První předpověď zimy: Podle zvěře a koní bude tuhá

Dagmar Honsová, Meteopress
5. 10. 2011 23:30
Meteorologové zatím nechtějí průběh zimy předpovídat
Foto: Reuters

Česká republika - Zatímco začátek října přináší teplotně nadprůměrné dny s až 27 °C, minulý rok tomu bylo přesně naopak. Už ve čtvrtek se ale místy ochladí až o 15 °C a na horách může padat i sníh.

Loňské teploty byly podprůměrné, oproti dlouhodobému normálu o - 4 °C.  Sněhový poprašek ležel v Krkonoších už 30. září.

Ještě v úterý v Česku v odpoledních hodinách naměříme v maximech letní teploty 26 °C, tedy stejné teploty jako například v Chorvatsku, na Kanárských ostrovech nebo v Itálii. Úterý je zřejmě letos posledním dnem s letními teplotami.

Meteorolog amatér z Jihlavy srovnal teploty v červenci, srpnu a září:

Jaká bude letošní zima, si meteoroložka Dagmar Honsová v online rozhovoru se čtenáři zatím netroufla předpovědět. První predikce přicházejí z nemeteorologických kruhů.

"Také chovatelé koní a myslivci se často ozývají s připomínkami, že se zvěř na zimu hodně připravuje (podobně jako vloni) a že se tedy přiklání k názoru, že ta letošní zima bude podobná jako vloni. Ale samozřejmě nejsou tyto hypotézy nijak ověřené a nevíme, do jaké míry jim lze věřit. Sezónní modely se zatím přiklání k chladnějšímu nebo normálnímu průběhu počasí ve střední Evropě do konce roku," uvedla Honsová.

Koncem týdne se ochladí

Rána jsou už teď v Česku studená, na mnohých stanicích dosahuje při měření rozdíl mezi nejnižšími ranními a nejvyššími odpoledními teplotami až 20 °C.

Po čtvrtečním přechodu studené fronty se výrazně ochladí a srážky dešťové se tak budou v horských oblastech měnit na sněhové. Ani sněžení, ani rychlé ochlazení, místy o více než 15 °C, které přinese studené severozápadní proudění, není v říjnu nic neobvyklého.

Před dvěma lety ležel sníh 18. října ve všech horských oblastech a na Lysé hoře dosahovala sněhová pokrývka přes metr.

 

Právě se děje

Další zprávy