Českem se prožene vichr, na horách nasněží až 30 cm

Dagmar Honsová, Meteopress
19. 11. 2008 12:47
Meteorologové varují před silným větrem a sněhovými jazyky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na horách se budou tvořit sněhové jazyky, v nížinách bude větrno.

Takové počasí předpovídají meteorologové ze čtvrtka na pátek.

Největší nepříjemností bude podle odborníků studený jihozápadní až západní vítr, který bude v nárazech foukat až rychlostí 72 kilometrů v hodině.

Nebude slábnout ani během čtvrtka a pátku. Ve čtvrtek během dopoledne může dosáhnout v nárazech až rychlosti 90 kilometrů v hodině, na vrcholcích hor dokonce až 108 kilometrů v hodině. Slábnout by vítr měl až během noci na pátek.

Meteorologové proto varují všechny, kdo se v horách chystají usednout za volant, před sněhovými jazyky.

Na horách napadne 30 centimetrů

Současně bude přibývat sněhu. Už během dnešní noci napadlo na Lysé hoře kolem 5 centimetrů sněhu, na Labské boudě pak meteorologové naměřili čtyři centimetry. 

Během dneška se pak mohou lidé těšit na další srážkové úhrny, na horách by mohly napadnout další 4 centimetry. Sněžit by mělo také v průběhu noci z pátku na sobotu, v horských oblastech se očekává sněhová nadílka až 30 centimetrů.

Celý prosinec bude teplotně podprůměrný

Příští týden bude převážně jasno až zataženo, opět se sněhovými přeháňkami nebo sněžením. V nižších polohách by se občas mohly objevit srážky smíšené. Noční teploty by se měly pohybovat mezi -2 až -6 stupni Celsia, při vyjasnění na sněhové pokrývce až -13 stupňů Celsia. Denní teploty budou o něco vyšší - mezi -3 až 4 stupni Celsia.

I v prvním prosincovém týdnu bude sněžit jen na horách. V nížinách mohou lidé očekávat jen déšť nebo déšť se sněhem.

Z počátku období se očekává převážně velká oblačnost, postupně by se ale mělo vyjasnit. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -4 až 2 stupni Celsia, při vyjasnění až k -10 stupňům Celsia. Denní teploty nedosáhnou vyšších hodnot než -2 až 5 stupňů Celsia.

Před Vánoci bude převážně oblačno, sněhové přeháňky se objeví hlavně na horách. Ranní teploty v tomto období meteorologové odhadují na -7 až -1 stupeň Celsia, přes den budou -2 až 6 stupňů Celsia. Prosinec tak bude teplotně lehce podprůměrný.

 

Právě se děje

Další zprávy