Soukromý rozhovor s Obamou. Privilegium pouze pro Havla

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
30. 3. 2009 15:45
Klaus a Topolánek budou mít s Obamou jednání ve třech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Exprezident Václav Havel bude pravděpodobně jediným Čechem, který si s americkým prezidentem Barackem Obamou bude moci při jeho návštěvě v Praze promluvit mezi čyřma očima.

Jejich setkání je v podstatě jisté.

"Předběžně je domluveno na neděli odpoledne. O přesném čase a místě se teprve jedná," uvedla pro Aktuálně.cz Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Úplně zkrátka nepřijdou ani současní nejvyšší představitelé státu. Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek se s Obamou mají podle informací z diplomatických zdrojů sejít v neděli na společné schůzce.

Prezidentův mluvčí nechce ale jakékoli detaily z programu zatím prozrazovat.

"O bodech programu teprve budeme informovat," řekl.

Hrad zatím zveřejnil pouze dva pevné body programu. V neděli v půl deváté ráno bude Obama s vojenskými poctami přivítán na I. nádvoří Pražského hradu.

O čtvrt hodiny později se pak setkají oba prezidentské páry - Barack Obama s manželkou Michelle a Václav a Livie Klausovi.

Bílá místa v programu

Sobotní odpoledne a večer Obama zřejmě věnuje čistě soukromému programu a odpočinku.

V programu návštěvy nového prezidenta USA existuje i několik dalších bílých míst.

Není například jasné, odkud pronese svůj veřejný projev o nebezpečí jaderných zbraní. Jako nejpravděpodobnější se stále jeví náměstí Jana Palacha.

Premiérův mluvčí pro evropské záležitosti to nechtěl komentovat. "Informace dáme na internet až po domluvě s americkou stranou a poté, co program schválí bezpečnostní experti," uvedl Jiří František Potužník.

 

Právě se děje

Další zprávy