Přetahovaná o Obamu: Na letiště míří Klaus i Topolánek

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 4. 2009 20:03
Prezidenta Bushe vítal "jen" ministr zahraničí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Místo kancléře prezident, místo ministra premiér.

Novému americkému prezidentovi Baracku Obamovi se dostane proti zvyklostem uvítání na nejvyšší úrovni už po příletu na ruzyňské letiště. Rukou mu potřese prezident Václav Klaus i premiér Mirek Topolánek.

To rozhodně není běžné. V diplomatických kuloárech se o extra uvítání mluví jako o důkazu ne zrovna vřelých vztahů mezi oběma nejvyššími českými politiky.

"Je z toho možné vyčíst jistou řevnivost," soudí zdroj z prostředí české diplomacie.

Když totiž před několika dny v Londýně vstoupil Obama poprvé v roli amerického prezidenta na evropskou půdu, na letišti jej čekal "pouze" britský ministr financí Alistair Darling.

I v roce 2007 stála před schůdky Air Force One, po kterých scházel Obamův předchůdce George Bush, podle protokolu méně významná uvítací delegace - ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, velvyslanec Česka v USA Petr Kolář a Klausův kancléř Jiří Weigl.

Státní nebo pracovní návštěva?

Náznak sporu se mezi Úřadem vlády respektive českým předsednictvím EU a Kanceláří prezidenta republiky objevil už v tom, na čí pozvání vlastně prezident Obama přijíždí.

Jestli je návštěva "pracovní" nebo "státní". Zde je zřejmě pravda spíše na straně Úřadu vlády, protože hlavním důvodem Obamovy cesty je summit EU - USA. Hrad ale přesto připravil nejmocnějšímu muži světa uvítání s vojenskými poctami, které je o něco obvyklejší pro návštěvy státní.

Úřad vlády však jakékoli nedorozumění vyvrací v prohlášení na internetových stránkách.

"Američtí prezidenti jsou dle protokolu zvaní a vítaní svým protějškem. V rámci této návštěvy dochází i k setkání s premiérem. Ne jinak tomu je i nyní - premiér Mirek Topolánek uskuteční společné přivítání Baracka Obamy s prezidentem Václavem Klausem na ruzyňském letišti," píše se na vládním webu.

 

Právě se děje

Další zprávy