, laviny

  • V německých i rakouských Alpách po celou sobotu vytrvale sněžilo a rychlost větru na vrcholcích se blížil k 200 kilometrům za hodinu.
  • Tisk s odvoláním na expertní středisko v Davosu píše, že se tím mimořádně rychle zvyšuje lavinové nebezpečí.

Slovenská tragédie

Vichr se zřejmě podepsal i pod tragédií na Slovensku: televize Markíza uvedla, že v lese v sobotu tragicky zemřel bývalý slovenský ministr spravedlnosti Milan Hanzel. Zavalil ho strom. Přivolaní záchranáři muže dvakrát resuscitovali - nejprve na místě, poté ve vrtulníku, na příjmu v bratislavské nemocnici už však museli konstatovat smrt.

Hanzel byl ministrem v roce 1994, poté zastával post generální prokurátora SR.

Další úmrtí hlásí Trenčín, kde zemřel na podchlazení třiapadesátiletý bezdomovec.

Silný nárazový vítr zastavil trajekty

Itálii netíží sníh a led, ale silný nárazový vítr; v noci přesáhl rychlost 100 kilometrů v hodině.

Pobřežní stráž zakázala vyplout trajektům na jihu země, protože vlny mnohde šplhají do výšky deseti metrů. V podstatě bez spojením se světem jsou tak mnohé italské ostrovy - například Liparské souostroví, které leží severně od Sicílie, či Lampedusa a Pantelleria na jihu.

Trajektovou dopravu stoplo i Řecko, rovněž řecké ostrovy jsou tak momentálně bez spojení.

Meteorologové spočítali, že síla větru dosahuje devátého až desátého stupně. "Extrémní počasí by v oblasti Íonského a Egejského moře mělo polevit až v pondělí," uvedla agentura Reuters.

Česko sčítá škody

Dopravní komplikace prožívala po celou sobotu i Česká republika.

Hromadná havárie na 156. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu na mnoho hodin uzavřela tuto klíčovou spojnici. Srazilo se tu 15 osobních aut a čtyři nákladní vozy.

Další nehody hlásí pak prakticky všechny zasažené kraje, záchranáři hovoří o desítkách lehce či středně vážně zraněných.

Teploty klesaly během soboty pod nulu a například na Šeráku naměřili meteorologové -9 °Celsia, na Lysé hoře -8 °Celsia. "Teplota vody v řekách se pohybuje kolem 7 °Celsia," píše se na stránkách Meteopressu.

 

Právě se děje

Další zprávy