Živě: Obama je v Praze, novináři na něj pořádají hon

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
4. 4. 2009 23:00
Redakce Aktuálně.cz sleduje online, co se děje v metropoli
Barack a Michelle Obamovi sestupují po schůdcích ze speciálu Air Force One, který právě přistál na ruzyňském letišti.
Barack a Michelle Obamovi sestupují po schůdcích ze speciálu Air Force One, který právě přistál na ruzyňském letišti. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do Česka přiletěl americký prezident Barack Obama a značná část Prahy se kvůli tomu změnila v pevnost.

Nejmocnější muž planety se v české metropoli zúčastní summitu Evropa - USA. Kromě toho bude jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem

Baracka Obamu, který se úřadu ujal 20. ledna, doprovázejí jeho choť Michelle a také šéfka diplomacie Hillary Clintonová.

Redakce Aktuálně.cz sleduje průběh dvoudenní návštěvy online. Najdete zde vše o jednáních politiků, protestech demonstrantů i bezpečnostní opatřeních, která jsou nejrozsáhlejší od 11. září 2001.

23:00 - Děkujeme za pozornost, dnešní den online přenos z návštěvy Baracka Obamy v Praze končí. Pokračovat budeme zase zítra od brzkého rána.

21:35 - Americký prezident je podle dostupných informací stále v Hotelu Hilton a není jisté, zda si vůbec "vyrazí" ven. Zatím se tak nepotvrdilo, že se s manželkou chce projít po Starém Městě a poté se někde navečeřet.

Nedorazil tedy do restaurace U Zlaté studně - jejíž jméno se objevovalo v médiích nejčastěji - ani do jiné hospůdky. Novináři se přesto nevzdávají a čekají na něj na různých místech metropole.

21:18 - Zhruba hodinové setkání ministryně Clintonové se Schwarzenbergem a Havlem skončilo. "Atmosféra byla přátelská a vřelá. Došlo i na politická témata, ale jednání nebylo oficiální, takže není nutné to nějak specifikovat," řekla Aktuálně.cz Havlova tajemnice Sabina Tančevová asi deset minut poté, co se do hotelu vrátila zpět kolona ministryně zahraničí.

21:07 - Do hotelu se vrátila zpět kolona, která odvezla Hillary Clintonovou na setkání s Václavem Havlem. Zda se v autech vrátila do Hiltonu i Clintonová, není jasné.

20:19 - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se sešla se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem a exprezidentem Václavem Havlem. Místo jednání ani téma rozhovoru není známo.

19:50 - Podle České televize prezidentský pár neopustil hotel, ale zdraví se se zaměstnanci ambasády. Řekl jí to šéf ochranné služby Lubomír Kvíčala.

19:35 - Limuzína Cadillac One míří podle očitých svědků na Malou Stranu.

19:12 - Od Hiltonu se rozchází několik desítek lidí, kteří čekali na příjezd prezidenta Obamy. Celá kolona zmizela v hotelových garážích během zhruba 20 vteřin.

19:06 - Prezident Obama dorazil do hotelu Hilton v pražském Karlíně. Potvrdily se tak dřívější informace. Spekulovalo se ovšem i o tom, že bude nocovat v budově velvyslanectví, kde byl během své návštěvy Prahy ubytován například Obamův předchůdce George W. Bush.

19:02 - Policie zastavila dopravu na magistrále. Čeká se na příjezd prezidentské kolony k hotelu Hilton.

Václav a Livia Klasovi a Mirek Topolánek netrpělivě čekají na přílet prezidentského páru.
Václav a Livia Klasovi a Mirek Topolánek netrpělivě čekají na přílet prezidentského páru. | Foto: Ludvík Hradilek

18:55 - Na Ruzyni přistála další dvě letadla americké delegace. Hradní dechovka mezitím opouští ranvej, uklízí se červený koberec, Air Force One pomalu roluje do hangáru.

18:49 - Barack a Michelle Obamovi nastoupili do opancéřované limuzíny, která se zařadila do kolony dalších 30 aut. Součástí kolony je kvůli bezpečnosti i druhá - identická - limuzína. Nyní míří do centra Prahy.

18:46 - Šéfa Bílého domu přivítali na letišti prezident Václav Klaus i premiér Mirek Topolánek.

18:46 - Prezident Spojených států amerických Barack Obama je v Praze. Zúčastní se tu summitu EU - USA a v neděli dopoledne přednese na Hradčanském náměstí projev pod širým nebem. Doprovází ho manželka Michelle a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

18:29 - Na ranvej starého ruzyňského letiště dosedl Air Force One. Speciálně upravený letoun s sebou přivezl první pár Spojených států - Baracka a Michelle Obamovy.

18:27 - Nad Evropskou třídou začínají kroužit vrtulníky.

18:25 - Baracka Obamu vyhlíží na Ruzyni i premiér Mirek Topolánek.

18:17 - Na letištní plochu přijela kolona vozů určená prezidentu Obamovi. Tvoří ji dva vozy Audi, černá limuzína, Cadillac One, dodávka a rušička. Připravena je i hudba Hradní stráže ČR.

18:04 - Na Staré Ruzyni sundali vlajku Evropské unie a vyvěsili místo ní vlajku Spojených států amerických.

18:02 - Na Ruzyni míří i český prezidentský pár. Jejich kolona před několika minutami projela Evropskou třídou. Tu lemují desítky lidí.

17:45 - Letoun Air Force One odletěl z Francie. Podle informací Aktuálně.cz přistane v Praze v 18:40.

17:42 - "Byli jsme s dětmi v zoo a Hilton máme po cestě domů, tak jsme se přišli podívat," řekl Aktuálně.cz jeden z přihlížejících. Hlídkující policisty přesvědčili, aby se s dětmi vyfotili u obrněného transportéru. Pro nejmenší je největší atrakcí sniper, který je na nedaleké střeše.

17:35 - Českým demonstrantům proti radaru a politice USA zatím posily ze zahraničí nemíří. "Na hranicích se nic zvláštního neděje," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Svědkem ostrých protestů proti NATO se v uplynulých hodinách stal Štrasburk. V Londýně zemřel při pouličních nepokojích jeden z demonstrantů.

17:17 - Na demonstraci příznivců radaru na Palachově náměstí se sešlo zatím asi třicet lidí. Hrají se hymny ČR, USA a EU. Turisté se fotí u amerického jeepu, který na demonstraci přivezli organizátoři.

17:08 - Večerní program Obamových se kvůli zpoždění nijak nezmění. Podle informací z americké ambasády se stihne vše, co je naplánováno. Velmi pravděpodobná je večeře v restauraci poblíž Pražského hradu, mluví se i o krátkém setkání s krajany.

17:03 - Uzavřená Evropská třída je prošpikována policisty. Hlídky postávají zhruba každých 100 metrů. Právě tudy pojede z letiště prezidentská kolona.

Odpůrci radaru se vydali na pochod přes Vltavu k americké ambasádě. V čele průvodu nesli dvě figuríny s tvářemi G.W.Bushe a Condoleezy Riceové.
Odpůrci radaru se vydali na pochod přes Vltavu k americké ambasádě. V čele průvodu nesli dvě figuríny s tvářemi G.W.Bushe a Condoleezy Riceové. | Foto: Ondřej Besperát

16:50 - Barack Obama vystoupil s projevem na summitu ve francouzském Štrasburku. Prohlásil, že mu evropští spojenci přislíbili vyslání dalších vojáků do Afghánistánu. Nezbytné podle něj je posílení civilních misí. Nyní ho čeká přesun na letiště a cesta do Prahy.

16:37 - Před hotelem Hilton se začínají scházet zvědavci. Podle reportéra Aktuálně.cz ho zatím vyhlíží několik desítek lidí.

16:18 - Přílet amerického prezidenta se opět o něco oddaluje. Zdržel se ve Štrasburku a jeho letoun dosedne na ranvej pražského letiště nejdříve v 18:30.

16:13 - Turisty, kteří bydlí v hotelu Hilton, očekávaný příjezd Baracka Obamy nikterak nevzrušuje. "Stejně nemáme šanci ho vidět, takže nám je to vlastně úplně jedno," řekl Aktuálně.cz pár, který do Prahy přiletěl z Řecka.

16:00 - Na přílet Air Force One čekají na letišti desítky novinářů. Každý se musí podrobit důkladné trojité kontrole.

15:45 - Demonstrace před americkou ambasádou pomalu končí. Už cestou se dav smrskl z 300 lidí na asi třetinu. I ti už teď balí transparenty a asi polovina už odešla pryč.

15:41 - Na Starou Ruzyni dorazila prezidentská kolona, která zhruba za dvě hodiny dopraví americkou delegaci z letiště do centra města. Zatím není jasné, kde bude nakonec prezident bydlet. Počítá se s hotelem Hilton v Karlíně, ale ve hře je i budova ambasády v Bubenči. Prohlédněte si: Jak přiletěla limuzína pro Obamu

15:38 - Evropská třída v Praze 6, po které pojede kolona s Obamou z ruzyňského letiště, je už zcela vyklizena. Před domy neparkuje jediné auto.

15:35 - Zpravodaj Aktuálně.cz hlásí z Malostranského náměstí, že před malou chvílí prošel přes náměstí průvod zhruba 100 odpůrců amerického radaru. Za doprovodu policie a skandování hesel jako "Radar tady nechceme" zamířili směrem ke Smíchovu.

15:28 - Vyjasňuje se i okolo večerního programu americké delegace. Prezidentský pár Barack a Michelle Obamovi patrně povečeří kachnu či svíčkovou v restauraci Zlatá studna v podhradí Pražského hradu. Čtěte: Clintonová se večer sejde s Havlem

Foto: Pavla Hejlová

15:15 - Dav se posunuje směrem k americké ambasádě se skandováním hesel Modří ptáci, vlastizrádci. Doprovází ho policie.

15:00 - Komunisté a přívrženci hnutí NE základnám vyrazili z Palachova náměstí směrem k Vltavě. Do řeky vhodí Morany a poté plánují pochodovat směrem k americké ambasádě na Malé Straně.

14:58 - Problémy mají policisté ve francouzském Štrasburku, kde během summitu NATO dochází ke střetům s odpůrci globalizace. V ulicích se bojuje o každý metr. Demonstranti zapálili v centru města několik budov. Policie se je snaží z ulic vytlačit pomocí slzného plynu. Čtěte: Odpůrci NATO se ve Štrasburku střetli s policií

14:20 - Žádost o akreditaci na nedělní projev Obamy na Hradčanském náměstí podalo přibližně 800 novinářů. Na tribuny do novinářské zóny se jich ale vejde jen asi 350. Americká ambasáda tak musela většinu žádostí zamítnout.

13:58 - Přílet speciálu Air Force One na ruzyňské letiště se opozdí. Důvodem jsou složitá jednání na summitu NATO ve Štrasburku. Čtěte: Obama má zpoždění, demonstrace ale začaly přesně

12:43 - Rušno je na Hradčanském náměstí. Právě zde přednese v neděli dopoledne šéf Bílého domu očekávaný projev. Přípravy jsou v plném proudu - zvukaři a technici připravují tribuny a pódium. Státníkovo jméno je slyšet na každém kroku.

Do ochrany amerického prezidenta je zjevně nasazena veškerá dostupná policejní technika.
Do ochrany amerického prezidenta je zjevně nasazena veškerá dostupná policejní technika. | Foto: Ondřej Besperát

12:15 - Před polednem začalo být živo v okolí Žofínského ostrova. Hnutí Nenásilí vyvěsilo na Most Legií transparent s nápisem "Yes we can - say no to US base". Naráželi tak na Obamův předvolební slogan.

12:00 - V Praze je zatím klid. To, že už za pár hodin do hlavního města dorazí nejmocnější muž planety, naznačuje pouze zvýšený počet policistů v ulicích a omezení například na Pražském hradě či v okolí Kongresového paláce.

 

Právě se děje

Další zprávy