Vize pro zbytek léta: Slunné tropické dny nečekejte

Domácí Domácí
4. 8. 2011 12:27
Jaké nás čeká počasí? Meteoroložka Dagmar Honsová odpovídala čtenářům Aktuálně.cz
Meteoroložka Dagmar Honsová.
Meteoroložka Dagmar Honsová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na srpen meteorologové předvídají sice i hezké teplé dny, ale o návratu horkého léta s teplotami nad třicítku mluví velmi opatrně.

"Druhý srpnový týden by mohl být příjemný s teplotami šplhajícími až k 29 °C, pak se však obloha opět častěji zatáhne a bude pršet," prozradila meteoroložka Dagmar Honsová v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

V polovině prázdnin jsme se z meteorologických statistik dozvěděli, že máme za sebou rekordní červenec. Jde však o superlativy, které bychom si asi rádi odpustili - byl to nejchladnější první prázdninový měsíc od roku 2000 a byl nejdeštivější od roku 1997.

Meteoroložka pak ve své statistické analýze letošního července uvedla, že přes tato fakta se z dlouhodobého pohledu nestalo nic výjimečného. Podobné července jako ten letošní byly zaznamenány hlavně v 60. a v 70. letech minulého století.

K nejbližšímu vývoji počasí Dagmar Honsová řekla: "I přesto, že víkendové počasí nebude rozhodně ideální, očekáváme převážně oblačno a na většině území přeháňky a déšť, místy i bouřky, měli bychom si užít alespoň letní teploty, které v neděli vystoupí až na 28 °C, protože hned v pondělí se hned ochladí."

Všechny otázky a odpovědi čtvrtečního online rozhovoru s Dagmar Honsovou si můžete přečíst pod článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy