Kritika: Kvůli Lidlu se zase kácí stromy

Tomáš Fránek
1. 3. 2006 0:00
Plzeň - Ekologové kritizují kácení stromů u prodejen Lidl. Firma podle nich porušuje dva roky starou dohodu. Uvnitř: GRAFIKA

Nejnovějším případem nelegálního odstranění stromů je podle ekologů pokácení dvacetimetrového dubu na stavbě obchodu Lidl v Hradci Králové.

Stavbyvedoucí se po protestech ekologů, proč dělníci pokáceli dvacetimetrový dub, bránil tvrzením, že si příslušný pracovník stromu nevšiml.

Spory se vedou také o plánované kácení dvaceti tří dvousetletých lip v Hořovicích. Tam už stavební úřad vydal povolení ke kácení, kvůli odvolání ale konečné stanovisko musí vydat středočeský krajský úřad.

Ekologové upozorňují i na další případy. "Zbytečně pokáceny byly dva stromy při stavbě supermarketu v Rumburku a další čtyři kvůli instalaci pylonu Lidl v Lovosicích. Tyto případy sice nebyly přímo protizákonné, ale svědčí o bezohledném přístupu k ochraně životního prostředí," uvedl místopředseda ekologického sdružení Děti Země Martin Hyťha.

Legálně a načerno

Všechny tyto případy považují ekologové za porušení dohody, kterou s firmou uzavřeli v roce 2003. Lidl se v ní mimo jiné zavázal k tomu, že bude usilovat o maximální ochranu stromů na svých pozemcích. Děti Země teď firmu vyzvaly, aby vysvětlila, proč dohodu porušuje.

"Něco jde pokácet rychle a bez problémů legálně, to, co by zkomplikovalo výstavbu, je pokáceno načerno. Odstranění keřů v Kladně před dvěma roky nebo naposledy likvidace dvacetimetrového dubu v Hradci Králové jsou čistě nelegální akce," uvedl Hyťha.

Mluvčí Lidlu Monika Šrámková deníku Aktuálně.cz řekla, že firma zatím dopis Dětí Země nedostala. Potvrdila ale, že firma dohody s ekology plní a vysázela přes tisíc nových stromů.

"Nyní nabízíme v jedné lokalitě výsadbu náhradních stromů za čtyři miliony korun," uvedla Šrámková.

Postup ekologů kritizuje starosta Hořovic Jan Hájek. "Z jejich strany jde o obstrukce," tvrdí starosta.

Na 400 lidí se v říjnu 2005 v Chomutově zúčastnilo vzpomínky na téměř stoletou lípu, kterou před dvěma lety porazil neznámý vandal před supermarketem Lidl
Na 400 lidí se v říjnu 2005 v Chomutově zúčastnilo vzpomínky na téměř stoletou lípu, kterou před dvěma lety porazil neznámý vandal před supermarketem Lidl | Foto: čtk

Viníci neznámí

Lidl byl kritizován za kácení stromů v okolí svých nových prodejen už po svém příchodu na tuzemský trh v roce 2003. Podle ekologů tehdy bylo v blízkosti prodejen zbytečně vykáceno na 102 stromů. Firma ale odmítla, že by k jejich odstranění dala příkaz.

Na podzim 2003 vyzvali ekologové veřejnost k bojkotu prodejen Lidl. Zástupci řetězce pak s Dětmi Země uzavřeli dohodu, ve které se firma zavázala vysázet za jeden poražený strom deset nových. Firma ve smlouvě přiznala pouze morální odpovědnost za to, že nedokázala kácení zabránit.

Kácení vyšetřovala policie i Česká inspekce životního prostředí. Viníka se podařilo najít jen v jednom případě.

V Kladně se k vykácení keřů a dřevin přiznala stavební firma. Její zástupci ale popřeli, že by příkaz ke kácení měli od Lidlu. V dalších případech se viníky nepodařilo najít. V Chomutově tak neobjasněné pokácení stoleté lípy připomíná socha nazvaná Kořeny - Hledej své kořeny.

Lidl po svém příchodu na český trh neustále posiluje svoji pozici a staví nové prodejny. Na konci roku 2004 měl v Česku stovku prodejen, jejich počet se loni zvýšil na 129.

Skupina Schwarz ČR, která kromě diskontních obchodů Lidl provozuje i hypermarkety Kaufland, se dostala v tuzemsku na druhé místo a její tržby dosáhly třiceti sedmi miliard korun.

Foto: Jiří Kropáček

 

Právě se děje

Další zprávy