Zapomenutý titul "městys" v Česku ožije

Simona Holecová
27. 1. 2006 14:02
Praha - Poslanci dnes rozšříli počet statutárních měst o další tři a oprášili téměř zapomenutý titul městys.

Schválili totiž novelu zákona o obcích, jejímž hlavním smyslem je odstranit dvojí kontrolu místních vyhlášek a nařízení krajskými úřady a ministerstvem vnitra.

Děčín, Chomutov, Přerov...

Na statutární města povýšili poslanci Děčín, Chomutov a Přerov. Návrh na povýšení Frýdku-Místku neuspěl.

Česko má nyní dvacet těchto měst, v jejichž čele stojí primátoři. Naposledy se do skupiny statutárních sídel dostaly v roce 2002 Teplice, Mladá Boleslav a Karviná.

Novela počítá také s obnovením historického titulu městys.

Tento titul se přestal oficiálně užívat po nástupu komunismu v roce 1948, kdy existovalo 518 městysů, nikdy ale nebyl obcím zákonem odebrán.

...a městys, třeba Loděnice

Na navrácení titulu by měly mít nárok obce, které toto označení užívaly před vznikem národních výborů v roce 1954.

Titul přísluší například Loděnici u Berouna.

Loděnický zámeček Vinice byl postaven v roce 1873 bohatým pražským hoteliérem Antonínem Cífkou, který zde vybudoval vinohrad a výrobnu kněžihorského vína.
Loděnický zámeček Vinice byl postaven v roce 1873 bohatým pražským hoteliérem Antonínem Cífkou, který zde vybudoval vinohrad a výrobnu kněžihorského vína. | Foto: Aktuálně.cz

Loděnice byla na městys povýšena na základě císařského rozhodnutí z 15.srpna 1900.

"Projednávaný spis c.k. ministerstva vnitra - včetně závěrečného podpisu císaře - je veden v dokladech pod číslem 28001," píše se v kronice městečka.

Ve zdůvodnění, proč Loděnice takto povýšila, se uvádí: "Obec Loděnice má dvanáct set obyvatel, 79 domů, má vlastní vodovod, leží na císařské silnici, v místě je železniční stanice, 2 velké továrny, vinohrad, poštovní a telegrafní úřad, lékař, škola, kostel a četnická stanice. Celkové vybavení je dobré, doporučení je podepřeno okresním a zemským úřadem."

Znak městyse Loděnice
Znak městyse Loděnice | Foto: Aktuálně.cz

Kronika městyse na straně 115 uvádí: "Dne 15.srpna 1900 rozhodnutím císaře Františka Josefa I. č.40824 byla obec povýšena na městys a obdržela příslušný diplom a znak."

Kontrolovat bude vnitro

Správnost obecně závazných vyhlášek a opatření by podle novely mělo kontrolovat ministerstvo vnitra. Dosud na rozhodování obcí dohlížely kraje.

Další změna se týká vzniku nových obcí. Osamostatnění části obce by nově mělo být možné vždy k 1. lednu. Dosud museli zájemci o osamostatnění čekat na 1. leden roku následujícího po komunálních volbách.

Osamostatnit se mohou obce, které mají alespoň tisíc obyvatel. Občané o oddělení rozhodují v referendu.

Zákon ještě posoudí Senát a prezident. Pokud uspěje, začne platit od 1. července.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy