Ruské mrazy v Česku: místy až -30°C

Redakce DOM, ČTK
23. 1. 2006 11:19
Praha - Prognózy meteorologů se naplnily a do Česka dorazily drsné mrazy. Na Šumpersku dnes v noci meteorologové naměřili minus 30,3 stupně Celsia.

Teplotní rekord v noci padl v Brně a Ostravě, zatímco historické minimum z pražského Klementina odolalo. Ke třiceti stupňům pod nulou klesaly teploty vedle Šumperska i na dalších místech - v Adršpachu na Broumovsku, Jablunkově na Frýdecko-Místecku či Jeseníku.

Silný mráz komplikuje práci ředitelům základních škol ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. V některých učebnách učitelé dnes ráno naměřili jen deset stupňů nad nulou. Třídy musí vyhřívat i přímotopy, které však způsobují výpadky elektřiny. Kvůli mrazivému počasí odložily některé školy lyžařské výcviky.

Problémy mají i řidiči. Dopravu od středních poloh v okolí Žamberka na Ústeckoorlicku ztěžují závěje a sněhové jazyky,
které se tvoří vlivem silného nárazového větru. Na řadě míst Pardubického kraje jsou silnice pokryty sněhem nebo zmrazky. Teploty v kraji dosahovaly až 25 stupňů pod bodem mrazu.

Silničáři v Olomouckém kraji museli uzavřít pět silnic třetích tříd, které zavál silný vítr. Neprůjezdné jsou úseky na Šternbersku a mezi Potštátem na Přerovsku a obcí Odry na Novojičínsku. Před sněhovými jazyky varují správci cest motoristy téměř ve všech částech regionu. Na Přerovsku se může navíc místy vyskytovat námraza.

Meteorologové předpovídají, že mrazy mají trvat i příští dny, teploty by však neměly dále klesat.

Dnes odpoledne by nejvyšší teploty mohly být minus osm až minus 12 stupňů, na severovýchodě kolem minus 15 stupňů. Přes den má být jasno nebo polojasno. Nadcházející noc bude však minimálně stejně studená jako ta dnešní, podle aktuální předpovědi klesne teplota k minus 17 až 21 stupňům, v údolích až k minus 26.

Průměrná nejvyšší denní teplota by zítra měla být minus 11, ve středu minus osm a ve čtvrtek minus čtyři stupně Celsia. Průměrné nejnižší noční teploty by zítra měly být minus 18, ve středu minus 16 a ve čtvrtek minus deset stupňů Celsia.#reklama

Dosud nejchlasnější 23. leden byl v roce 1850, kdy v pražském Klementinu naměřili minus 26,5 stupně. Naopak před 13 roky patřil tento den k nejteplejším v historii - 23. ledna 1993 bylo podle měření v Klementinu 13,4 stupně Celsia.

Evropa mrzne...

Mrazy, které před týdnem začaly trápit celé Rusko, nepolevují a šíří se na západ, vyvolávají chaos na Ukrajině, v Bělorusku, pobaltských republikách i ve Skandinávii. Někde teploty klesly až na rekordních minus 33 stupňů Celsia. Nejméně jedenáct umrzlých bylo o víkendu ohlášeno z Ukrajiny, šest z Polska a pět z Moskvy. V Lotyšsku bylo zaznamenáno minus 27 stupňů Celsia - nejméně za posledních 100 let.

O krutých mrazech v Rusku ČTĚTE ZDE

Leden v Rusku už zaznamenal historický rekord. Ještě nikdy v historii měření nebylo v zemi v lednu tři dny po sobě minus 25 stupňů. Teploty v Moskevské oblasti se teď pohybují kolem minus 24 stupňů Celsia. Podle meteorologů klesne tento týden teplota ještě o pár dílků, mohlo by být opět minus 28 až 30 stupňů.

MOSPIN (Ukrajina) - Ukrajinská dívka zahřívá svou kočku v Mospinu, vesnici na východě doněcké oblasti. Teplota zde klesla až na -24 stupňů celsia
MOSPIN (Ukrajina) - Ukrajinská dívka zahřívá svou kočku v Mospinu, vesnici na východě doněcké oblasti. Teplota zde klesla až na -24 stupňů celsia | Foto: REUTERS/Alexander Chudotioply

V Polsku tuto zimu umrzlo už 144 lidí - ČTĚTE ZDE

Polsko dnes zažilo rekordně mrazivou noc. Hladina rtuti v teploměrech na řadě míst klesla k minus 30 stupňům Celsia. Hlášeny jsou také další případy úmrtí. Letošní zima si tak v Polsku vyžádala už na 150 životů. Zavřené jsou některé školy, sníh a mráz komplikují rovněž dopravu. Nejnižší teplotu letošní zimy - minus 32,1 stupně Celsia - v noci na dnešek polští meteorologové naměřili v Sulejówě, asi 130 kilometrů jihozápadně od Varšavy.

Prognózy přitom nejsou vůbec příznivé. Nejméně do středy by Polsko mělo být pod vlivem velmi chladného arktického počasí a teploty přes den se prý budou na většině území pohybovat kolem minus 20 stupňů Celsia.

Rekordní mrazy letošní zimy zasáhly i Německo. Zatímco na východě země byly zaznamenány nejnižší průměrné teploty, lokální minusové rekordy byly zjištěny v Bavorsku: Funtensee s minus 33,8 stupně Celsia a Haidmühle s minus 27 stupni. V Sasku-Anhaltsku umrzli v noci na dnešek dva lidé - starší žena, která se vydala ke schránce na dopisy před svým domem a upadla, a muž nalezený na poli.

...a Austrálie hlásí 40 stupňů plus

Sníh komplikuje život i v japonské metropoli Tokiu. Přibližně 10.000 lidí bylo nuceno strávit o víkendu noc na tamním letišti
Narita poté, co bylo kvůli rekordnímu sněžení zrušeno asi 50 mezinárodních letů. Letošní zima je v Japonsku nejhorší za
posledních více než dvacet let. O život od začátku prosince na různých místech země přišlo přes 100 lidí.

Naopak Austrálie se potýká s vlnou veder,  V některých částech států Jižní Austrálie, Viktorie a Tasmánie zuří v buši požáry. Teploty tu už třetí den vyšplhaly nad 40 stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy