Hory mají za sebou první nesmělý víkend

4. 12. 2005 20:19
Krkonoše / Šumava / Beskydy - První regulérní víkend, kdy se na horách v Česku otevřela většina vleků a běžeckých tratí, zůstal za očekáváním - nápor lyžařů zpomalilo počasí.

V Krkonoších například leželo na sjezdovkách kolem 30 centimetrů sněhu a teploty se pohybovaly kolem bodu mrazu. "Přijelo méně návštěvníků, lidé zřejmě nakupovali dárky," řekl ČTK ředitel Ski areálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.

PŘEČTĚTE SI: Lavina v Alpách zasypala lyžaře

Podobná situace panovala i v areálech v Jizerských horách. "Lyžaře odradilo nepříznivé počasí," uvedl náčelník lanovky ve Sportovním areálu v Harrachově na Semilsku Milan Goč.#reklama

Ve střediscích Tanvaldský Špičák a Bedřichov bylo v neděli živo, i když i tam zaznamenali menší návštěvnost než v sobotu.

Mimo provoz zůstává stále Sportovní areál Ještěd v Liberci, kde by nedostatek sněhu ohrožoval bezpečnost.

Nepřízeň počasí se podepsala i na návštěvnosti jihočeských zimních areálů. Například do lyžařského střediska Zadov na Prachaticku, kde se střídal déšť se sněhem, si přijelo zalyžovat až o několik set lidí méně než v sobotu. Lidé mohli užívat sněhu
na třech sjezdovkách - na Kobyle, v Churáňově a v Nových Hutích.

Většina vleků už jezdila v Krušných horách. "V neděli se sice oteplilo, ale padal dál sníh, takže se lyžovat dalo," řekl ČTK pracovník horské služby.

V Jeseníkách se o víkendu poprvé otevřela všechna zimní střediska; jejich provoz byl však ještě omezen. Nejvíce sněhu leželo v okolí Ovčárny.

První lyžování v sezoně si vychutnávali také v Beskydech. Pro stovky návštěvníků se však zatím otevřela jen zhruba třetina vleků.

 

Právě se děje

Další zprávy